SIGURNOSNA SITUACIJA U BIH
SARAJEVO 23.06.2001.

Uvodnicar : ANTONIO PRLENDA

 

Kad se o sigurnosnoj situaciji u BiH govori u tjednu koji je otpoceo nasilnim demonstracijama u Banjoj Luci, onda je neizbjezno ponovno ustvrditi kako je ocigledno da bi napustanje NATO-snaga ovu zemlju ostavilo na milost razlicitih snaga koje bi lako mogle izazvati ponovno izbijanje oruzanog sukoba.

Cinjenica da je u jednom od najnaprednijih i najvecih gradova BiH bilo potrebno angazirati vise od 2.200 policajaca (sto je 30% cjekupne policije RS) samo da bi se zastitio pocetak gradnje jednog vjerskog objekta, porazavajuca je za svako pitanje sigurnosti manjinskih gra|ana u Republici Srpskoj.

S druge strane, broj pojedinacnih napada na povratnike jest u padu. Jeste sve manja sklonost da se silom pokazuju netrpeljivosti. Ali, doga|aji u Banjoj Luci i Trebinju, pak, ukazuju na i dalje znatno prisutnu lakocu instrumentaliziranja mase. To ce biti sve tako dok god je gospodarska situacija neobecavajuca, nezaposlenost velika, a place male. Dok god korupcija predstavlja nacin zivljenja.

- Od potencijalnih problema koji bi mogli utjecati na sigurnost jest i cinjenica da je pod utjecajem hrvatske samouprave znatan broj profesionalnih vojnika u podrucju Hercegovine sada nezaposlen. Mada nakon potpisivanja novih ugovora celnici hrvatske komponente Vojske Federacije imaju na raspolaganju dovoljno kadrova za odrzavanje potrebnog broja od 7.225 vojnika, problem je u tome sto oni koji su odlucili ne pokazati lojalnost novom ministru predstavlju potencijalno opasan "materijal" koji bi se od strane neodgovornih politicara i lokalnih mocnika mogao regrutirati za neke masovnije nerede "banjolucke" vrste. Uostalom, to je pokazano i pri SFOR-ovom prvom upadu u Hercegovacku banku u Mostaru.

- Ovo je prinudilo NATO-ove planere da odustanu od znacajnijeg smanjenja SFOR-a. Jer prije svoga konacnog odlaska iz BiH on bi se polako transformirao, u upola manje snage za odvracanje od sukoba. Sadasnjih 21.500 me|unarodnih vojnika, kako je najavljeno, stoga ce se smanjiti za kompromisnih 10 do 15 %. NATO je nakon rata dosao ovdje biti "najopasniji pas u gradu", a tako ce i ostati nakon najavljenog smanjenja. Vec sada je tu znatno manje tenkova, borbenih vozila i borbenih helikoptera, ali njihov raspored po taktickim grupama omogucava pravovremeno djelovanje u slucaju kakve krizne situacije i sprijecavanje eventualnih sukoba. Vazno je da se pod okriljem OSCE-a obavljaju redovite me|usobne inspekcije vojnih objekata i naoruzanja, te je i s tog aspekta nemoguce da neka strana oruzano iznenadi drugu.

Jedan od razloga zasto SFOR nije reagirao pri demonstracijama u Banjoj Luci jest i taj da oni postupno rade na stvaranju uvjeta da se sigurnosnim pitanjima sve vise zabave domace institucije, policija i vojska (mada u slucaju Banja Luke moguce da to i nije glavni razlog). Oni su zeljeli istaci da je to posao policije RS i to su im i prepustili, ali po cijenu koju skupo placa cijela zemlja.

- Dobro je sto je SFOR zajedno s Misijom OSCE-a, vec odavno ukljucen u proces profesionalizacije domacih vojski. Seminarima i tecajevima u inozemstvu, osobito u NATO-skoli u Oberammergauu, vec je znacajan broj domacih casnika dobro upoznat s nacelima onoga sto nije postojalo u doba bivse JNA - civilna kontrola oruzanih snaga. Vojnici shvacaju koliko (ne) smiju biti umjesani u politiku, mada su utjecaji stranaka jos uvijek presudni u unutarnjim odnosima domacih vojski. Po pitanju osposobljenisti i ustroja, jasno je da je mala jedinstvena vojska cilj, ali je vjestina i mudrost u tome sto se moraju stvoriti uvjeti da se strane u BiH imaju zajednicku zelju. Moraju se otkloniti nepovjerenje i strahovi. Stoga je potrebno osnim u nastavnim klupama zblizavati vojnike ondje gdje se oni najbolje osjecaju - na terenu u taktickoj situaciji. Treba otpoceti sa zajednickim vjezbama uz pomoc SFOR-a, pa bi se onda i mnogo lakse doslo do dogovora o zajednickom vojnom ucilistu i zapovjednistvu obuke i doktrine. Potrebno je pribliziti vjezbovne standarde Vojske Republike Srpske s onim u Vojsci Federacije, koje je postavila savjetodavna tvrtka MPRI, programom Opremi i uvjezbaj.

Iz tog razloga upozorio bih na sljedece male, ali konkretne korake koje bi bilo pozeljno poceti primjenjivati do kraja godine, radi poboljsanja unutarnjih i spoljnih faktora koji utjecu na sigurnost BiH:

- da bi uopce mogli i razmisljati o NATO-ovom Partnerstvu za mir, Vijece ministara BiH do kraja bi godine konacno moralo donijeti dokument o Sigurnosnoj politici BiH, u sklopu kojeg bi bila i nedavno usvojena Obrambena politika zemlje;

- SFOR bi polako trebao u svoje borbene vjezbe uvoditi i domace oruzane snage zajedno: VF i VRS;

- politicki predstavnici entiteta morali bi sto prije stvoriti uvjete da postane stvarna zamisao prema kojoj bi vojske prelazile medjuentitetsku liniju radi zajednicke pomoci pri elemntarnim nepogodama;

- treba bolje pomoci napore Misije UN u stvaranju multietnicke lokalne policije i razvijanju Drzavne granicne sluzbe, uz vise novcane potpore me|unarodne zajednice.

Ovo bi bili neki pravi najhitniji koraci koji ne predstavljaju rjesenje za radikalno poboljsanje sigurnosne situacije, ali bi sigurno bile prve naredne stepenice preko kojih treba preci do stvaranja uvjeta kakvi postoje u normalnim demokratskim zemljama Europe. Konacno hapsenje glavnih optuzenika za ratne zlocine svakako da je dobro doslo.

Ali mada im se mogucnosti bjezanja svakim danom sve vise suzavaju tesko je predvidjeti neko od njih. Umjetnost hvatanja optuzenih upravo je u tome da se tesko predvidi konkretna akcija. A ocigledno je da domaci politicari ni ne razmisljaju da sami predaju optuzene.

- I kad bi se ove mjere uspjesno poduzele, pitanje sigurnosti uvijek ce ovisiti od ekonomskih prilika u drustvu. Neophodno je raditi na razbijanju korumpiranog mentaliteta i razvijanju tolerancije prema razlicitom misljenju.

- Do sigurnosti se dolazi razumjevanjem i tu|ih, a ne samo svojih potreba. Neka je zemlja sretna jedino ako se svi njeni narodi osjecaju ugodno u njoj. Tako se lakse stjecu prijatelji i saveznici van granica zemlje, sto je i jedini pravi garant sigurnosti. Treba sto vise razgovarati, a odgovornost je intelektualaca ne da komentiraju politicke poteze duznosnika, nego da idu ispred njih. Dakle, ne samo iznostiti zamisli ili predlagati, nego i agresivnije javno inzistirati na nekim idejama i projektima, pa i zakonima.