PRVA LINIJA
KONTRATUZBA ZA FALANGU

9.-16.4.2001

LJILJAN, 9-16.APRILA 2001.GODINE

Izgleda kao da ce se nova vlast na specifican nacin pozabaviti Tribunalom u Haagu, Agencijom za istrazivanje i dokumentaciju, vojskom...Nova vlast - novi pogledi i ideje, reklo bi se. Najprije je novi premijer Vijeca ministara Bozidar Matic dao interesantnu izjavu u zagrebackom Vecernjem listu "BiH nema vojsku vec tri partijske falange, koje su osnovale tri nacionalne stranke i naravno da se od toga ne moze napraviti vojska. Mozda je dobro sve to raspustiti i jednog dana poceti formirati pravu vojsku, ako BiH uopce i treba vojska. To, naravno, ne zavisi samo od BiH, nego i od stanja u okruzenju. Cak sam uvjeren da BiH uskoro i nece trebati vojsku, nego samo kao drzavno obiljezje".

Sto bi danas radio Matic da nije bilo one trece falange - Armije BiH. Sta bi se, recimo, dogodilo kad bi kakav premijer africke drzave izjavio kako treba ukinuti vojsku. Smatrali bi ga ludim. Kad bi Mesic izjavio da bi trebalo ukinuti topove, a kad bi Kostunica zabranio makar tenkove u svojim vojskama?

Kad sve plane, branit ce nas obje strane.

Nakon ovih egzoticnih ideja premijera Matica sve je, izgleda, moguce.

Premijeru Maticu, koji bi u ovako lijepom okruzenju ostavio Bosnjake bez vojske, pridruzio se novi bosnjacki predsjednik Beriz Belkic, koji bi ih ostavio i bez obavjestajne sluzbe. On bi, umjesto AID-a, osnovao nekakvu antiteroristicku organizaciju. Tvrdi se, usput, kako je Belkic odbio i uobicajenu zastitu koju funkcionerima daje ova sluzba.

Evo vec godinama SR Jugoslavija pokusava sa sebe skinuti Tuzbu Bosne i Hercegovine za agresiju i genocid pred Medjunarodnim sudom pravde u Haagu. To je bio nezaobilazni uvjet za uspostavljanje diplomatskih odnosa. Taj je problem ponavljao i iznio ministar Svilanovic. Posto ova vlast misli da je pokupovala svu ovdasnju pamet, valjalo bi je napomenuti na jedan vrlo bitan dokument: Kontratuzbu SRJ protiv Bosne i Hercegovine pred istim sudum. Tuzba je napravljena 23. jula 1997. godine, a nije zgoreg ponoviti njen naslov: "Slucajevi koji se ticu zahtjeva za prevenciju i kaznu i kaznu zlocina i genocida (Bosna i Hercegovina i Jugoslavija - Kontratuzba)".

U prvom se dijelu ove kontratuzbe pobija Tuzba Bosne i Hercegovine, konc-logori, zlocini, silovanja, istjerivanje ljudi i unistavanje imovine, zatim se pobijaju navodi Vijeca sigurnosti o agresiji, tvrdi se da je to potvrda kompanje protiv SRJ, te dokazuje genocid protiv SRJ. Ima u ovim tvrdnjama lazi na koje su nas navikli i, tek ponesto od istine o pojedinim zlocinima: Vec stare price o alijansiranom glumcu Josipu Pejakovicu, koji je svoje pse hranio Srbima, pa onda o tome kako su Davorin Popovic i Mirza Delibasic drzali logor Srba na Gradjevinskom fakultetu u Sarajevu itd.

U Kontratuzbi je previse imena, kobajagi, zlocinaca sto bi ovdasnji svijet zasmijalo. Ali to nije problem.

Bivsoj se vlasti nije prestala naturati ideja o povlacenju Tuzbe protiv SRJ. O Kontratuzbi se ne govori. Zasto? U kuloarima se prica kako su neki funkcioneri sadasnje vlasti spremni povuci Tuzbu BiH protiv SRJ pred Medjunarodnim sudom, te da se o tome ozbiljno razmislja. Ne treba ni govoriti da bi povlecenje Tuzbe bilo svojevrsna presuda za Bosnu i Hercegovinu. Nije to nista neobicno. Vlasti, koja tolike zrtve mladosti u borbi za opstanak ove drzave pretvara u problem partijske falange, koja bi da ukine i falangu i obavjestajnu sluzbu, minimizira Tribunal u Hagu, dok se citav svijet zabavlja izrucenjem Milosevica, bit ce najlakse, u ime svojih ideja o buducnosti, povuci tamo nekakvu tuzbu za agresiju.

Poput proizvoljnih partijskih sekretara novi se strucnjaci za vlast gadjaju nevjerovatnim izjavama, koje zasigurno zabavljaju brojne predstavnike medjunarodne zajednice. Povlacenje tuzbe za agresiju uistinu bi potvrdilo kako su ovdje tri stranacke falange vodile stranacki rat - valjda predizborni. Ukine li se falanga, nista zato. Branit ce nas NATO.

Sejo OMERAGIC