SAOPCENJE ZA JAVNOST
06.08.2001.

Broj: 01-03-270/01

 

Povodom izrucenja Haskom sudu trojice visokih oficira Armije BiH, generala Hadzihasanovica, generala Alagica i brigadira Kubure, Vijece Kongresa bosnjackih intelektualaca ukazuje da su ovi visoki oficiri ucestvovali u zastiti pravednog oslobodilackog karaktera borbe da bi se odbranila Bosna i Hercegovina, kao zajednica ravopravnih naroda i gradjana koji zive u njoj. Po svom politickom i moralnom karakteru, odbrana BiH je bila egzistencijalna nuzna odbrana. Ako je u toj nuznoj odbrani bilo slucajeva prekoracenja krsenjem pravila rata i medjunarodnih konvencija o ratovanju, i takve slucajeve treba pravno sankcionirati.

Medjutim, sama cinjenica da su se sva trojica oficira Armije BiH svojim dostojanstvenim, dobrovoljnim stavljanjem na raspolaganje Haskom sudu, jos jednom, porucili da je odbrana BiH utemeljena na principima pravde, slobode i demokratije i da se ovi principi ne mogu dovoditi u pitanje.

U tom smislu, ako je u nuznoj, pravednoj odbrambeno oslobodilackoj borbi i bilo prekoracenja koja se mogu sankcionisati ulogom Haskog suda onda to mogu biti samo zalosni izuzetci koji odudaraju od ispravnog moralnog kodeksa afirmiranog u ponasanju boraca i oficira Armije R BiH.

Inace, VKBI kategoricno smatra da Haski tribunal, u ovom vremenskom razdoblju i u odnosu snaga koje su na sceni na svim prostorima bivse Jugoslavije, se u svemu pridrzava vazecih nacela OUN-a koji se odnose na gonjenje lica koja su u posljednjem ratu pocinila ratne zlocine u sirem spektru i u tom smislu ne pravi nikakve distinkcije tako da bi favorizirali odredjene skupine ili bilo kakvu pripadnost naciji, vjeri i sl.

U tom pravcu najvazniji primjer jeste posljednja odluka Haskog tribunala koja je cijelom svijetu, urbi et orbi, istakla ko je pocinio genocid, kao i ranije odluke Haskog tribunala da se u BiH desavao medjunarodni sukob. Tome se ne moze nista ni dodati ni odbiti, imajuci u vidu i kazne.

Iz svega navedenog dolazi se, i logikom i cistim razumom, do jasnog zakljucka da se na bosansko hercegovackim prostorima ni u kom slucaju i ni na kakav nacin ne moze poistovjecivati utvrdjeni agresor i zrtva, tj. oni cinioci koji su u ratnom vihoru zapalili i ostvarili oganj ratnog zlocina i oni koji su se stavili u odbranu i branili svoju drzavnu, sebe i svoj narod da bi spasili goli zivot i dostojanstvo.

 

Predsjednik Vijeca

Prof.dr. Atif Purivatra