VIJECE KONGRESA BOSNJACKIH INTELEKTUALACA
KAKO JE NASTALO I CIME SE BAVI

8.4.2001

U uslovima brutalne agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida koji je vrsen nad Muslimanima (Bosnjacima), u jesen 1992.godine medju bosnjackim intelektualcima je nikla ideja da se odrzi Ratni kongres bosanskomuslimanskih intelektualaca (Bosnjaka). Tu inicijativu je nametnula dramaticna situacija u kojoj se nasao bosnjacki narod, prezivljavajuci najsudbonosnije dane u svojoj dugoj historiji. Osnovni cilj Kongresa je bio da odrazi jedinstvo bosnjacke inteligencije i naroda. Individualni intelekt i talenat Bosnjaka tada se sjedinio u kolektivno bice koje ce se oduprijeti agresiji i decenijama nametnutom historijskom zaboravu, koji je omogucavao da se nad Bosnjacima provodu genocidi od istih egzekutora i gotovo na na isti nacin, a da zrtva bude uvijek zatecena i nespremna da se odbrani. Agresija na Bosnu i Hercegovinu, odbrana zemlje i njena perspektiva, kao elementarne pretpostavke za bioloski i duhovni opstanak Bosnjaka, odredili su sadrzaj ovog skupa koji je odrzan u Sarajevu, 22 decembra 1992. godine.Kongres je u najtezim ratnim momentima u opkoljenom i svakodnevno granatiranom Sarajevu okupio vise od 800 ucesnika, medju kojima su bili istaknuti znanstveni i javni radnici, akademici, profesori univerziteta, lijecnici, inzinjeri, ekonomisti, istaknuti privrednici, novinari, knjizevnici i umjetnici, teolozi, prosvjetni radnici i poslenici na svim poljima intelektualne ljudske djelatnosti. Okupljali su se bez obzira na svoju politicku i idejnu opredijeljenost.

Kongres bosnjackih intelektualaca je nevladino, nezavisno i nestranacko udruzenje ciji clanovi mogu biti svi bosnjacki intelektualci koji prihvataju njegov Statut i Program. Realizaciju svojih programskih opredjeljenja Kongres je prenio na Vijece Kongresa bosnjackih intelektualaca, ciji su osnovni zadaci da utvrdjuje temeljne interese i ciljeve bosnjackog naroda u svim oblastima drustvenog zivota, da podstice razvoj institucija bosnjackog naroda za slobodno i samostalno djelovanje, u okviru ustavno-pravnog poretka, da koordinira njihovo djelovanje u realizaciji vitalnih interesa bosnjackog naroda, te da razvija saradnju sa organizacijama, intelektualcima iz ostalih bosanskohercegovackih naroda, koji su opredjeljeni za nezavisnu, suverenu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu. Vijece djeluje na podrucju cijele Bosne i Hercegovine putem svojih regionalnih i opstinskih odbora, a svoju aktivnost moze da organizira i u inostranstvu. Sastavljeno je od intelektualaca afirmiranim na razlicitim poljima znanstvenog, kulturnog, vjerskog i politickog zivota, bez obzira na ideoloski svjetonazor i politicka uvjerenja.

Iza osam godina rada Vijeca, stoje impozantni rezultati. Objavljeno je 190 publikacija razlicitih sadrzaja, od 1993. godine do sada u kontinuitetu je odrzano 382 tribine i desetine okruglih stolova, na kojima su uzeli ucesce najeminentniji politicari, znanstvenici univerzitetski profesori, nezavisni intelektualci, kulturni i javni radnici, iz Bosne i Hercegovine i inostranstva, objavljeno je na stotine saopcenja za javnost, najboljim studentima bosanskog jezika dodijeljeno 45 jednogodisnjih stipendija i td.
Ovo su samo neke od aktivnosti Vijeca Kongresa bosnjackih intelektualaca, (premalo je prostora da bi smo ih sve nabrojali).

Na kraju treba jos jednom istaci da je Vijece nevladino, nezavisno i nestranacko udruzenje koje ima izuzetno dobru saradnju sa drugim nevladinim organizacijama u BiH, da je njegov rad javan i da na manifestacijama koje organizira Vijece mogu prisustvovati svi zainteresirani gradjani bez razlike na vjersku i nacionalnu, pripadnost. Vijecem Kongresa rukovodi prof.dr.Atif Purivatra, a funkciju generalnog sekretara obavlja prof.dr. Jusuf Ziga.

Prostorije Vijeca se nalaze u Ul. Valtera Perica broj 13 u Sarajevu, a kontakt tel. i fax je 00387 33 210-982 i 445-451.

Sekretar Vijeca Esad Lukac,dipl.politolog