ARAPI U SPANIJI
i njihov uticaj na kulturu i intelektualna kretanja u Bosni

Dr. Ismet Busatlic
27.01.2001.

"Na ovoj nasoj orijentalno-okcidentalnoj medji na Balkanu, gdje su slojevi i nanosi civilizacija nailazili i talozili se, brojni narodi ostaviloi su svoj trag. Prije svih oni koji su na ovome tlu bili i bitisali, zatim oni koji su ove prostore osvojili i njima gospodarili, ali i oni cije silne vojske ovu zemlju nikada nisu gazile i ciji zveket svijetloga oruzja bosansko uho, srecom, nikada nije ni culo.

Bez obzira da li su kontakti raznih naroda sa ovim prostorom bili rezultat pobjeda ili poraza, invazija ili progona, seoba ili hodocasca, komercijalnih putovanja ili diplomatskih misija, potrage za naukom ili avanturom, u transverzalnom pravcu istok-zapad ili tangentalnom smjeru sjever-jug i obrnuto, dovodili su do susreta udaljenih naroda pri cemu su jedni drugima davali i uzimali dio kulturnoga nasljedja.

Tako je intereakcija raznih naroda i razlicitih kultura bogatila Bosnu novim literarnim, naucnim i umjetnickim ostvarenjima. To svjedoci bogat arheoloski materijal, istina jos uvijek vise pod zemljom nego u muzejima, brojni-vecinom jos neobradjeni-dokumenti u sanducima po tavanima i podrumima, prasnjave stare knjige po rafovima i stalazama".

"O zvjezdanim trenucima i tagicnom kraju Arapa u Spaniji kod nas je vec napisano i receno ponesto. O njihovom uticaju na kulturu Bosnjaka pisalo se i govorilo samo poredno kroz rasvjetljavanje uloge i udjela Jevreja/Sefarda, kao sudionika, bastinika i sljedbenika dijela arapsko-islamske kulture na Pirinejskom poluotoku i prenosenju njenih tekovina na druge prostore, pa i na ove - balkanske. Ja ne bih da to ponavljam, jer Arapi su u Spaniji bili dugo, tome prostoru darovali neizmjerno mnogo i sa njega u Evropljane djelovali visestruko i snazno. Ispricati to, sve zahtijevalo bi mnogo vise vremena nego sto ga imate i vi i mnogo vise znanja nego sto sam ga stekao ja. Zato cu ja, s vasim dopustenjem, ostaviti Arape u Spaniji, a pozabaviti se njihovim uticajem na kulturu i intelektualna kretanja u Bosni i to, opet, organicivsi se samo na pisanu rijec - knjigu, jer mi smo sljedbenici knjige i tim imenom castimo i nase komsije: jevreje, pravoslavne i katolike.

No prije bilo kakvog govora o ovoj temi, neophodno je dati jedno malo terminolosko pojasnjenje. U savremenoj historiografiji danas manje-vise prihvacen je jedinstven naziv Endelus za onaj dio Iberijskog poluotoka koji su osvojili Arapi, a danas pripada Spaniji i Portugalu. Literaturu, umjetnost i kulturu opcenito, koja je na tim prostorima nastala pod uticajem islama inicirali su doseljeni Arapi, ali je u njenome daljem razvoju imalo i autohtono stanovnistvo. Stoga su nazivi Spanija i spanski neadekvatni te ih je bolje zamijeniti izrazima Endelus i endelusi.

Dakle ja cu pokusati danas da odgovorim na slijedeca pitanja: kada je i kojim putevima knjizevna produkcija endelusi stigla u Bosnu; koje teme tretira, u kojoj sredini i do kada je prisutna; kakav interes i u kojim krugovima je izazvala; i konacno, kakvog je traga ostavila u nasoj kulturi i kakvog je uticaja imala na intelektualna kretanja u Bosni?
Prva djela autora koji su uz svoje ime vezali i odrednicu Endelusi susrecemo u Bosni i Hercegovini vec pocetkom druge polovine XV vijeka, u vrijeme kad je prvi turski namjesnik Isa-beg Ishakovic iz svoga Saraja podno Bistrika upravljao komadicem Bosne, a posljednji bosanski kralj Stjepan Tomasevic vladao ostatkom iz svoga Bobovca nad Sutjeskom.
To izravno potvrdjuje njegova vakufnama koju je 1469. godine legalizirao sarajevski kadija.

Sa sirenjem osmanske vlasti i prihvatanjem islama na novim prostorima, stizala je literatura endelusi do Dalmacije, Like i Slavonije - u vrijeme kada su ovi prostori cinili sastavni dio bosanskog pasaluka - sa raznih strana, razlicitim putevima i na mnogovrsne nacine: sa progonom Jevreja i muslimana sa Pirinejskog poluotoka; sa softama koji su se skolovali na Istoku iz Istambula i Kaira, sa trgovcima koji su poslovali sa Sumom i Misirom, sa hadzijama koje su se vracale iz Meke, Medine i Kudusi-Serifa, a slali su je i Bosnjaci koji su uspjesno sluzbovali daleko i rodnoga ognjista se sjecali cesto.

Koje teme tretira, u kojoj sredini i do kada je prisutna?

Do Bosne su stizala ona djela zbog kojih je bilo vrijedno prihvatiti sve rizike i izloziti se svim mogucim poteskocama koje su nametali vrijeme, prostor i prilike kroz koje su ove knjige pronosile. Bila su to djela koja su vec ranije stekla popularnost i vazila kao nezamjenjiva literatura u oblasti arapskog jezika i knjizevnosti, vjerskih znanosti, povijesti, geografije, filozofije, misticizma, matematike, astronomije, medicine, farmakologije, veterine i hipijatrije.
Naci cemo ih u dzamijama, tekijama, mektebima, medresama, bibliotekama i privatnim kolekcijama kontinuirano prisutne od XV vijeka do danas. I pored cinjenice da su vrijeme i dusmani ucinili svoje, vise stotina sacuvanim rukopisa ovih djela, u razlicitim kolekcijama, jos uvijek to rjecito svjedoce.

Kakav interes i u kojim krugovima je izazvala?

Prisutna u dzamijama i tekijama, mektebima i medresama, hastahanama i mevekithanama, konacima valija, odzacima begova i obicnim bosanskim kucama, u gradu (seheru i kasabi podjednako) i na selu, knjiga endelusi posluzice kao udzbenik studentima i ucenicima, kao prirucnik vjerskim sluzbenicima, kao stucna literatura hecimima i muvekkitima, kao staza rjecitosti ljubiteljima proze i poezije. Sa strane doneseni primjerci ubrzo nece moci zadovoljiti interes za ovom vrstom literature, pa ce biti cesto i brizljivo kopirani. Dokaz tome su biljeske u kolofonima rukopisa i, cak, epitafi na nisanima kaligrafa. Kada bi ta djela danas bila stampana bila bi to edicija u kojoj bi bilo zastupljeno cetrdesetak autora sa vise od 50 naslova.

Kakvog je traga ostavila u nasoj kulturi i kakvog je uticaja imala na intelektualna kretanja u Bosni?

Zbog jezickih posebnosti nasega prostora, bice potrebno ovu literaturu, u nekim slucajevima, prevoditi - i to su Bosnjaci cinili, u drugim komentirati, takodjer. Koristeci je nasi autori kao izvor i literaturu za svoje radove i cesto je citirati. Abdulah Bosnjak, Alidede Mostarac, Mustafa Pruscak, Stocanim njegov imenjak - Mustafa Sarajlic i drugi…."

Ovo su najznacajniji dijelovi izlaganja uvodnicara prof.dr. Ismeta Busatlica.