OTVORENO PISMO MILORADU DODIKU
06.06.2001

 

Procitao sam Vase tendenciozno razmisljanje o nazivu jezika kojim govore Bosnjaci (Onasa 29. maj 2001.godine).

Ne dopada Vam se ime bosanski i odlucno, ali neznalacki tvrdite "da Bosnjaci nemaju pravo svom jeziku dati prefiks bosanski".

Napravili ste kardinalnu gresku - pridjev bosanski nazvali ste prefiksom.

Manjka Vam znanje o elementarnim pojmovima iz lingvistike. Prefiksi su nastavci ispred korijena rijeci, naprimjer "ekspremijer" rijec sastavljena od prefiksa ex-eks i imenice premijer sto znaci bivsi premijer.

Dalje nastavljate i pisete "da pridodavanje jeziku teritorijalnog obiljezja predstavlja politicki cin". Pa, Boze dragi, svako dijete u osnovnoj skoli zna da gotovo svi jezici u svijetu nose teritorijalno obiljezlje - ime po nazivu teritorije: engleski, francuski, spanjolski, grcki jezik...

Naziv bosanskog jezika je nastao sa pojavom drzave Bosne koju spominje i Pofirogent.

Prvo da kazemo da bosanskom jeziku takvo ime nisu dali samo Bosnjaci. Takvim imenom su se sluzili franjevacki, bosanski i izvanbosanski pisci, pisci starije bosnjacke knjizevnosti koji su pisali na nasem i na orijentalnim jezicima pa i gradjani koji su zivjeli na teritoriji Srbije. Tako citamo u knjizi "Staro Uzice u zapisima" autora Zivana Cirica, Titovo Uzice (Narodna biblioteka) 1985. u prilogu pod naslovom "Serbija" engleskog putnika A.Arcibalda Patona koji pise "Sam vojvoda je govorio turski, ali uobicajeni jezik ovdje je bosanski" (str. 34.), a na pitanje "da li svet razume turski ili arapski", dobio je odgovor da samo nekoliko aga zna turski, a ostali ne govore nista osim bosanski. Pisac misli da su rekli da se i "u Sarajevu propoved drzi na bosanskom jeziku".

Naziv bosanski ima dugu proslost. U najstarijem razdoblju povijesti ovih krajeva taj se naziv moze susresti. Tako vec Konstantin Filozof, Jeronim Megiser, Kotorski notar spominju bosanski jezik. Nesto kasnije Stjepan Margetic, Lastric Filip, Andrija Kacic Miosic, Antun Reljkovic, Jakov Mikalja, Alberto Fortis (prvi zabiljezio baladu Hasanaginicu) zovu jezik bosanskim imenom, a Bartol Kasic kaze "da bosanski upise rici"(1640). Osim toga, 1631. godine objavljen je Tursko-bosanski rjecnik autora Muhameda Hevaije Uskufie. Isto tako, u knjizi "Racun - za prvu i drugu skolsku godinu" naglasava se da je prevedena sa latinskog na bosanski jezik. Udzbenik je sa latinskog na bosanski jezik preveo franjevac misnik i ucitelj gramatike Ambroz Matic (Ambrox Mathich) u Osijeku 1827.godine.

Pisci bosnjacke knjizevnosti: Becir ef. Visocak, Sulejman Tabakovic, Abdul - Vehab Ilhamija, Salih Gasovic, Omer Humo i mnogi drugi redovito zovu jezik bosanskim imenom.

Gospodine Dodik, vidimo da niste ni znali ni culi da je 1890. izisla Gramatika bosanskog jezika i bila u upotrebi u skolama skoro tri decenije.

Prema tome sasvim je normalno da Bosnjaci nastave tako nazivati svoj jezik i nema im nitko sa strane to pravo uskracivati. To je njihovo pravo kao i pravo Srba i Hrvata da svoj jezik nazovu srpskim i hrvatskim.

I, na kraju, kao poruka svim dobronamjernim, ali i svim Dodicima, a ima ih mnogo i desno i lijevo, da su Bosnjaci - muslimani cuvali i ocuvali maternju rijec kao zjenicu u oku.

O njegovoj ljepoti najljepsi sud izrice Isidora Sekulic, davne 1941. godine, docekujuci bosanskohercegovacke pisce u Beogradu, rijecima:

"Bosanski jezik i knjizevnost to je jedna ogromna livada koja se gusi od rasta, cveca i mirisa. Livada ostaje blizu, zemlju krasi i preliva, u zemlju otresa seme".

A Omer Humo (19. vijek) govoreci odusevljeno o babinom jeziku u jednom stihu uzvikuje:

"Bez suhbe je babin jezik najlasnji, svatko njime vama vikom besidi"

Slusajte kako kao mehlem za srce i dusu prijanja ikavica i glagol besidi, a vikom svjedoci da bosanskom jeziku, kroz stoljeca zivom organizmu, ne moze niko i nikakvim sredstvima iscupati duboke korijenje.

Eto, gospodine Dodik, Latini bi rekli: Sapienti sat (Pametnom dosta).

 

Sarajevo, 06.06.2001.godine

 

Atif Purivatra