PUT DO PRAVDE - ZRTVE I NAKNADA STETE
Uvodnicar: Hasan Balic
31.03.2001

"Tema o kojoj cemo danas ovdje govoriti, po nasem misljenju, je interesantna i aktuelna iz vise razloga.
Na prvom mjestu to je porast nasilja, kako u pojedinim regionima tako i globalno u svijetu. Povjesnicari su utvrdili, a statisticari izracunali da u drugoj polovini XX stoleca nije bio niti jedan svjetski rat, ali ipak je potpuno unisteno oko 80 grupa ili manjinskih naroda koji su po necemu bili drugaciji od onih koji su ih unistili. Ili, u svijetu se svake godine dogode oko tri ratna sukoba, u kojima uglavnom stradaju manjine ili dovoljno nezasticeni i malobrojni narodi. Iz toga se moze izvjesti zakljucak da su oni zrtve jer su pored fizickog stradanja (ubijanja) pretrpjeli materijalnu i nematerijalnu stetu.

U agresiji na BiH 1992-1995 stetu su pretrpjeli njeni gradjani, pravna lica i drzavna zajednica. U tome su svakako najbrojniji Bosnjaci, jer je nad njima izvrsen genocid. Ali kako i pristoji ovoj tribini mi cemo pod zrtvom podrazumjevati sve one cija je imovina unistena ili umanjena i koji su pretrpjeli teske tjelesne povrede i teske dusevne patnje, pa po tim osnovama imaju prava zahtijevati i naknadu stete. Sad je potrebno da znamo, ko je stetnik, odnosno ko je stetu prouzrokovao i ko je kriv za nju, kako bi mogli zatraziti da je nadoknadi.

Stetnik i krivac za naknadu stete moze biti fizicko i pravno lice. Kada je u pitanju drzava BiH i njeni gradjani, to su svu oni koji su iz vana ili iznutra izvrsili agresiju na zrtvu, pa i oni koji su braneci se od agresije prekoracili neku vrstu nuzne odbrane. Dakle, nas sljedeci zakljucak jeste da je onaj ko je drugom pricinio stetu, duzan da mu je nadoknadi - da ga obesteti. Sada se vratimo prakticnim pitanjima. Stetu koja je nanesena drzavi BiH po nasem misljenju treba da nadoknade susjedne drzave koje su agresiju izvrsile ili pomagale domace agresore.
Noel Malcoln u djelu "Povijest Bosne-kratki pregled" iznio je staticke podatke iz kojih se vidi koliko je vojnika iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske ucestvovao u agresiju na nasu drzavu. U tom pravcu treba stalno podrzavati tuzbu BiH protiv bivse Jugoslavije pred Svjetskim sudom pravde u Den Hagu, ali traziti kod Drzavnih nadleznih organa da takvu, ili slicnu tuzbu pokrenu i protiv Republike Hrvatske. Veoma je interesantno pravno i prakticno pitanje da drzava BiH od svojih agresivnih entiteta RS i tzv. Herceg Bosne trazi i dobije obestecenje za svoju imovinu. Taj zahtijev se ne bi mogao podnijeti niti pred kojim medjunarodnim sudom jer RS i tzv HB nisu medjunarodno priznati subjekti. Ako je FBiH ukinula HB i preuzela prava i njene obaveze, onda bi FBiH bila u obavezi prema drzavi. Taj postupak bi se mogao realizovati iskljucivo preko domacih sudova ili arbitraze.

Sada cemo se sloziti da su gradjane Sarajeva ubijali, ranjavali i grad rusili pripadnici vojske RS i Jugoslavije, Vlade RS i tzv. HB obrazovale su koncentracione logore u Foci, Prijedoru, Visegradu, Bratuncu, Heliodromu i drugim mjestima. Isto tako ima ozbiljnih indicija da su i legalni organi BiH znali za postojanje jednog ili dva manja zatvora. Dakle, oni su odgovorni za naknadu stete tim licima. Jer vojnici koji su im nanijeli stetu bili su pod njihovom kontrolom i zapovjednistvom. Ko moze traziti stetu?
To moze samo zrtva i u ime zrtve njen punomocnik. Pozitivan je primjer zenske asocijacije "BISER" iz Sarajeva, koja je uz pomoc slicnog udruzenja zena iz SAD-a podigla tuzbu pred americkim sudom protiv Radovana Karadzica i sud je presudio da on naknadi stetu zrtvama u iznosu od oko 40.000.000 $.
A sta mi radimo?
Cekamo da to za nas, uradi neko drugi. Vodeci duge i cesto beskorisne rasprave, opisujuci patnje zrtve, vec smo je umirili i dobrim djelom zaboravili i ostavili, prepustenu samoj sebi.

Zbog toga VKBI i pokrece ovo pitanje sa namjerom da se udruzenja poput Logorasa, Majki nestalih, Udruzenja izbjeglica i raseljenih i slicna Udruzenja pocnu baviti konkretnim cinjenicnim i pravnim pitanjima vezanim za naknadu stete zrtvi.
Uporiste imamo u sljedecem medjunarodnim propisima:
Evropskoj konvenciji o temeljnim ljudskim pravima i slobodama, Protokolima uz Konvenciju, Konvenciji o sprjecavanju i kaznjavanju genocida iz 1948. Statutu Haskog tribunala, Dejtonskim propisima, i td. Od domacih pravnih izvora to su: Ustav BiH, Zakon o obligacionim odnosima, Osnovni zakon o svojinsko pravnim odnosima, Zakoni o radu, Zakoni o sudovima i drugim pravnim izvorima.
Naci cemo uporiste i za tzv. Siromasko pravo kojim se trazi oslobodjenje placanja od sudskih taksi.
Na dispoziciji su: Svjetski sud pravde u DEN HAGU
EVROPSKI SUD Pravde u STRAZBURU
DOM ZA LJUDSKA PRAVA BiH
DOMACI SUDOVI

DAKLE, MI OVDJE POTSTICEMO I POZIVA ZRTVU, NJENE ASOCIJACIJE, DRZAVNE ORGANE, ADVOKATSKU KOMORU I DRUGE DOMACE I PRAVNE SUBJEKTE DA PO\U PUTEM PRAVA I PRAVNIH INSTITUCIJA I PRUZE EFIKASNU ZASTITU ZRTVI. VIJECE NE MOZE PISATI TUZBE I PODNOSITI ZAHTIJEVE ALI CE U GRANICAMA SVOJIH MOGUCNOSTI PRATITI I PODSTICATI TAJ RAD. U tome smislu vec je uputno ukazati na Forum mladih pravnika koji je u ulici Kondurciluk bb otvorio kancelariju za pruzanje besplatne pravne pomoci zrtvi."
Rekao je, izmedju ostalog uvodicar na danasnjoj Tribini dr. Hasan Balic.