SREBRENICA: JAVNA TAJNA-PRESUDE JAVNOG MNJENJA
17.03.2001.

Predstavnici "Ljekara bez granica" iz Pariza, nalaze se u trodnevnoj posjeti BiH, da bi, onima kojih se najvise tice, pojasnili rad francuske parlamentarne komisije koja vodi istragu o srebrenickoj tragediji, sto je bila tema i jucerasnje redovne tribine Vijeca Kongresa bosnjackih intelektualaca.

Predsjednik pariske asocijacije "Ljekari bez granica" Jean Herve Bradol na tribini o temi "Srebrenica: Javna tajna-presuda javnog mnjenja" ponovi je stav ove asocijacije da su UN direktno odgovorne za tragediju u Srebrenici, jula 1995.godine. Srebrenica je tada bila "sigurnosna zona", pod neposrednom zastitom UN. Bradol je kazao da je ovo, kao i cinjenica da je pad Srebrenice za asocijaciju koju predstvlja, bila drama, jer je izgubila, kako dio osoblja, tako i ranjene i bolesne o kojima je skrbila, razlog da je jula 2000. godine zatrazeno provodjenje istrage o vojnoj i politickoj odgovornosti Francuske za pad Srebrenice. Istrazivanja u slucaju Srebrenice, prema njegovim rijecima, vodi parlamentarna komisija, a zadaca "Ljekara bez granica" je da redovno izvjestavaju francusku i bh. javnost o toku istrage i svjedocenjima. Parlamentarna komisija u svom radu bavi se pitanjima. Da li je bilo moguce predvidjeti pad Srebrenice. Da li je i ko eventualno trebao narediti zracne udare na srpske polozaje, te i pitanjima moguceg dogovora sa tadasnjim vodjom srpskih snaga, generalom Ratkom Mladicem o oslobadjanju civilnog stanovnistva. Bradol je kazao da je rezultat istrage u ovom momentu tesko precizirati, te da je jedan od razloga to sto su neka saslusanja vojnika, koji su u vrijeme pada Srebrenice bili tamo, vodjena u strogoj tajnosti.

On je ostro kritizirao politiku Francuske, kojoj, kazao je, nije bitno kako zastititi civile u kriznom i ratom zahvacenom podrucju, nego joj je bitno da nastavi slati vojnike u mirovne misije i pokazati kako, kao vojna sila i van svojih granica igra vaznu ulogu. Fransuskoj je, dodao je Bradol, bitno da osigura sto bolji status unutar Savjeta bezbjednosti UN. On je misljenja da je u istrazi, koju predvodi francuska parlamentarna komisija, veoma vazno saslusati i drugu, bh. stranu, te dodao da je upravo to razlog da predstavnici "Ljekara bez granica" borave u BiH. "Razumijem da je tesko i bolno govoriti o Srebrenici, ali svi mi moramo dati doprinos tome da se u buducnosti u slicnim situacijama civilima ne desavaju tragedije kakva se desila Srebrenicanima", kazao je Bradol.

Osoblje "Ljekari bez granica" dijelilo je sudbinu Srebrenicana od 1993. godine do jula 1995. godine, kada su srpske snage okupirale ovaj, vecinski bosnjacki grad. Do danas je nepoznata sudbina nekoliko hiljada muskaraca. Istraga o tragediji koja se dogodila u Srebrenici trebala bi biti okoncana krajen juna 2001. godine." Rekao je, izmedju ostalog uvodnicar na danasnjoj tribini.