ARMIJA RBiH NIJE BILA PARTIJSKA FALANGA
7.4.2001

Otvoreno pismo dr. Bozidaru Maticu, predsjedavajucem Ministarskog vijeca

Armija RBiH je izvrsavala zadatke postavljene od legalno izabranih vlasti. Vlast nisu birali pripadnici Armije ni 1992. ni 2000. godine, ali su bili obavezni da postupaju po njihovim naredjenjima, kako je to uobicajeno u demokratskim zemljama

Citajuci intervju predsjedavajuceg Ministarskog vijeca BiH dr. Bozidara Matica "Vecernjem listu", u utorak, 3. aprila 2001. godine bio sam sokiran, razocaran i deprimiran. Prosto nisam mogao vjerovati da je cijenjeni i uvazeni akademik i univerzitetski profesor Matic mogao izreci recenicu da "BiH nema vojsku nego tri partijske falange koje su osnovale tri nacionalne stranke i da se od toga ne moze napraviti vojska". Naravno, svako ima pravo na sopstveno misljenje, ali navedena izgovorena misao dr. Matica me obavezuje da ga razuvjerim da nije u pravu. Obavezan sam to zbog 350.000. pripadnika Armije RBiH koji su se borili, ginuli i zrtvovali zdravlje i dijelove tijela za cjelovitu, nezavisnu, multietnicku i demokratsku Bosnu i Hercegovinu, a ne za bilo koju stranku.

PODSJECAM

Armiju RBiH nije formirala nijedna nacionalna stranka, nego legalne institucije Republike Bosne i Hercegovine, medjunarodno priznate zemlje. Podsjecam i dr. Matica, a i sve druge koji misle tako da je Armija RBiH imala pretece u Teritorijalnoj odbrani, Patriotskoj ligi, Zelenim beretkama i drugim patriotskim sastavima koji su kao politicku platformu svog djelovanja imali borbu za cjelovitu, multietnicku i demokratsku Bosnu i Hercegovinu. Podsjecam da je Platforma za djelovanje Predsjednistva RBiH u ratnim uslovima od 20.juna 1992. godine bila i politicka platforma za djelovanje Armije RBiH u ratu. Nikada, ni tokom rata, ni nakon njega, pripadnicima ARBiH nije na pamet palo da odustanu od tog politickog, ali i vojnog cilja. Armija RBiH je ta koja je sacuvala Bosnu i Hercegovinu, sacuvala ideju i mogucnost opstanka cjelovite Bosne i Hercegovine. Ona je od momenta nastanka, do prelaska u Vojsku Federacije i nakon toga, kroz rad njenih bivsih pripadnika i po stavu i po opredjeljenju, bila multietnicka i vojska slicna armijama demokratskih zemalja. U njoj su se borili i ginuli Bosnjaci, Srbi, Hrvati, ali i Albanci, Romi i pripadnici drugih naroda. Najvise cinove u Armiji RBiH, ali i najvise duznosti su vrsili takodje pripadnici svih bh.naroda. To je Armija koju su uvazavali svi svjetski duznosnici, neovisno od personalnog ili politickog opredjeljenja zemlje koju su predstavljali prema BiH. Podsjecam takodje da je Armija RBiH jedina imala snage da se obracuna sa slabostima u unutrasnjim redovima, sa kriminalnom i nesistemskim ponasanjem. I u najtezim ratnim uslovima, u uslovima neimastine, gladi i nedostatka elementarnih uslova za borbu i prezivljavanje, Armija RBiH je izvrsavala zadatke postavljene od legalno izabranih vlasti. Vlast nisu birali pripadnici Armije ni 1992. ni 2000.godine, ali su bili obavezni da postupaju po njihovim naredjenjima, kako je to uobicajeno u demokratskim zemljama. Podsjecam one koji su to zaboravili, da je tokom veceg dijela rata u Predsjednistvu RBiH, kao kolektivnom civilnom vrhovnom komandantu, bilo sest i danas znacajnih clanova stranaka Alijanse za promjene. Armija RBiH je ta koja je sacuvala mogucnost integracije i suzivota kako u Federaciji tako i u BiH.

MI SMO SACUVALI PRETPOSTAVKE ZA ZAJEDNICKI ZIVOT

Mi pripadnici Armije smo sacuvali mir na prostorima gdje su Hrvati i HVO potpuno inferiorni, a ne kao sto to neki vec danas falsifikuju. Mi smo zeljeli, sacuvati hrvatski narod i jedinice HVO ili hrvatske jedinice u Sarajevu, Bihacu, dobojskoj i tuzlanskoj regiji, sacuvati i pretpostavke za zajednicki zivot i definisan Vasingtonski sporazum. Naravno, Predsjednistvo RBiH je to trazilo od nas u Armiji i mi smo tako i postupili. Mi nismo bili falanga ni u ratu, niti smo to postali u miru. Mi nismo cinili zlocine, a pogotovo organizovano i planski kao neki drugi, a ako je to ucinio neko od nasih pripadnika, pa ma ko to bio, i mi trazimo da odgovara. Naravno, trebaju prije svega odgovarati i svi drugi, neovisno od nacionalne pripadnosti. Tu ne moze biti, niti ce biti pariteta niti balansa. Trebaju odgovarati oni koji su cinili zlocine, a svakodnevno pronalazenje i iskopavanje zrtava zlocina pokazuje ko su bile falange. Uostalom iz Armije je nakon rata otpusteno preko 200.000 pripadnika, a da nikog iz institucija vlasti nije ni glava zabolila. Ni pet godina nakon rata nije zakonski razrijesen problem boraca, pa opet nasi borci nisu nikom "skinuli glavu". Samo su glasali za novu politicku opciju, iz koje je na celo drzavne vlade dosao i Matic, ocekujuci od njega bolje dane, a ne da sve pripadnike Armije nazove "partijskom falangom".

Podsjetio bih da je Vojska Federacije po zakonu depolitizirana. U njenom armijskom dijelu, nije bilo do sada ni jednog bitnog problema u tom pogledu. Kljucni ljudi u Armiji, a potom u Vojsci Federacije nisu bili, niti su sada pripadnici nijedne stranke. Cak veci dio starjesina koji su otisli iz vojske i stranacki se angazovali, danas su pripadnici stranaka Alijanse za promjene, sto je njihovo gradjansko pravo. Onaj ko ne zna, trebao bi se raspitati, ko se to borio za integraciju odbrambenog sistema u Federaciji i u Bosni i Hercegovini. Treba o tome zapitati gospodu Zupka, Zigica, Hadzihasanovica ili Brigica i oni ce reci ko je to na brojnim skupovima i seminarima sirom Evrope najkonzistentnije, najautoritativnije i najstrucnije zastupao? Ja to cinim i danas boreci se i za Bosnu i Hercegovinu, i za svoj narod, ali i sve druge narode i gradjane Bosne i Hercegovine.

NI ARMIJU NI VOJSKU NIJE FORMIRAO POJEDINAC

Kao doskorasnji komandant Zajednicke komande Vojske Federacije ne mogu prihvatiti da omalovazavajucu i netacnu ocjenu o Armiji kojoj sam bio na celu, daje akademik Bozidar Matic, niti bilo ko drugi, koga cijenim kao naucnika, ali ga nikad nisam upoznao ni tokom, ni poslije rata. To pak znaci da nije bio medju politickim, a pogotovo vojnim braniocima BiH, te kao takav, neovisno od funkcije koju obavlja nema ni pravo da vrijedja i omalovazava, a pogotovo uporedjuje Armiju RBiH sa drugim vojskama i paravojskama u BiH i na prostoru bivse Jugoslavije. Vojska Federacije, ili bar njen veci dio, ni poslije rata nije napravila nijedan politicki ni strucni propust koji bi stetio ugledu Federacije i BiH. Naprotiv, na obuci u zemlji i inostranstvu su njeni pripadnici postizali i postizu vrhunske rezultate i obaraju rekorde postavljane NATO standardima. U Vojsci Federacije, njenom vecem dijelu, nije bilo niti ce biti problema kada se mijenja vlast ili se mijenja njen komandant. Vojska Federacije zivi, bolje reci prizivljava, ali ispunjava svoje ustavne i zakonske obaveze. Ni Armiju, niti Vojsku Federacije nije formirao pojedinac, pa ni dr. Matic, pa je nece ni rasformirati. Parafraziracu, ali promijenjenu poznatu recenicu "da je vojska suvise ozbiljna stvar da bi je rjesavali samo politicari". Zato treba dobro izvagati rijeci i dobro poznavati oblasti o kojoj se govori da bi se dao vjerodostojan sud. Nije formiranje i rasformiranje vojske tako lahka i neozbiljna stvar da bi se o tome neargumentovano, neanaliticki i neprofesionalno govorilo. Mi, koji smo radili na stvaranju Armije i Vojske Federacije znamo koliko je to slozen, odgovoran i mukotrpan posao, a dr. Matic i mnogi drugi, ocigledno nemaju predstavu o tome. Spreman sam i licno da obrazlozim i dokazem da se ne moze govoriti o "zabludi" da ni jedna "partijska falanga" ne moze prerasti u pravu vojsku. Armija RBiH i njeni pripadnici su bili i ostali prava vojska po svim uzusima. To su priznali mnogi svjetski politicki i vojni autoriteti. Sto to ne zna predsjednik Vlade, nismo mi krivi.

Ne moze se drzava graditi na takvim principima, pogotovo sto su jos zivi mnogi pripadnici Armije RBiH i jos nismo podlegli nekim zahtjevima za kolektivnu amneziju bliske proslosti. Zato jos jednom naglasavam da je Armija osigurala pretpostavke za opstanak multietnicke BiH, a glasovi nekadasnjih pripadnika te Armije su izmedju ostalih na zadnjim izborima i doveli na vlast Alijansu za promjene ocekivajuci boljitak, a ne uvrede i omalovazavanje od bilo koga. Na takav istup nije imao pravo dr. Bozidar Matic, ni kao covjek ni kao visoki duznosnik u BiH. Poginuli, invalidi i drugi pripadnici Armije RBiH zasluzuju demanti ili ogradjivanje od ovakvih izjava. Koliko jos sutra bice novi izbori, a onda...

Jutarnje novine, subota i nedelja 7. i 8.4.2001.godine, strana 6. i 7.