STRATESKO-MARKETINSKO PROMISLJANJE BUDUCNOSTI BIH
Uvodnicar:
Prof.Dr.Besim Spahic
5.5. 2001.godine

"Niko ne zna kakve stvari jesu, ako ne zna kakve bi trebale da budu!" (stara sufijska mudrost)

"Ono sto jeste, ukoliko nije dobro izvagano i valjano utemeljeno na onome sto je bilo, nema sansu ni da bude." (stara perzijska misao)

"Kada olos zagospodari, plemeniti propadaju, kada se mali uzdigne, veliki biva ponizen, kada pokvarenjaci zavladaju, najcestitiji propadaju...Bog vam zapovijeda da povjeravate odgovorne poslove onima koji su ih dostojni." (Hasan Kjafi Pruscak, XV stoljece)

Glavni problem sadasnjosti i buducnosti BiH jeste u prethodnom (stoljetnom) i dodanasnjem neznanju krucijalnih cinjenica o nasoj ontogenezi, o substanci nase prije turske, turske, poslije turske i jugoslovenske drzavnosti. Konfrontirajuca i centrifugalna trojna parcijalizacija svijesti je pocela vec davno u predturskoj Bosni, ali je svoju kulminaciju dozivjela u Osmansko doba, gdje se klasna diferencijacija unutar Bosne prenosi na vjerski, potom na nacionalni nivo. Dugo vremena su povlasteni status klase feudalaca i vladara uzivali islamizirani Bosnjaci, sto je kroz stoljetne frustracije MORALO dovesti do "omrznutosti" Bosne, takve kakva je bila u svijesti podsvijesti istogenetskih i istogovorecih katolickih i pravoslavnih Bosnjana. Kao sto su islamizirani Bosnjaci svoju poziciju moci temeljili na Osmanskoj imperiji, tako su katolicki spas i nade trazili od Vatikana i susjednih istogovorecih katolickih Hrvata, pravoslavci od (takodjer istogovorecih) najblizih pravoslavnih Srba i SPC.

Stoljetnim drilanjem iz Zagreba i iz Beograda jednih i drugih, te opojna uspavanost trecih je bh. populaciju polako mentalno vezala za izvanjske centre, koji su instrumentalizirali svoja ciljna stada protiv maticne im i jedine domovine Bosne, kasnije Bosne i Hercegovine. Stoljecima nije postojala centripetalna i jedinstvena interpeteacija sebe samih kao Bosnjaka/Bosnjana, odnosno nesto sto bi bilo spiritus movens jedinstvene narodnosne/drzavljanske i sl. svijesti, kao baze buduce nacionalne profilacije visevjernih Bosnjaka/Bosnjana/Bosanaca. Nacionalne crkve iz susjednih zemalja su zemlju Bosnu i Hercegovinu smatrale terrom missionis i prozelitizacijom su namjesto Bosanske, profilirale srpsko-pravoslavnu i hrvatsko-katolicku mentalnost danasnjih bh. Srba i Hrvata, dok u "elitnom" islamiziranom korpusu (koji je morao biti vodeca sila narodnosne unifikacije) nije postojao valjan koncept nacionalne profilacije ni sebe samih, a kamoli drugih, odnosno iako je postojao, dosao je kasno, jer je vrijeme evropskih nacionalnih profilacija u XIX stoljecu docekao nespreman, a okolnosti propasti Osmanske imperije - bedema moci (samo) islamiziranih Bosnjaka su tu sansu zauvijek pohranile u muzej stanarina.

Objektivne nacionalne interpretacije svoje bosansko-hercegovacke supstancijalnosti, kao primarne, nikada do danas nije bilo. Bh. Srbi su podlegli sljedbenistvu svoje (Svetosavske, odnosno Nacertanijevske) mitoloske "izabranosti" i misije "posrbljavanja" Nesrba na ex Yu prostorima, bh. Hrvati (Po Darovnici Pape Leona XIII) prozelitskoj misiji "pokatolicavanja i kroatizirnja Slovena do Crnog mora", islamizirani Bosnjaci su se dugo vremena oporavljali od soka gubljenja uporista u velikom turskom "Arslanu", tesko priznavajuci poraz i gubljenje tla ispod nogu. No, do danas im je ostao lazni osjecaj superiornosti. Bilo zvanicna, bilo alternativna samointerpretacija je kod sva tri bh. korpusa do danas su ostala na razini nacionalnih bajki, zabluda o (samo) svojoj ispravnosti, izabranosti, slavnoj proslosti, misijama "branika kriscanstva", "brane prodora islamskog fundamentalizma u Evropu", "Stita islama u srcu Evrope" itd. Sve te uloge (trojno podrzavane iz vana) i samointepretacije (prihvacene na stetu sva tri naroda od strane njihovih nacio-vjerskih elita) nisu mogle i NE MOGU podnijeti slabasna pleca niti jednog naroda samoga za sebe, a jos manje centrifugalno usmjerene cjelovite bh. populacije. Cetvrta skupina multietnicke bh. nacije (nacija je vec poodavno u zemljama razvijene demokracije izjednacena sa drzavljanstvom), koja je mogla biti najbolja spona unifikacije bh. populacije je KAO I DRZAVA BiH, ustvari i najveci stradalnik u ovom zadnjem ratu. Prevladavanjem vjersko-nacionalnih marketinskih koncepata, ona je istisnuta i stimulirano bespovratno iseljena iz BiH. (Americki, kanadski, australijski projekti useljavanja multinacionalnih i multivjerskih porodica iz BiH).

Prva baza stratesko-marketinskog (znaci racionalnog, naucnog, vrhunski kreativnog, ODGOVORNOG i aktivnog) promisljanja buducnosti u BiH, koja moze opstati samo kao multietnicka i multikonfesionalna zajednica RAVNOPRAVNIH GRADJANA, jeste multilateralno razbijanje trojnih nacionalnih bajki, pojedinacno distanciranih od Nacertanija, od Darovnice Leona XIII i od Islamske deklaracije.

Drugo, svaki narod se mora suociti sa tamnim mrljama i zabludama iz svoje proslosti i sadasnjosti, odnosno sa zlocinima koje je uradio prema drugima, te isto tako sa zlocinima koje su njegovi naciovjerski lideri nanijeli njemu samome.

Trece, iskljucivo po racionalnim i naucnim kriterijima, svako unutar sebe mora kriticki procijeniti i ovrednovati karakter i pogubnost politika kojima su ih vodili i jos uvijek pokusavaju da vode iskljucivo vjersko-nacionalne opcije. Dakle, moraju konstatovati sta nije valjalo i koje su greseke napravili njihovi lideri i stranke, koji su ih umjesto prosperitetne i civilizovane buducnosti doveli do katastrofe, bijede i potpunog moralnog sloma. Jer konstatacije da je kancer opasan po zivot, a ne ustanoviti odkuda je on dosao i sta smo mi sami uradili ili nismo uradili da on ne bude ili bude sto smrtonosniji, ce nas ostaviti na razini tautoloske intepretacije da se "bojimo zatvorenog prostora jer patimo od klaustofobije"

Cetvrto, moramo sto hitnije osposobiti institucije koje ce po najvisim kriterijima politickog marketing-menadzmenta skolovati i sadasnje i buduce politicare, kako se ne bi svako mogao baviti ovom najodgovornijom djelatnoscu koja zahtijeva samo vrhunske imperative i kriterije: kako strucnost, sposobnost i talenta, tako posebno i moralnosti. Ako bi po najnizim kriterijima marketinsko politickog instrumentarija mjerili nase politicke voditelje i funkcionere, ocjena bi bila ispod nule. Cast rijetkim izuzecima.

Nase neznanje i strah od neznanja su najveca moc nasih neprijatelja. Svijetu smo pokazali da smo nezreli i kao politicka i kao ekonomska i kao drustvena i kao vjerska bica. Da li onaj ko ne zna sam napraviti svoju drzavu po mjeri njenih gradjana, te oni koji podrzavaju neznalice, nemoralne i neodgovorne tipove od ocitih kriminalaca do ratnih zlocinaca, uopste zasluzuje samostalnu drzavu??? Rekao je, izmedju ostalog, uvodnicar na danasnjoj tribini.