ZNAKOVI JEDNAKOSTI
Koja je razlika izmedju nacionalnog i nacionalistickog

 

U kolumni dr. Slavka Kukica ("Oslobodjenje", 14.03.2001.), u licnom stavu, iznesena je tvrdnja da "iz bosnjackog intelektualnog kruga, okupljenog oko VKBI, i danas znade sjevnuti varnica nacionalistickog praska" i dalje "iz njegovih odaja servirana teza o Bosnjacima kao temeljnom narodu ove zemlje, te Srbima i Hrvatima kao nacionalnim manjinama koje se imaju zadovoljiti istim statusom, kakav u Srbiji i Hrvatskoj uzivaju njihovi suplemenici. Bardovi iz tog miljea od slicnih teza ne preuzimaju ni danas".

Dakle, treba pokazati da su Bosnjaci skloni hegemonizmu, sto objasnjava i opravdava ponasanje politickih vrhuski druga dva naroda. To je zaista providna i vrlo neodgovorna igra i pozivamo sveucilisnog profesora Kukica da argumentira svoje tvrdnje i da kaze gdje, kada i ko je to izjavljivao. Istina je da smo mi ponosni sto smo kao narod, ne suplemenici, dali najveci obol ocuvanju drzave Bosne i Hercegovine, kao jedine nase domovine, koja bi po nekima bila davno pokopana. Inace, da podsjetimo, Kongres bosansko-muslimanskih (bosnjackih) intelektualaca odzan u vrijeme najzesce agresije na BiH, 22.12.1992.godine, bio je jasno opredijeljen za drzavu BiH, kao demokratsku zajednicu ravnopravnih naroda i gradjana, sto je iskazano i u Kongresnoj rezoluciji. Svojim djelovanjem, i kroz 379 Tribina, odrzanim redovito od 1993.godine, i kroz svoju publicisticku aktivnost, VKBI je potvrdilo teze Kongresnih opredjeljenja. Ni na jednoj Tribini, niti u nasim izdanjima (188 knjiga i publikacija) te brojnim saopcenjima, nije bilo ni primisli neke nacionalisticke ideje ili zelje da se drugi narod omalovazi i obezvrijede njihovi interesi. Takodjer, u visegodisnjoj intenzivnoj saradnji sa SGV, HNV, Krugom 99, VKBI je kao nestranacka organizacija istrajala u zahtijevu za ostvarivanjem konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini. Za odluku Ustavnog suda BiH, kao sto je poznato javnosti, glasali su, pored medjunarodnih sudija, jedino predstavnici sudija Bosnjaka. To se sada, na osnovu Odluke Ustavnog suda BiH pocinje, realizovati kao obaveza u oba entiteta.

Poznato je da je tadasnji predsjedavajuci Predsjednistva BiH gospodin Alija Izetbegovic, clan VKBI, jedini iz tog Predsjednistva,kao ovlastena osoba, pokrenuo inicijativu pred Ustavnim sudom BiH za donosenje odluke o konstitutivnosti naroda na cijelom podrucju drzave BiH. Prema tome, bosnjacki intelektualci u svom djelovanju su dosljedni u naporima za ostvarivanje ljudskih prava, a time i ravnopravnost naroda.
Gospodine Slavko Kukicu, "varnice nacionalistickog praska" potrazite na drugim mjestima i ne stavljajte znak jednakosti i tamo gdje ne spada.