SUSTINA DEJTONA
Uvodnicar: Prof.Dr. Omer Ibrahimagic

7.4.2001

"U posljednje vrijeme mnogi se pozivaju, opravdano ili neopravdano, na Dayton. Tako da im je Dayton postao neka vrsta zastitnog znaka za svoje postupke. Otuda je ova tema ovako naslovljena.
Bilo kakva eksplikacija Daytonskog sporazuma trazi i mnogo vremena i mnogo prostora. Dayton je velika tema i na njegovoj implementaciji radi desetine hiljada ljudi, od SFOR-a do obicnih cinovnika u medjunarodnim organizacijama, kao i u vladinim i nevladinim organizacijama u Bosni i Hercegovini. Zato sam ovo kratko izlaganje nazvao "Sustina Daytona", mada se ni ova tema ne moze u potpunosti izloziti u vremenu predvidjenom za ovo predavanje. Ovo ce biti pokusaj da se ukaze, kratko, sta je stvarna sustina Daytona. Posebno onog dijela koji se odnosi na njegovu civilnu implementaciju, a to znaci na anekse od 2. do 11. Pa ni svi ovi aneksi nemaju isti znacaj i vaznost sami za sebe, vec ih treba gledati u cjelini onoga sto kolokvijalno nazivamo Dayton.

Medjutim, ipak po mome misljenju, centralno mjesto u Daytonu imaju Aneks 4 (Ustav BiH), Aneks 6 (Ljudska prava) i Aneks 7 (Povratak izbjeglih i raseljenih osoba). Prema tome, sadrzaj sva tri aneksa, po meni, predstavljaju ono sto kolokvijalno nazivam sustina Daytona. Naime, Ustavom BiH je potvrdjen kontinuitet Bosne i Hercegovine u njenim granicama koje su medjunarodno pravno priznate. Ustavom je BiH definirana kao drzava gradjana i tri konstitutivna naroda: Bosnjaka, Srba i Hrvata (zajedno sa ostalim). Konstitutivnost naroda nije znacilo i njihovu etnicku teritorijalnu homogenizaciju. Zato Ustav poznaje samo dva multietnicka entiteta u unutrasnjoj strukturi BiH: Federaciju BiH i Republiku Srpsku.
Dakle, nema vecinskih naroda u entitetima, nema majorizacije, a zastita nacionalnih interesa osigurava se kroz posebnu demokratsku proceduru u postupku donosenja odluka.
Otuda u sustinu Daytonskog sporazuma spada: stvaranje demokratskim institucija BiH i donosenje drzavnih zakona, kojim ce se osigurati svim gradjanima i narodima, kao i nacionalnim manjinama pristup tim institucijama shodno dobijenim glasovima na demokratskim izborima.
Otuda, za buducnost BiH je primarno takvo stranacko politicko organiziranje koje ce u prvi plan staviti gradjanina kao politickog subjekta, a nacionalnog onoliko koliko je potrebno da se zastiti nacionalni interes naroda, kao subjekta kolektivnih prava njegovih pripadnika. A za tako nesto nije neophodno nacionalno stranacko organiziranje, koje negira gradjanina kao politickog subjekta drzave BiH. Demokratskim gradjanskim institucijama i drzavnim zakonima najbolje se mogu zastiti kako individualna gradjanska, tako isto i kolektivna nacionalna prava. Nacionalno organiziranje objektivno iskljucuje drugog i drugacijeg iz demokratskog politickog procesa i jednakog uzivanja prava na cijelom teritoriju drzave BiH.

Posebnu sustinu Daytona cine prava povratka izbjeglih i raseljenih lica u svoje zavicaje i na svoju imovinu. Bez ovog temeljnog ljudskog prava da se vrati na svoje, iluzorno je govoriti o demokratiji i o demokratskim institucijama i o pravdi i pravicnosti. Tek kada ljudi slobodno ostvare svoje pravo na svoju imovinu i izbor mjesta zivljenja bez prisile, moguce je ostvariti i drugu grupu prava koja ulaze u sustinu Daytona, a to je zastita prava i osnovnih sloboda. Ne moze se govoriti o zasti prava i sloboda covjeka, ako mu se ne dozvoli da slobodno uziva svoju silom napustenu imovinu.
Tek poslije toga, sa iste startne osnove koju ce imati sa svojim susjedom iz druge etnokulture i vjerske grupe, moze se racunati na mogucnost ravnopravnosti, njega kao pripadnika svoje enokulturne zajednice, i njega kao individualnog gradjanina sa svim svojim demokratskim proklamiranim pravima." Razumije se onda i jednakog pristupa, kako institucijama, tako i demokratskog ukljucivanja njegove politicke stranke u upravljanju drzavnim poslovima. I, razumije se, time osigurati skladnost funkcioniranja drzave, njenih entiteta, kantona, opcina, i brojnih privatnih i javnih aktivnosti.

Tu sustinu osigurava Dayton, a na nama je da u redovnoj demokratskoj proceduri, mijenjamo i prilagodjavamo Ustav BiH, u skladu sa potrebama na nacin na koji je to propisano clanom X Ustava.

Dakle, moguce su amandmanske promjene, ne Daytona, vec Ustava BiH iz Daytona".
Rekao je izmedju ostalog danasnji uvodnicar na Tribini, univerzitetski profesor dr.Omer Ibrahimagic.