KUDA IDE CRNA GORA
Uvodnicar: Novak Kilibarda, Sef misije vlade Republike Crne Gore
24.02.2001.

..."Slozena proslost Crne Gore aplikuje se na danasnje slozeno politicko stanje u Crnoj Gori. Romanticni odnos prema zajednickoj srpskoj drzavi Crne Gore i Srbije, sto je rezultiralo ukidanjem drzave Crne Gore 1918. godine, danas se grubo ispoljava u unitaristickoj politici srbijanskih povjerenika u Crnoj Gori koje predvodi Socijalisticka narodna partija. Te su snage posebno uzbujale tokom vladavine Slobodana Milosevica, a naknadno su ohrabrene dolaskom g.Vojislava Kostunice.

Na srecu Crne Gore sve ankete pokazuju da je unitarno politicko opredjeljenje u Crnoj Gori u stalnom opadanju, a da stalno narasta svijest o suverenoj i medjunarodno priznatoj Crnoj Gori. Najnovija anketa pokazuje da se to procrnogorsko raspolozenje primice kvantumu od 60% izbornog tijela Crne Gore. Takozvani terazijski ili bogradski crnogorci, koje predvodi pjesnik Matija Beckovic, militantni su propagatori unitarne politike koju reprezentuje g. Vojislav Kostunica. Tako se produzava istorijsko-mentalitetni fenomen koji je poceo na Podgorickoj skupstini 1918.godine, koja je ukinula drzavu Crnu Goru i detronizovala dinastiju Petrovica. Naime, Srbija se tada postarala da preko usluznih Crnogoraca organizuje Podgoricku skupstinu na isti nacin kako i danas, preko terazijskih Crnogoraca, siri svoju unitarno-udarnu politiku prema Crnoj Gori.

Militantni dio Srpske pravoslavne crkve upravo je desna ruka te politike i tih usluznih Crnogoraca. U takvom kontekstu srpsko-crnogorskih odnosa jasno se pokazuje da je ratnicka taktika Slobodana Milosevica bila manje opasna za Crnu Goru nego sto je unitarna strategija Vojislava Kostunice, koja se nastavlja na Garasaninovo Nacertanije. Razumije se, Garasanin je realno mislio rezonima svoga vijeka, a Kostunica vrsi anahroni posao mimo politicko-ekonomskih rezona nasega vremena.

Nadati se da ce velike sile uvidjeti narastanje svijesti za samostalnu Crnu Goru i prihvatiti referendum o drzavnom statusu Crne Gore kao pravnu, politicku i psiholosku cinjenicu. Nadati se, takodje, da crnogorska saradnja sa Haskim tribunalom i spremnost da se pruzi izvinjenje drzavama i narodima koji su bili izlozeni agresiji i genocidu od strane SRJ, znace cinjenice koje imaju snagu da uvjere demokratsku javnost, da se Crna Gora orijentisala prema evro-amarickim politickim i ekonomskim hodovima i kodovima.

Politicki fenomen da nezavisnost Crne Gore slozno traze njeni gradjani i narodi valjda je jasan znak prirodne potrebe Crne Gore da dodje do svoje neoktroisane drzavnosti koju je oformila prije hiljadu godina...
Rekao je prof.dr. Novak Kilibarda, uvodnicar na redovnoj tribini Vijeca Kongresa bosnjackih intelektualaca.