JUGOISTOCNA EVROPA - PROSLOST I BUDUCNOST
Uvodnicar: Georgi Yurkov - Ambasador Republike Bugarske
10.01.2001.

Visok zivotni standard u Titovoj Jugoslaviji bio je vjestacki. Dobro se zivjelo zahvaljujuci inostranim kreditima i pomoci, tako da se medju gradjanima sticao dojam da zive u zemlji blagostanja. Mada se mora priznati da je bivsa Jugoslavija, u pogledu ljudskih prava, slobode kretanja i prava nacionalnih manjina, bila puno ispred ostalih zemalja koje su sebe nazivale "socijalistickim".

No njenim raspadanjem situacija je postala slozena, pa je, kao i uvijek do sada u ovakvim situacijama, Srbija pokusala ostvariti svoj vjekovni san o "Velikoj Srbiji" na ovim prostorima. Najveca zrtva ovakve sulude ideje bila je Bosna i posebno bosnjacki narod, nad kojim je planski i sistematski izvrsen genocid i etnicko ciscenje. Zelim napomenuti da je Vlada Republike Bugarske prva priznala samostalnu i suverenu drzavu Bosnu i Hercegovinu i to jasno pokazuje kakav je stav nase Vlade u odnosu na ovu situaciju. Sto se tice buducih odnosa na ovim prostorima, kao i na prostorima jugoistocne Evrope. Stav bugarske Vlade je jasan i on polazi od toga da sve zemlje na ovim prostorima svoja nerjesena pitanja moraju rjesavati mirnim putem u skladu sa medjunarodnim pravom i medjunarodnim konvencijama.

Odlucno se protivimo i osudjujemo svako mijesanje u unutrasnju politiku drugih zemalja i krsenju njenog suvereniteta i povredi teritorijalnog integriteta. Drzave na ovim prostorima treba medjusobno da se takmice u tome koja ce od njih obezbjediti svojim gradjanima bolji standard, socijalno blagostanje i ljudske slobode. Treba da vode utrku ciji je cilj ulazak u Evropu. Dakle, koja ce od njih prva ispuniti uslove za ulazak u evropske i svjetske integracije. Svaki drugi put je pogresan i vodi daljem zaostajanju i daljim prijetnjama za stabilnost citavog ovog regiona pa i Evrope. Politicari to moraju shvatiti, sto prije to ucine bice bolje po njihove narode i drzave. Bojim se samo da na ovim prostorima nema puno takvih politicara i to je opasno. No misljenja sam, da su Evropa i svijet izvukli pouke iz "jugoslovenske krize" i da nece vise dozvoliti stvaranje novih Milosevica, Tudjmana, Karadzica i sl.

Ali se narodi na ovim prostorima ne trebaju previse uzdati u Evropu i Ameriku, neka se oni uzdaju u svoj politicki sluh i reflekse i neka sami prepoznaju te nove Milosevice i Tudjmane.Samo tako se moze u bolju i sretniju buducnost. Sve ostalo su zablude za koje ce se ponovo placati visoke cijene, ako ih ne eliminisemo na vrijeme", rekao je izmedju ostalog uvodnicar na tribini HE Georgi Yurukov.