NEKE OD AKTIVNOSTI VKBI U PERIODU OD 31.05. DO 02.06. 2001.

 

 

28.5. U saradnji sa SGV-Pokret za ravnopravnost BiH, Vijeca Kongresa bosnjackih intelektualca, Hrvatskog narodnog vijeca i Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99", odrzana promocija publikacije "Provodjenje Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstutivnosti naroda u entitetima BiH".

29.5. Prijem u Veleposlanstvu Republike Hrvatske povodom obiljezavanja Dana drzavnosti Hrvatske.

31.5. Prisustvo promociji knjige "Uvodjenje ucenika u svijet bosnjacke knjizevnosti" autorice Fatime Nidzare Mujezinovic.

U prostorijama Vijeca odrzana konferencija za stampu koalicije Narodni pokret Sandzaka i Bosnjacke koalicije za Crnu Goru. Nakon zavrsene konferencije izdato Saopcenje za javnost.

1.6. Predsjednik Vijeca posjetio potpredsjednika Federacije, prof.dr. Safeta Halilovica.

30.05.2001. godine zatvorena je izlozba karikatura i satiricnog crteza poznatog bosanskohercegovackog i svjetskog karikaturiste Hasana Fazlica koja je bila organizovana u Tuzli. Ista izlozba ce biti organizovana i u Sarajevu (u prvoj polovini jula) u znak sjecanja na Srebrenicku tragediju (11. juli 1995.godine).

Prof.dr. Enes Karic i prof.dr. Smajo Cekic prisustvovali su Kongresu Bosnjaka u dijaspori koji je odrzan u Njujorku krajem maja.

Iako je upuceno pismo Ministrstvu vanjskih poslova (7.05.2001.godine) zahtijevom da prime delegaciju Vijeca u cilju razmjene misljenja o aktuelnim zbivanjima u BiH, odgovor jos uvijek nije stigao.