PUT ZA BOSNU JE CIST RAZMISLJANJE JEDNOG PISCA-LJEKARA
U KONVOJU UNPROFOR-a

SARAJEVO 21.07.2001.

Uvodnicar : GERARD ADAM

 

Gerar Adam je bio 1994. godine vojni ljekar i pisac tada vec uveliko poznat u Belgiji. Te godine prijavio se kao ljekar volonter pri UNPROFOR-u i imao je za zadatak da osigura ljekarsku njegu svim humanitarnim konvojima u Bosni. Tim povodom napisao je dvije knjige od kojih pripovijetke koje su prevedene na bosanski jezik (prevodioci S. Dzumhur i M. Karadza) pod naslovom - Put za Bosnu je cist.

Otkrivajuci, zahvaljujuci svojim bosanskim sugovornicima, stvarnost rata u Bosni, osvrnuo se na dvije teme. Jedna od njih odnosi se na motive i na dvostrukost angazmana u odredjenom pristupu, a druga na konflikt izmedju slobode pisanja i odgovornosti svakog pisca.

 

RAZMISLJANJA O ANGAZMANU

Humanitarni angazman proizilazi iz procesa koji se sastoji od cetiri etape. Otvaranja ociju prema svijetu koji nas okruzuje, otkricem patnje kojom smo dirnuti, razmisljanjem o razlozima te patnje, izabiranjem medju razlicitim mogucim vrstama uticaja pravi put za borbu protiv uzroka patnje (drugih mogucih vrsta ponasanja kao sto je indiferentnost ili cinicno koristenje situacije u licnu korist). U svakoj vrsti angazmana postoje i druge vrste sumnjivih motivacija i onaj koji se angazuje morao bi ih biti svjestan ako hoce da izbjegne da njegove akcije ne provociraju jos vecu patnju od one protiv koje se angazovao boriti. Moguce je osjetiti izvjesno pijanstvo osjecajuci se razlicitim ili moguce je osjetiti potrebu projekcije prema idealnoj slici o sebi, zelju za identifikacijom s realnim ili apstraktnim herojima, potrebu za odbacivanjem svoje sopstvene patnje i strepnje, zedj za avanturom, ili potrebu da nam se dive….. I na kraju, pristupanje jednoj koncepciji svijeta koja implicira angazman, rizikuje da sakrije bogatu kompleksnost svijeta i da se suoci i sa dogmatizmom mozda cak i fanatizmom.

Ukoliko bi smo primijenili tu vrstu razmisljanja o ratu u Bosni, u tom slucaju imamo na jednoj strani odgovorne a na drugoj izvrsioce. Odgovorni su izabrali patnju kao svoj put ka sferama moci i bogatstva. Izvrsioci su bili ili psihopati nesposobni da razmisljaju ili bolesni vodjeni svojim licnim instinktom ili pak pojedinci koji su dozvolili da budu izmanipulisani ideologijom ne uzimajuci je u obzir kao stvarnu sliku svijeta i koja nije sastavni dio njihovog zivljenja.

 

RAZMISLJANJE O ODGOVORNOM PISANJU

Prilikom njegovog boravka u Bosni autor je bio razapet izmedju dva suptrona osjecanja, potrebe da svjedoci i osjecaja krivice da svoje djelo gradi na drami koja se ticala drugih. Susret sa starom bakom na rubu puta koja ga je podsjetila na njegovu rodjenu baku, dozvolio mu je da razumije da su ljudska bica bila posvud ako ne ista onda vrlo slicna i da je prema tome imao svako pravo da pise o Bosni, ali uz obavezu da razmisli o konfliktu izmedju slobode pisanja i odgovornosti pisca.

Pisac ustvari i ne zna zasto pise. Rijec je tu o jednoj vrsti kreativnog refleksa, imperativnog i tesko kontrolisanog. Mada u njemu mozemo otkriti izvjesne jasne komponente. Potrebu za objasnjenjem svijeta iz svog sopstvenog ugla ili potrebu da podijelimo emocije, da stvorimo neki novi svijet, da izrazimo svoje licne fantazme, da pobijedimo sopstvene strepnje, da se priblizimo vjecnosti, da transcendiramo, ili da jednostavno budemo priznati od strane drugih. Pisanje rezultira iz fuzije triju zahtjeva, medijumskog cina nalik na ono sto ga prozima i na taj nacin ga prevazilazi, ciji posrednik pisac tako postaje, cina arhitekte koji stvara svoje djelo koje treba da stoji uspravno i odoljeva vremenu i cina estete koji stremi ljepoti.

Da bi zadovoljio svoje zahtjeve i na taj nacin svjedocio o zivotu, prosvijetlio svoje dubine i svoje mracne aspekte, pisac mota imati dovoljno skromnosti koja ce mu dozovliti da se izbrise ispred svog rukopisa, da tom rukopisu nikako ne nametne svoj ego i da on ne bude rezerva neke eventualne idologije. Pisac mora obogatiti svoje stvaralacke porive pravim zivotnim iskustvom bilo da se to iskustvo nalazi u domenu akcije ili kontemplacije.

Onaj pisac koji ne postuje taj zahtjev rizikuje da upropasti svoje djelo i to na tri nacina: sterilnim formalizmom; ono sto Dzevad Karahasan naziva prorocanskim pisanjem koje poziva na oslobadjanje sebe u korist ideologije (kao sto su to cinili izvjesni jugoslovenski pisci koji su doprinijeli izbijanju rata i to u najmonstruoznijoj njegovoj formi), pisanje kao spektakl koje je samo odraz ega autora i njegove potrebe da bude prepoznat.