NOVI VIDOVI AGRESIJE NA BOSNU I HERCEGOVINU

 

Uvodnicar: Prof. Dr. Becir Macic
19.5. 2001.godine


Postratno razdoblje u Bosni i Hercegovini karakterise niz faktora, koji djeluju dezintegrirajuce na ovu drzavu, u smislu novih vidova agresije, odnosno svojevrsne neo-agresije, ili "mirnodopske agresije". Ona nije oruzana, ali se vodi drugim sredstvima, koji mogu, takodje, da doprinesu realizaciji ratnih ciljeva. Destrukcija demografske strukture Bosne i Hercegovine, ucinjena ratnim konfliktom, u postdejtonskom periodu se cvrsto potvrdjuje u Republici Srpskoj neznatnim brojem povrataka, sto pokazuje nakane tog entiteta da ostane etnicki cist, uz punu homogenizaciju tog naroda. U tom cilju, istrajava se na opstanku Srba u RS, kojima se dodjeljuje drzavno, a ponegdje i privatno (Bosnjacko) zemljiste za gradnju kuca. Na taj nacin, prisilno se mijenja demografska struktura, a Bosnjaci, tamo gdje su bili vecina, postaju manjina. Obrazovi sistem postaje poluga dezintegracionih procesa u Bosni i Hercegovini, a zasniva se na obrazovnim sistemima susjednih zemalja (Hrvatske i Jugoslavije), sto je deprimirajuce za mladi narastaj, koji zeli da se vrati u mjesta iz kojih je prognan. U takvom entitetu, bez multietnicnosti, izbjeglice cekaju nova imena gradova, njihove krsne slave, vojska sa vjerskim obiljezjima isl.

Pojedini entiteti (RS) snazno nastoje da budu i vjerski ekskluzivitet, bez multikonfesionalnosti, cime se krsi osnovno ljudsko pravo na vjeroispovjest. Potvrda za to su dogadjaji u Trebinju i Banja Luci, gdje je brutalno onemogucen pocetak izgradnje muslimanskih vjerskih objekata. Veoma tesko se ostvaruju postojece zajednicke funkcije BiH, a posebno u smislu da se konstituisu i nove, koje bi podstakle reintegraciju BiH.

Hrvatska zajednica "Herceg - Bosna", ni poslije Vasingtonskog i Dejtonskog sporazuma, sa svojim paralelizmom nije prestajala egzistirati, da bi u Hrvatskoj samoupravi, potvrdila svoju opstojnost i usmjerenje ka trecem entitetu.

U procesu stvaranja zajednickih kompanija, koje su po tehnicko-tehnoloskoj prirodi u svokoj drzavi jedinstvene (elektroprivreda, posta, zeljeznica itd) nisu ostvareni integracioni procesi, a sto BiH i dalje dijeli po linijama ratnih planova.

Skoro da nema oblasti, koja nije destruirana, u smislu etnicke podjele (sudstvo, bankarstvo, privatizacija, sport itd.). Svi pokusaji da se u tom pogledu ucini progres, ostaju bezuspjesni, na sto pristaje i Medjunarodna zajednica.

Promjena rezima u Hrvatskoj i SR Jugoslavije se nije ocekivano pozitivno odrazila, u smislu ne mijesanja u unutrasnje stvari Bosne i Hercegovine i iskazivanje teritorijalnih pretenzija, posebno od strane SRJ.

Dejtonski sporazum, sa sadasnjom sadrzinom ne moze biti integrativni cinilac Bosne i Hercegovine u savremenu drzavu. Po njemu, entiteti imaju prerogative drzava, dok su neznatne funkcije, konstituisane kao zajednicke. Bez stvaranja minimuma funkcija, na nivou Bosne i Hercegovine, koje ima svaka moderna drzava Dejtonski sporazum ce postati nacin podjele Bosne i Hercegovine.

Posebno je interesantno sagledati ulogu Dejtonskog sporazuma u buducnosti BiH. I dosada je Bosna imala razne oblike regionalizacije u srezovima, regijama, zajednicama opstina, ali su sve one pravljene na osnovu vise kriterija (ekonomskih, komunikacionih, itd.).

Dejtonski sporazum je gradjen samo na jednom kriteriju - na onome sto je silom osvojeno, uz male korekcije, koje su i dalje omogucile naciji sa 31% ucesca u stanovistu BiH (Srbima) da dobiju 49% teritorije. Mnogi grijese kada kazu da je Dejtonski sporazum gradjen na etnickom - nacionalnom principu. Da je tako, ne bi 13 gradova sa Bosnjackom vecinom ostalo u Republici Srpskoj (Foca, Visegrad, Rogatica, Srebrenica, Zvornik, Vlasenica, Bratunac, Prijedor itd. ). Da je etnicki princip u konstituisanju Dejtona prevalentan, ne bi Dvor, sa 98% Srba bio u Federaciji, te sada medjunarodna zajednica, kako ona kaze, vrsila manjinski povratak (Srba) u ovaj grad. Slicno je i sa Bosanskim Grahovom, Glamocom itd. Naravno, sam etnicki princip takodjer, nije dobar, bez uvazavanja ostalih (privrednih, komunikacijskih i sl.).

Nisu samo to Dejtonski apsurdi. Entitetska linija je prolazila kroz sobe pojediih stanova.

U BiH je i dalje mnogo podijeljenih gradova: dva su Sarajeva, Mostara, Gorazda, Gornja Vakufa, Sanska Mosta, Kljuca, Bosanske Krupe itd. To su sve potencijalna zarista. Praveci neprirodne podjele, Dejton ne moze biti osnova integracije BiH, on sve vise dijeli Bosnu i Hercegovinu na dvije drzave, pri cemu se racuna i na secisionizam, odnosno prikljucenje drugim drzavama. Zbog toga ima dosta branitelja, koji ne daju ni govora o eventualnoj dogradnji, a kamoli o promjeni njegovih odredbi, u smislu konstituisanja najbitnijih zajednickih funkcija na nivou BiH. BiH ima i dalje tri vojske, policije, i dr. , sto nema ni jedna drzava u svijetu.

Medjunarodna zajednica elegantno izbjegava razgovor o ovoj vrucoj temi, isticuci da ako se o tome sloze tri naroda, oni ce to postovati. Medjutim, za takvo nesto ce trebati vremena.

Sta je ciniti Bosnjacima. Pred njima je vise alternativa.Da li stvoriti nacionalno geto odnosno dati potpun primat nacionalnom nad internacionalnom, zahtjevati svoj entitet u Bosni i Hercegovini, ili boriti se za cjelovitu, demokratsku, proevropsku Bosnu i Hercegovinu. Njihova je sansa u ovoj posljednjoj alternativi. Naravno, rijec je samo o naznaci bosnjackih alternativa. To pitanje trazi suptilnu i serioznu elaboraciju i daleko vise vremena. Bez odgovora na navedena pitanja, agresija u ovim uslovima, rezultirace s novnim ratnim ciljem - podjelom Bosne i Hercegovine i nestankom ove drzave...

Rekao, je izmedju ostalog, uvodnicar na danasnjoj tribini prof.dr. Becir Macic