SAOPCENJE ZA JAVNOST
5.4.2001

Vijece Kongresa bosnjackih intelektualaca sa razocarenjem je primilo informaciju o nepravilnostima koje su se pojavile u prvim danima popisa stanovnistva u Republici Hrvatskoj. Pojedini popisivaci, naime, osporavaju pravo Bosnjaka na slobodno nacionalno opredjeljivanje, sto cijenimo kao pokusaj negiranja bosnjackog nacionalnog identiteta.

Zelimo da vjerujemo da su slucajevi koji su zabiljezeni u Rijeci samo incidenti, buduci da nova vlast u Republici Hrvatskoj priznaje i podrzava nacionalna prava Bosnjaka, koja su od prethodne vlasti bila negirana, na sto je VKBI u vise navrata reagiralo, od momenta njihovog neuvrstavanja u Ustav susjedne drzave i razlicitih pritisaka koji su vrseni u vrijeme kada je HDZ bio na vlasti.

Zato apelujemo na drzavne organe Republike Hrvatske da u narednim danima popisa stanovnistva pravovremeno reagiraju i sprijece pokusaje osporavanja prava Bosnjaka na ispoljavanje njihove nacionalne pripadnosti. Republika Hrvatska na taj ce nacin potvrditi svoju privrzenost demokratskim principima postovanja ljudskih prava i sloboda, sto ce je s pravom uvesti u evropske integracije.

Predsjednik Vijeca
Prof.dr.Atif Purivatra