NOVI VIDOVI AGRESIJE NA BOSNU I HERCEGOVINU

 

Uvodnicar: Karlo Filipovic, predsjednik Federacije BiH
26.5. 2001.godine

 

Stanje u FBiH se stabilizira, koncept tzv. hrvatske samouprave nema sansi. Vojska masovno potpisuje ugovore, ministarstvo financija je uredilo uplate svih poreza i granicnih dadzbina pa je priliv tih sredstava veci nego recimo lani, MUP je preduzeo mjere sigurnosti, SFOR cuva oruzje, a sto je najvaznije stvorena je atmosfera da se problemi rjesavaju dijalogom, kazao je Karlo Filipovic, predsjednik Federacije BiH.

Filipovic je rakao kako su trenutni prioriteti obnova privrede, zaposljavanje, provodjenje reformi, provedba odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda, povratak izbjeglih, jacanje institucija drzave BiH, usvajanje izbornog zakona, ulazak u Vijece Evrope, povratak izbjeglih...

Osvrcuci se na dogadjaje u Trebinju (gdje je i sam bio) i Banjoj Luci, Filipovic je rekao: Siguran sam da su se svecanosti mogle efikasno osigurati, sto MUPRS nije ucinilo. Tu se radilo o organiziranom sprecavanju obnove bogomolja, ocuvanju etnickih ociscenih prostora i sprecavanju daljneg povratka izbjeglih, te procesa integracije i demokratizacije BiH, sto nece proci. Propali su projekti, podjele BiH i oni se vise ne mogu vratiti.

Filipovic je pozvao medjunarodnu zajednicu da omoguci obnovu dzamija u Trebinju, Banjoj Luci, Doboju i Foci, manastira na Plehanu i u Zitomislicu, kao i odgovorne u RS da sprijece fasiste u nakani da ne dozvole postavljanje kamena temelje dzamiji u Doboju. U daljem izlaganju predsjednik Federacije BiH je, izmedju ostalog, rekao:

S onima koje je Visoki predstavnik smijenio i koji su djelovali protuustavno u pokusaju stvaranja treceg entiteta nece biti nikakvih pregovora i razgovora. Komunikacija je moguca samo u institucijama sistema. Cak i najtvrdokornijim zagovornicima tzv. hrvatske samouprave jasno je da taj projekat nema perspektive - kazao je predsjednik Federacije.

Dinamiku jucerasnjeg susreta na tribini dala su pitanja postavljena uvodnipcaru. Prvo je bilo da li se Vlada FBiH ukljucuje u privatizaciju drzavnih banaka.

- Vlada o tome vodi racuna, posebno da nam se ne bi desilo da stranci "poklope" sve banke, kada bismo ostali bez monetarne politike. Miler je nedavno kritizirao dogadjanja oko Delimustaficeve banke i trazio odgovornost.

Sta je razlogom da te odgovornosti nema i je li to zbog neefikasnog sudstva, bilo je naredno pitanje.

-Naslijedjeno stanje u sudstvu je tesko mijenjati, ali ucinit cemo sve da ono bude neovisno, pogotovo sto su i suci i tuzitelji sada dobro placeni.

Koliko je realna Zubakova inicijativa za ukidanje entiteta?

-To je definirano Daytonom i Ustavom BiHj. Potrebne su promjene Ustava, koje se jedino mogu inicirati u Parlamentu. Nadam se da ce se kod gradjana stvoriti svijest da je ovako stanje neodrzivo, a mislim na veoma kompliciranu organizaciju drzave i njenu skupocu, koju ne bi izdrzali ni najbogatiji..

Koje osnovne elemente mora imati Izborni zakon da bi drzava bila perspektivna, a gradjani zadovoljni, pitao je prof.dr. Atif Purivatra.

-Trenutacno je u proceduri korigirani zakon OSCE, no ni on ne osigurava u potpunosti aktivno i pasivno biracko pravo gradjana i naroda BiH. OSCE se vadi na nas Ustav, kao nema ustavnih promjena, ali mi moramo usvojiti ovaj zakon do kraja juna, jer nam je to uvjet za ulazak u Vijece Europe. Mislim da ce neke stvari iz njega biti izostavljene, a vazit ce privremene odluke OSCE dok se ne izvedu ustavne promjene. I HDZ je dostavio svoj prijedlog ovoga zakona, a najavljeni su jos neki, odgovorio je Filipovic.