CAST JE BRANITI BOSNU
SARAJEVO 18.07.2001.

Autor : RASIM DELIC

Mr. Muharem Kreso,

Rasim Delic,

 

Dvadeseto stoljece neki smatraju stoljecem najintezivnijeg razvoja u citavoj historiji covjecanstva. U njemu se svijet vise promijenio nego u predhodna dva milenija. Na njegovom kraju na zemlji zivi cetiri puta vise ljudi nego na njegovom pocetku. Nauka i tehnologija postigle su neshvatljive uspjehe. Akumulirani rezultati nesluceno su povecali moc covjeka. U toku Stoljeca covjek je uveliko promijenio prirodu na zemlji i izasao u kosmos. Ovladao je novim energijama, medju njima i nuklearnom. Obim industrijske proizvodnje u njegovom toku povecan je pedeset puta. U njemu razvijena, informaticka revolucija obecava mnogo vise.

Covjecanstvo je tako zakoracilo u globalizaciju zivota na Planeti. Uveliko se, medjutim, spotice u prevazilazenju medjusobnih partikularizama. U toku stoljeca partikularisticki obracuni su bili vise puta globalizovani i doveli do dva svjetska rata. Iz beznadja na kraju Prvog svjetskog rata u Evropi je iznjedren fasizam. Dvadeset godina kasnije fasizam je izazvao Drugi, jos globalniji svjetski rat.

Prvi svjetski rat je bio posljednji u kome su stradali uglavnom vojnici. Ukupni gubici se zaokruzuju na po 20 miliona mrtvih i ranjenih. Od zabranjenih bojnih otrova umrlo je 39.000 vojnika. Umirali su i civili, ali vise od gladi i epidemija, nego od borbenih djelovanja.

Drugi svjetski rat je bio mnogo suroviji. Umjesto bojnih otrova upotrijebljene atomske bombe odnijele su 120.000 mrtvih i 105.000 ranjenih civila. Genocidna politika fasistickih sila bila je presudna da civilni gubici (30, 821.000) znatno premase vojne gubitke. Zbog toga 94 % (28, 766.000) civilnih gubitaka otpada na zemlje Antifasisticke koalicije. Vecina ih je izgubila zivot na okupiranim teritorijama, a cak 12 miliona u fasistickim koncentracionim logorima. Fasisticki blok drzava imao je preko 2 miliona civilnih zrtava, uglavnom u masovnom bombardovanju gradova.

Pola stoljeca nakon sloma fasistickog Trojnog pakta, kada se svijet ponadao "nikada vise" u Evropi je ponovo fasizam. Zbog toga ce devedesete godine XX stoljeca na Balkanu biti upamcene po novim organizovanim, masovnim zlocinima svih vrsta. Bice upamcene po seriji zlocina protiv mira prema - za rat nepripremljenim - susjednim drzavama, po mnogobrojnim ratnim zlocinima protiv civila i drugih - medjunarodnim pravom zasticenih kategorija stanovnistva. Bice upamcene narocito po ponovnom posezanju agresora za genocidom kao instrumentom ostvarivanja osnovnog cilja agresije - sirenja lebensrauma.

Agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu, medjunarodno priznatu drzavu i clanicu Ujedinjenih nacija 1992. do 1995. godine drasticno je to ispoljila. Bosna i Hercegovina je pretrpila najteze gubitke: preko dvjesto hiljada mrtvih, bar isto toliko ranjenih, a vise od polovine stanovnistva je protjerano sa svojih ognjista. Privreda je unistena. Od izvozno najsposobnije republike zajednicke drzave SFRJ, zemlja je pala na zadnje mjesto razvijenosti u Evropi.

Nazalost, takav stepen viktimizacije, uveliko je posljedica i neadekvatnog odnosa medjunarodne zajednice. Dugo je oklijevala sa intervencijom, kasno je i neadekvatno intervenisala. Medjunarodni sudovi nedvojbeno su utvrdili postojanje mnogih zlocina i izrekli niz privremenih mjera zastite i presuda, ali se glavni ratni zlocinci jos nisu pojavili pred njima. Sest godina poslije prestanka rata povratak prognanih, prakticno nije ni zapoceo, a takozvano etnicko ciscenje poprima karakteristike transgeneracijske viktimizacije.

Republika Bosna i Hercegovina, cija je Teritorijalna odbrana prethodno razoruzana, a njena vlast na velikom dijelu drzavne teritorije destruisana, uspjela se ipak odbraniti, uprkos cinjenici da su, radi izbjegavanja medjunarodnim pravom predvidjenih sankcija, u spoljnu agresiju ukljucene i brojne domace kolaboracionisticke formacije sastavljene od pripadnika sva tri njena naroda.

Njen troipogodisnji odbrambeni rat vodjen je u nemogucim uslovima. Mobilisani rezervni sastavi policije i samoorganizovane grupe patriota pruzile su prvi otpor i omogucili da se na osnovama Platforme za djelovanje Predsjednistva u ratnim uvjetima kao najsireg okvira okupljanja svih patriotskih snaga, pod rukovodstvom Staba teritorijalne odbrane RBiH, okupe znacajne ali slabo naoruzane snage, koje su u toku ljeta 1992. prerasle u Armiju Republike Bosne i Hercegovine. Do 6. juna 1993. godine Teritorijalnom odbranom, a onda Armijom R BiH komandovali su generali Hasan Efendic i Sefer Halilovic. Ona je do tada bila brojno narasla, ali ostala nedovoljno naoruzana. Od pocetnih ceta, bataljona, odreda i grupa bila je transformisana u brigade i korpuse, ali su njene jedinice ostale vezane za odredjene teritorije, pored centralne slobodne teritorije odvojene u vise slobodnih enklava. Do naoruzanja se tesko dolazilo, uglavnom plijenom od neprijatelja. U tako tesko situaciji, ali sa znacajno konsolidovanom odbranom, pored civilne Vrhovne komande, na celo Oruzanih snaga R BiH dosao je general Rasim Delic. Njegovi govori, intervjui, istupanja i saopstenja su sadrzaj ove knjige. Autor i Izdavac se iskreno nadaju da ce njihovo objavljivanje uveliko pomoci da se shvate napori tih oruzanih snaga u odbrani zemlje.

U toku tog rata, Republika Bosna i Hercegovina se odbranila od brutalne velikosrpske agresije, u koju su, kao saveznici ili kolaboracionisti, bili ukljuceni i drugi nasi susjedi pa i neki pripadnici sva tri njena naroda, radi pravdanja agresije i zlocina. To uostalom redovno cine fasistoidni rezimi. Kao sto je poznato, ovaj odbrambeni rat je vodjen prvenstveno vlastitim snagama i sredstvima, u uvjetima visestruke nadmoci agresora i odsustva medjunarodne vojne intervencije. Na tu intervenciju je Organizacija ujedinjenih nacija bila obavezna svojom Poveljom i Definicijom agresije, usvojenom 14. decembra 1974. godine. Rat je karakteristican po zapocetom i uveliko izvrsenom genocidu na privremeno zauzetim, odnosno okupiranim teritorijama, cija je posljedica pokretanje u izbjeglistvo vise od polovine bosanskohercegovackog stanovnistva i blizu 200.000 izgubljenih zivota, uglavnom civila.

Postupci angaziranih organa Ujedinjenih nacija u bivsoj Jugoslaviji doveli su u pitanje ne samo dignitet Organizacije ujedinjenih nacija, nego i temelje na kojima je gradjeno zapadno demokratsko drustvo. Svjesno izbjegavana vojna intervencija medjunarodne zajednice, konacno je postala neizbjezna kada je pokretac agresije "izgubio" kontrolu nad izvrsiocima genocida. Na ocigled svijeta, za taoce su poceli uzimati pripadnike Ujedinjenih nacija, ucestali su sa namjernim masakriranjem civila u opsjednutim gradovima, te izvrsili, od Drugog svjetskog rata, najstrasniji pokolj nad stanovnistvom prvoformirane sigurne zone Ujedinjenih nacija (Srebrenica).

Vrijeme od 1992. do 1995. godine bit ce u bosanskoj historiji upamceno kao Odbrambeni rat Republike Bosne i Hercegovine protiv, na nju izvrsene, agresije od jedne, pa dvije susjedne drzave. Bit ce upamceno narocito po brojnim genocidnim radnjama i drugim zlocinima izvrsenim na okupiranim teritorijama. Rat je vodjen u uvjetima koji su se granicili sa nemogucim. Zemlja je prvo bila razoruzana, pa okupirana i na njenoj trecini izgradjen efektivan okupacioni aparat, koji je, uz petokolonasko ponasanje dijela politickih partija na vlasti, onemogucavao adekvatne pripreme za odbranu. Kao i u Narodnooslobodilackom ratu, 1941. do 1945. godine, pocetak je bio veoma tezak: raspolozivo, zaplijenjeno, u primitivnim radionicama izradjeno, i ponesto za skupe pare nabavljeno, oruzje i municija daleko je premaseno brojem dobrovoljaca, pa ih se i po nekoliko sluzilo jednom puskom.

Dugotrajnim naporima, konstelacija odnosa u zemlji i svijetu se ipak promijenila. Iako svedene na manje od 30% ukupne drzavne povrsine i medjusobno izolirane, slobodne teritorije su nekako konsolidirane. Brojni strani novinari i zvanicni izvjestaci veoma su pomogli da se mijenjaju stavovi svjetskog javnog mnijenja. Angazovanje specijalnih izvjestaca Ujedinjenih nacija Serif Basjuni (Charif Bassiouni) i Tadeus Mazovjecki (Tadeusz Mazowietzki, npr.), te angaziranje dva medjunarodna suda, istina o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i u njenom toku pocinjenim zlocinima u 1993. godini, postala je izvjesnija. Do proljeca 1994. godine, Vasingtonskim sporazumom prevladan je i rat na dva fronta, a time i potpuna izolacija zemlje od citavog svijeta.

Sve je to uticalo da se Oruzane snage Republike Bosne i Hercegovine (a posebno njena armija), koje su bile stalno u narastanju, znatno adekvatnije opreme, uniformiraju, obuce, naoruzaju i snabdiju. To je omogucilo uspostavljanje ravnoteze, a onda i preuzimanje inicijative na pojedinim odsjecima, veoma razvucenog fronta.

Odbrambeni rat je u ljeto 1995. bio na pragu potpunog uspjeha, bas zato sto je bio odbrambeni, sto nije tezio osvajanju tudjih teritorija, nego samo za odbranu svojih teritorija i svoje suverene, medjunarodno priznate drzave, uz to clanice Ujedinjenih nacija. Priblizavanje tom zavrsnom uspjehu, bilo je, medjutim, vrlo mucno i dugotrajno, ostvarivalo se iscrpljujuci i posljednje atome snage i naroda i Armije.

Stepen i trajanje tih napora uveliko su bili uvjetovani nesnalazenjem i neadekvatnim ponasanjem aparata Organizacije ujedinjenih nacija. Prije svega neshvatanjem "sustinske prirode sramnog eufemizma etnickog ciscenja", odnosno "nepotpunog shvatanja srpskih ratnih ciljeva", kako je generalni sekretar UN, Kofi Anan (Kofi Annan), naslovio jedan od zavrsnih odjeljaka svog sveobuhvatnog IZVJESTAJA Generalnoj skupstini UN, od 15. novembra 1999. godine (tacke 494. do 498.).

Govorima i stavovima izrazenim u konkretnim situacijama i prilikama, ova knjiga, kroz usta komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine, ilustrira te napore i to narastanje. Odrazava ne samo trenutne mogucnosti i nemogucnosti sprovodjenja sasvim razumljivih htijenja i Komandanta i Armije.

Knjiga sadrzi ukupno 103 govora, obracanja, intervjua, saopcenja, izjave. Uvrsteni su svi tekstovi do kojih se u prvom pokusaju moglo doci, a rasporedjeni su hronoloski i grupisani jedino prirodnom periodizacijom, periodizacijom Odbrambenog rata Bosne i Hercegovine, vodjenog od 1992. do 1995. godine. Ta periodizacija se slucajno uveliko poklapala sa kalendarskim godinama u kojima je general Delic obavljao duznost komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine. Prema tome, Knjiga je, odnosno njen osnovni sadrzaj - podijeljena u pet dijelova. Dijelovi nose simbolicne naslove: ARMIJA JE STVORENA, ARMIJA JE POSTALA VOJSKA, ARMIJA JE USPOSTAVILA STRATESKU RAVNOTEZU, ARMIJA KRECE U OSLOBODILACKI POHOD I DEJTONSKI OKVIRNI SPORAZUM O MIRU. Autorova i Redakcijska namjera je bila da se obimna materija (bukvalno hiljadu autorskih stranica), ne remeteci hronoloski redosljed njenog nastajanja, grupise prema izrazenim periodima razvoja Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji su, kao sto smo vec rekli, samo grubo vezani za odredjene kalendarske godine.

Ovdje prezentirana istupanja imaju status autenticnog dokumenta. Autoru treba zahvaliti, sto je sakupljanjem i objavljivanjem svojih istupa u konkretnom ratnom vremenu, odlucio da sa svoje strane u ovoj oblasti ostavi autenticne zapise o stanju stvari. U njima sadrzane cinjenice i podaci vec po tom predstavljanju znacajan historijski izvor. Citaocima i obradjivacima Odbrambenog rata ova istupanja mogu posluziti kao znacajan orjentir i pokazatelj u pokusaju sagledavanja i rekonstrukcije burnih, zlocinima obilno popracenih dogadjaja najtezih godina savremene bosanskohercegovacke historije. Naravno da ce potpuna i adekvatna rekonstrukcija biti moguca tek kad na ovaj nacin budu objavljena ili bar budu dostupna relevantna operativna dokumenta i agresora i branioca.

Sve ostalo u Knjizi, Predgovor, Rijec autora, znacajan broj dokumentarnih fotografija, karte, faksimili, nekoliko dokumenata, Biljeska o autoru sa stavovima saradnika i savremenika, registri licnih imena, geografskih pojmova te vojnih formacija i jedinica, samo su u funkciji olaksavanja citaocu da se snadje i docaravanja ambijenta u kome su, ovdje prezentirana istupanja generala Delica, nastajala.