SJECANJE NA MUHSINA RIZVICA
09.06.2001

Postovani prijatelji!

Dame i gospodo!

Draga Behka, Selma i Emina!

Pijetetna prigodnost u povodu sedmogodisnjice smrti Muhsina Rizvica uza svu svijest o neminovnosti osipanja ljudskih zivota i onu utjesnu misao da se izuzetne licnosti produzuju u njihovim djelima jos uvijek ne smiruju ziva, svjeza sjecanja na profesora, saputnika i prijatelja, knjizevnog historicara u cijem se monumentalnom djelu zrcali visestoljetna slika bogatog i raznovrsnog knjizevnoga naslijedja bosanskohercegovackog i bosnjackog, poglavito. Izmedju knjige ogleda Iznad i ispod teksta (objavljene) 1969.godine i posthumno objavljenih monografija Panorama bosnjacke knjizevnosti, Bosnjaci - jezik i pismo i Bosanski Muslimani u Andricevu svijetu sabire se golemo, sirinom znanstvenoga zahvata u mnogo cemu neusporedivo knjizevno - historijsko djelo u kojem je Muhsin Rizvic samoprijegorno i samozatjno, akribicno i strpljivo slagao mozaicnu sliku nase knjizevne proslosti i suvremenosti. Izuzetnost i neusporedivost znanstvenog opusa Muhsina Rizvica otkriva se vec i u sirini njegovih knjizevno-historijskih zanimanja, jer je on s jednakom upucenoscu, akribijom i senzibilnoscu pisao o bosanskom srednjovjekovlju, knjizevnosti na orijentalnim jezicima i alhamijado knjizevnosti, usmenoj i preporodnoj, modernoj i tekucoj knjizevnoj rijeci i svaki put dokumentirano i sistematicno, sa zacudjujucom lahkocom iscrtavanja panoramske, historijske slike i one rafinirane, samo rijetkim i probranim duhovima svojstvene snage i ljepote analiticke rijeci i esejisticke ponesenosti. A kako se uz to u svakom tekstu njegova ogromnoga opusa prepoznaje i jedinstven stav eticke i esteticke saobraznosti, moralne i znanstvene odgovornosti i dosljednosti, onda je jasno da je zivotni i znanstveni put Muhsina Rizvica, jedne od najvecih licnosti bosnjacke kulture XX vijeka bila staza uzoritosti i odanosti kako temeljnim vrijednostima bosnjackog i bosanskohercegovackog bica, tako i univerzalnim vrijednostima znanosti i istine.

Uprkos silnim otporima i pritiscima, staljinisticki organiziranim kampanjama Muhsin Rizvic je tom stazom koracao hrabro i dostojanstveno izvlaceci iz tame zaborava i tame zabrana visestoljetno prisutnu ljepotu nase knjizevne tradicije i suvremenosti. Bila je to ogromna zadaca koju u pravilu obavljaju brojne znanstvene institucije, akademije i instituti, a koje su u nas u visedecenijskom nadmetanju velikosrpskih i velikohrvatskih drzavnih koncepata surovo poricale svaki oblik i .....bosanskohercegovackog - knjizevnog mozaika i posebnosti bosnjacke kulture i nacionalne samobitnosti. Stoga se na taj casni i mukotrpni put profesor Muhsin Rizvic odvazio sam duboko odan snu da svome svijetu vrati prepoznavanje vlastitih duhovnih vrijednosti sto su se u milenijskoj povijesti iskazivale u raznovrsnosti, ljepoti i rafinmanu autenticne kulturne tradicije. A onda se plemenitost duhovnosti sabira i zgusnjavala u onaj aristokratski nadmocni sjaj rukopisa bas onako kako je i lik profesora Muhsina Rizvica i za katedrom i u setnji sarajevskim ulicama i u porodicnom domu zracio tom uzvisenom gospodstvenoscu sto je covjeku moze namrijeti samo dugovjecnost tog plemenitog naslijedja.

Tu je nadmocnost dostojanstva profesor Rizvic pokazao i onda kada su znanstveno razumljive razlicitosti razumijevanja knjizevne rijeci donosile drukcije vrijednosti nego li su ih nudili njegovi tekstovi, ali i onda kada su te razlicitosti prekoracavale granice znanstvenih suocenja i dijaloga i preobrazavale se u hajku i psovku. Pa i sada kada u nepojmljivog i nerazumljivoj silini destrukcije i samodestrukcije svih nasih vrijednosti na trenutak klone dusa prisjetimo se te dostojanstvene licnosti i one transcendentalnim izvorom napojene vjere i smirenosti kojom je prevladavao surovost nesmiljene drustvene zbilje. Citajuci danas stihove Abdulaha Sidrana iz pjesme Hrast i knjiga posvecene slikaru Ibrahimu Ljubovicu "Dosao sam, miru da me ucis i dalje:

Preduboka je zamisao Tvorca. Da bih shvatio
taj svijet, iznova bih morao, stalno
i stalno, zivjeti ljubav. S manje bih
zlojeda, straha i zestine, potom,
pod zvijezdom krocio, trpnju
ko mlijeko majcino kusajuc".

Tu je, dakle, bilo izvoriste snage i vjere kojom je Muhsin Rizvic ispisivao svoje rukopise, od mladalacke zbirke studija i kritika Iznad i ispod teksta, preko monografije o casopisu Behar, kapitalnog - u nasoj knjizevnoj historiografiji neusporedivo vrijednog djela Knjizevno stvaranje muslimanskih pisaca u Bosni i Hercegovini u vrijeme austrougarske vladavine, potom studija i rasprava u knjigama Interpretacije I i II, Bosanskohercegovacke knjizevne studije, Knjizevni zivot u BiH izmedju dva rata u tri toma, Pregled knjizevnosti naroda Bosne i Hercegovine, Tokovi i stvaraoci iz knjizevne Bosne, kroz Gorski vijenac, Izmedju Gaja i Vuka i vec spomenute posthumno objavljene knjige.

Knjizevna slika bosanskohercegovacke i bosnjacke knjizevnosti, surovo zanemarene u prethodnim periodima, ukazivala se tako u djelu Muhsina Rizvica u mnogostrukosti svojih vidova i to zbiranje nase knjizevne gradje vec je samo po sebi bilo izuzetan cin jer je Rizvic bio plemenito otvoren i prema vrijednostima Drugih, onda kada u njima otkrije istu onu ravnotezu moralnog principa i estetske uzbudljivosti za kojima je tragao citava zivota. Prisjetimo se stoga da je uz tekstove o sevdalinci i Caticu, Basagicu i Humi, Nametku ili Muratbegovicu on jednakom predanoscu pisao i o Divkovicu i Kranjcevicu, Santicu i Corovicu, jevrejskoj tradiciji u BiH i o Samokovliji posebno. Bilo mu je strano svako zatocenje duha i oneciscenje duse.

Ali je, isto tako, bosansku i bosnjacku knjizevnohistorijsku zbilju u metaforicnosti naslova Izmedju Gaja i Vuka vazda procjenjivao i u onoj osjetljivoj, tako tragicnoj cinjenici instrumentalizacije knjizevne rijeci kada se u recepciji djela ukaze ona ljudskom samopostovanju i postovanju Drugog (sto bi trebalo da znaci jedno i isto) nedopustiva uvrjedljivost koju za njega nije mogla iskupiti ni izuzetnost estetskih vrijednosti. Tada bi njegov tekst postojao polemican jer su za njega neke trajne vrijednosti etickoga bile vazda iznad bilo kakvih estetskih mjerenja i vrijednosti. Mozda se ta zasnova etickoga u knjizevnom djelu upravo paradgmatski moze otkriti u negovom tekstu o Svetozaru Corovicu naslovljenom "Komsije - vezivna odredba proze Svetozara Corovica." Stoga je Rizvic bosanskohercegovacku literaturu u njenom historijskom kontinuitetu uvijek shvacao kao kompozitnu cjelinu ciji su konstitutivni tokovi u osnovi samostalnih nacionalnih tradicija vazda bili uvjetovani i odredjene uzajamnoscu, prepilitanjima i slivanjima, a iznad svega tolerantnoscu naporednog postojanja. Takav stav, zapravo, porice i uskogrudost provincijalo - nacionalnih ekskluzivizama, ali i zahtijeva propznavanje onih posebnosti koji bosanski kulturni mozaik cini bogatijim i zanimljivijim.

Profesor Muhsin Rizvic je stoga stalno bio u potrazi za takvim vrijednostima, stalno u nekoj nesmirivoj zelji da se istrazi neistrazeno, obasja zatamljeno. Otud ona predanost, temeljitost i silina energije u svemu sto je radio. Jer, osim vec navedenih naslova knjiga, valja se prisjetiti koliko je znanja rada i energije ulozio u pripremi djela Safvet- bega Basagica i Hamze Hume objavljenih u biblioteci Kulturno naslijedje Bosne i Hercegovine, ili kao urednik za oblast knjizevnosti Bosne i Hercegovine u redakciji Enciklopedija Jugoslavije. Pamtimo ga kao takvog kao i cijenjenog profesora Filozofskog fakulteta u Sarajevu, ali i u Zadru i Dubrovniku, predavaca na posdiplomskim studijima, mentora magistarskih i doktorskih radnji. Pamtimo ga kao takvog i kao obnavljaca "Preporoda", organizatora Kongresa bosanskomuslimanskih intelektualaca.

I danas mi koji smo imali cast da ga blize upoznamo i koji smo njegovi duznici jer nas je dobrostivom rasipnoscu duha, znanja i dobrote tako obilato darivao, hrabreci nas na prvo slovo i pomno prateci nase stasanje znamo i za ovu privatnu dimenziju jedne izuzetne licnosti prijatelja, odanog i nesebicnog muza, oca i brata.

U sjecanju na Muhsina Rizvica Tvrtko Kulenovic je zapisao i ovo: "Muhsina sam upoznao preko njegovog brata Ismeta, mom misljenju najboljeg akvareliste na teritoriji citave nekadasnje Jugoslavije....

Pred kraj one strasene zime 1992/1993.godine susreo sam se sa Muhsinom Rizvicem na Fakultetu, na odbrani doktorske disertacije Kemala Bakarsica. Pitao sam ga: "Kako je Ismet?" Rekao mi je: "Tvrtko, Ismet je umro jos prije mjesec i po dana".

Naravno, nije me bilo sramota sto to nisam znao: tada takve stvari nisu bile razlog za sramotu. Ali je udarac iznenadjenja bio prejak: pao sam po stolu za kojm sam sjedio, zaronio sam lice u ruke i jecao, ramena su mi se tresla. Neko me je pitao: "Hocete li casu vode?" Muhsin mi je prisao, zagrlio me je i rekao "Nemoj Tvrtko!" On je mene tjesio zbog smrti svoga brata. Takav je to covjek bio."

Da. Takav je bio covjek nas Muhsin Rizvic.

Neka je rahmet njegovoj plemenitoj dusi.