SARAJEVO U KANDASKOJ POEZIJI
SARAJEVO 04.08.2001.

Uvodnicar : Dr. DOUGLAS BURNET SMITH

CETIRI STOTINE TRIBINA VIJECA KONGRESA BOSNJACKIH INTELEKTUALACA

Djelujuci u izuzetno teskim ratnim uslovima, Vijeca Kongresa bosnjackih intelektualaca je, pored ostalog, uspjelo da organizuje na desetine tribina, susreta i tematskih rasprava o najvaznijim pitanjima odbrane od agresora i borbe za opstanak Bosne i Hercegovine, posebno odbrane Bosnjaka od planiranog genocida. Zasnivajuci svoj rad na naucnoj istini i intelektualnom postenju, djelujuci kao otvoreni demokratski forum. Jedan od oblika djelatnosti je Tribina Vijeca Kongresa bosnjackih intelektualaca koja se afirmisala kao nezaobilazni faktor u stvaranju vizije novog otvorenog drustva slobodnih ljudi i slobodnih naroda. Tribina se potvrdila kao mjesto na kome su razmatrani i davani odgovori na brojna sudbinska pitanja buducnosti drzave BiH i Bosnjaka u njoj. Na taj nacin je dat vrijedan doprinos analiziranju neposrednih drustvenih tokova i procesa. Istovremeno to je bio osnov za pokretanje brojnih rasprava, strucnih seminara i okruglih stolova o specificnim temama.

Svakodnevno reagujuci na mnogobrojne pojave i procese koji su prijetili da ugroze mir, cjelovitost i integritet Bosne i Hercegovine, Vijece je, prema opcem misljenju, steklo postovanje i ugled i u svom, i kod drugih naroda i znacajno uticalo na javno mnijenje i progesivnu misao. Ovakva aktivnost pobudila je paznju medjunarodnih faktora koji u Vijecu Kongresa bosnjackih intektualaca nalaze sagovornika cije se misljenje cijeni i uvazava.

Od ratne 1993. godine, kada je 04.09. odrzana prva Tribina, pa sve do danas 04.08.2001.godine Vijece je uspjelo da u kontinuitetu svake subote organizuje tribine na kojima su gostovala mnoga poznata i u javnosti uvazena imena.Ova danasnja, na kojoj je uvodnicar dr. Douglas Burnet Smith je, jubilarna 400. po redu.

Pretvoreno u brojke to je preko 500 sati ili 21 dan neprekidnog govora uvodnicara. Mnoga uvodna izlaganja su stampana, tako da je u okviru biblioteka "Tribine", "Posebna izdanja" i Arabeska do sada stampano 175, nesto prosirenih, izlaganja uvodnicara sa Tribine.

Na Tribinama je do sada nastupilo 373 razlicita predavaca i to: 103 Univerzitetska profesora, 59 politickih radika, 21 profesionalno vojno lice u Vojsci F BiH, 17 novinara, 14 medicinskih naucnih radnika, 23 privrednika, i 7 ambasadora BiH u inostranstvu, 19 vjerskih sluzbenika iz svih vjerskih konfesija u BiH, 9 stranih ambasadora u BiH, 8 akademika, 16 diplomiranih pravnika i doktora pravnih nauka, 15 nezavisnih intelektualaca iz inostranstva, 8 knjizevnika, 7 predstavnika medjunarodnih humanitarnih i drugih organizacija koje djeluju u BiH, 47 kulturnih i javnih radnika.

Tribinama je do sada prisustvovalo oko 40.000 slusalaca.

Preko 600 sati radio i TV programa (Radio BiH, TV BiH, NTV "Hajat", NTV 99, TV OBN, Kantonalna TV i Bosnjacka TV) emitovano je sa Tribina VKBI. Dnevni listovi "Oslobodjenje", "Dnevni avaz" i "Jutarnje novine" redovno izvjestavaju sa ovih Tribina, a cesti su slucajevi da se sa uvodnicarima sa Tribina obavljaju i razgovori. Nisu rijetki slucajevi da nam se licno obracaju najeminetniji politicki i naucni radnici, privrednici i drugi izrazavajuci zelju da nastupe na nasoj Tribini.

Ovo su samo neki relevantni podaci za ovu vrstu aktivnosti Vijeca Kongresa bosnjackih intelektualaca. Jedna od bitnih karakteristika Tribine je da su uvodnicari ucestvovali bez ikakve naknade, na cemu smo im veoma zahvalni.