SIGURNOSNA POLITIKA BiH
Uvodnicar: Dr.Bisera Turkovic, ministar za evropske integracije u Vijecu ministara Bosne i Hercegovine
03.02.2001.

"Usaglaseno misljenje javnosti, institucija i politickih opredjeljenja jeste puno integrisanje Bosne i Hercegovine u evropsko okruzenje.
Da bi se razumio realan domet Bosne i Hercegovine neophodno je ukazati na osnovu karakteristike procesa pristupanja UE, kao sto je potrebno spomenuti i trenutno stanje odnosa BiH sa EU. EU je 1996. usvojila jedinstven pristup zemljama Jugoistocne Evrope, odnosno Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Jugoslaviji i Makedoniji. Taj pristup je poznat pod nazivom tzv. Regionalni pristup. Glavni ciljevi ovog pristupa ohrabruju potpunu implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma i teze stvaranju politicke stabilnosti, ekonomskog prosperiteta i sugurnosti u regionu. Bez obzira na primjenu nekih opstih kriterija nivo pojedinih zemalja razlikovat ce se u odnosu na ispunjavanje uslova EU.

Kada se gleda trenutni status odnosa izmedju Bosne i Hercegovine i EU, oni su bazirani na usvojenoj Deklaraciji o posebnim odnosima izmedju BiH i EU. U osnovi to je politicki dokument u kome se ogleda spremnost Unije da pomogne u ubrzanju pozitivnih procesa u BiH.
Za mogucnost punopravnog clanstva u EU potrebno je prilagoditi domace kompletno zakonodavstvo u domenu legislative i propisa zakonodavstvu EU tzv. Acquis communautaire. To je izuzetno slozen proces u kome ucestvuju hiljade vrhunskih strucnjaka /primjer Madjarske/. To su samo vrata da se pristupi unutrasnjem trzistu Evropske Unije i osigura ulaznica za priljucenje drugih, takodjer vaznim procesima evropskih i svjetskih integracija, postoji potpuni kauzalitet izmedju ekonomskih i vojno-odbrambenih integracija. Sadasnju strukturu BiH cini razgranata neefikasna, medjunarodnim standardima neprilagodjena drzava, posebno vojna infrastruktura. Vojni dio integracija u direktnoj je vezi sa ekonomskim integracijama. U ozbiljnije procese evropskog integrisanja tesko da moze da udje postojeca drzavna i privredna infrastruktura koja nije u stanju osigurati sredstva za odrzivu javnu potrosnju ukljucujuci i sredstva za odbranu.

Sustina problema je u nedostatku politicke volje, a nerijetko i znanja, da se stvori pravni okvir koji ce omoguciti drzavi da pokrene reforme i motivira strani kapital da u sto kracem mogucem roku bez straha od ekonomskih i drugim rizika udje u Bosnu i Hercegovinu. Umjesto da se hrabro pristupi reformama koja ce otvoriti radna mjesta, da se smanje vojni potencijali kako u ljudstvu tako i u vojnim limitima, da dobijemo malu, ali dobro obucenu i dobro opremljenu vojsku, vojske entiteta su pretvorene u socijalna pribjezista za veoma veliki broj ljudi.
Pitanje sigurnosne politike BiH i pitanja obrambene politike kao njenog integralnog dijela jeste pitanje dali ce ova zemlja uzivati u trajnom miru ili ce nastaviti zivjeti pod prijetnjom rata.
Danasnje stanje je daleko od onoga koje garantuje sigurnost. Nestabilnost se ogleda u cinjenici da postoje dvije, a u stvarnosti tri vojske u istoj zemlji sa glavnom karakteristikom nepovjerenja, sa jos uvijek nepostojecom sigurnosnom politikom na nivou zemlje, sa izdvojenim, razlicitim izvorima finansiranja, sa nedostatkom demokratske kontrole.
Nivo izdataka za odbranu jes uvijek je visok i nedostaje transparetnost sredstava i troskova kako u Federaciji tako i u Republici Srpskoj sto je neprihvatljivo sa stanovista prioriteta ekonomske rekonstrukcije oba entiteta.
Npr. pomoc Republike Hrvatske se nastavlja,ona je sada transparentnija, ali sredstva se preusmjeravaju u Ministarstvu odbrane i odlaze za finansiranje HVO-a, tako da se u istoj vojsci za nominalno isti vojni rang primaju razlicite plate ovisno da li je vojnik u hrvatskoj ili bosnjackoj komponenti.

Sigurnosna politika na nivou zemlje je potrebna kako bi se zemlji osigurala dugorocna stabilnost i saradnja sa zemljama u regiji, te stekli preduslovi za euro-atlanske integracije i Partnerstvo za mir.
Policijske snage u Bosni i Hercegovini nisu u mogucnosti da u potpunitosti adresiraju problem organiziranog kriminala, s obzirom na nedostatak organizacionog okvira koji bi im omogucio koordinirani pristup problemu Ministarstva policije na entitetskom ili u nekim slucajevima cak i na kantonalnom nivou. Rjesavanje problema sa ociglednim pomanjkanjem uspjeha.
Pogranicna policija je u kontroli 10% granice, sto pogoduje trgovini ljudima, nelegalnoj migraciji, trgovini drogom i kriminalu.

Zagadjenje okolisa ne rjesava se dogovorno i sistematski, ne postoje timovi za djelovanje u slucaju prirodnih katastrofa. Na osnovu postojanja sigurnosne politike definisale bi se strategijsko sigurnosne potrebe sto bi doprinijelo racionalizaciji velicine sigurnosnih snaga i utroska. Kao rezultat toga vise novca bi ostalo za druge prioritete. Gledajuci sa pozicije Euro-atlanskih integracionih procesa zajednicka sigurnosna politika je uslov za ulazak u te procese.
Kada se govori o sigurnosnoj politici onda se uglavnom govori o njena tri aspekta:
vanjskoj sigurnosti
unutrasnjoj sigurnosti i
zastiti nacionalnog interesa

Sira definicija podrazumijeva prosirenje predmeta mimo standardnog vojnopolitickog podrucja i na ekonomiju, ekologiju, socijalne probleme, smatrajuci da ti problemi utjecu na dugorocno planiranje zdravlja i opstojnosti naroda. Kao koncepcijska kategorija sigurnosti uzima u primarni fokus opstanak jedne drzave. Upotreba sile ili opasnost od upotrebe sile su osnovni elementi za obezbjedjenje opstanka. Ovaj pristup proizilazi iz teorije realizma u kojoj je drzava vidjena kao primarni ucesnik u jednom anarhicnom ili poluanarhicnom medjunarodnom sistemu.

Ovaj pristup moze obuhvatiti sporazume o kontroli naoruzanja i ostale multinacionalne aranzmane kao instrumente nacionalne sigurnosne politike. Kao konceptualna kategorija medjunarodna sigurnost eksplicitno prihvata sigurnosnu dilemu i daje na znanje da je sigurnost jedne drzave povezana sa sigurnoscu drugih drzava", kazala je izmedju ostalog dr. Bisera Turkovic.