MISIJA - DJECA ZRTAVA RATA - NASA TRAJNA BRIGA
Jovan Divjak, predsjednik UG "Obrazovanje gradi BiH"
20.01.2001.

"Posttraumatski sindrom kod mladih koji su za vrijeme rata boravili u Bosni i Hercegovini, u poratnim godinama poprima zabrinjavajuce razmjere, reflektirajuci se u svim aspektima zivljenja", istakao je na pocetku svog izlaganja uvodnicar na Tribini i u daljem obracanju prisutnom auditoriju, izmedju ostalog, rekao:
"Istrazivanja koja su vodjena u okviru Akademije nauka i umjetnosti, tokom 1996. godine, pokazuju da su najzesce traume kod dece proizveli trajna separacija od roditelja, protjerivanje iz sredine u kojoj su zivjeli, fizicko zlostavljanje, ranjavanje zarobljavanje itd. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, poginulo je 16.708 djece, 34.351 ranjeno, 1.800 su ostali dozivotni invalidi, dok ih je cak 650.000 utociste naslo sirom svijeta.Medju najcescim posledicama tzv.posttraumatskog stresa kod djece u poslijeratnom periodu, javljaju se smetnje u spavanju, agresivnost, problemi u govoru i slicno. Rezultati anketiranja ove djece su takodjer porazni - samo l5 procenata njih nije dalo znakove istraumatiziranosti, a cak 60 procenata imaju neke posljedice, od toga deset procenata djece, trajne".Radeci sa mladim narastajima, stipendistima Fondacije, Divjak i njegov tim dosli su do poraznog saznanja da veliki broj njih brzo gubi motiv za ucenje. Samo ove godine izmedju 18 i 20 stipendista Fondacije nije dalo godinu na fakultetu i time su prekrsili kodeks i izgubili pravo na stipendiju. Mladi su, inace, zabrinuti da li ce im srednje obrazovanje omoguciti da pronadju zaposlenje. Oni su nezadovoljni i time sto mnogi fakulteti nemaju stalne predavace, a programi su im zastarjeli i prebukirani. Posebno je naglaseno to, da u skolama uopce nema programa za talentiranu djecu.Anketa provedena medju stipendistima Fondacije pokazala je, izmedju ostaloga, i to da 72 posto njih nikada ne posjecuju pozoriste ili kina, 70 posto ne koristi Internet,a samo 15 posto njih izjasnilo se da redovito citaju knjige.
Ovo su mogla potvrditi i kratka izlaganja nekoliko stipendista koji su se obratili prisutnima na Tribini. Oni su, ovom prilikom, apelirali na drustvenu zajednicu da je mladima potrebna promjena i sansa da se ukljuce, ne samo u suhoparni proces obrazovanja, nego i u cjelokupne drustvene tokove. Vjerovatno bi tada i procenat od deset posto onih koji se iz inostranstva zele vratiti u BiH bio znatno visi.Prisutnima se obratio i donator Fondacije Zan Klod koji je, pored ostalog, za pet godina omogucio ljetovanje 250 ucenika i studenata. Prema njegovim rijecima, u planu je gradnja rehabilitacionog centra za mlade u Rakovici, ciji je i sam donator, i za ciju gradnju jos nije dobijeno odobrenje vlasti.