KRIZA U MAKEDONIJI - KORIJENI I PERSPEKTIVE NJENOG RJESENJA
SARAJEVO 11.08.2001.

Uvodnicar : STOJAN RUMENOVSKI

 

Akcenti iz izlaganja

Postavlja se pitanje, i vi ga vjerovatno postavljate, sta je uzrok svemu tome, gdje su korijeni i kako se moglo sve to dogoditi. Da li su uzroci u nedemokratskom sistemu Makedonije u kome su vladali samo Makedonci, a pripadnici ostalih naroda, odnosno Albanci, su bili potlaceni, nisu imali nikakvih prava, nisu imali skole, nisu imali svoje kulturne i obrazovne institucije, nisu imali svoje politicke partije itd. Naravno, nista od svega toga nema.

Posto i u svjetskim i ovdasnjim medijima se mnogo govori o Ustavu Republike Makedonije, odnosno o ustavnomm definiranju albanske nacionalnosti, ja cu podsjetiti na ustavnu odredbu, koja je jedna od osnovnih karakteristika ustavnog koncepta R Makedonije, kojom se obezbjedjuje razvijen sistem zastite i unaprijedjenja prava pripadnika nacionalnih manjina (cime je na odgovarajuci nacin reflektiran multikulturni karakter drzave i zastite istog). Pri tome, Ustav Republike Makedonije povezuje prava pripadnika manjina sa univerazlnim korpusom ljudskih prava, predvidjajuci njihovu realizaciju kroz legalni okvir i standardni set institucija u jednoj unitarnoj demokratskoj drzavi.

Druga karakteristika unitarnog ustavnog koncepta odnosi se na gradjanski koncept Ustava. Ovaj koncept se zasniva na ideji individualnosti i individualizaciji prava. Konsekventno, nosioc garantiranih prava i sloboda je individua, a ne grupa. Ustavom nisu uspostavljena kolektivna prava ni za gradjane makedonskog etnickog porijekla (kao vecinska etnicka grupa). U skladu sa ovim ustavnim opredjeljenjem, Ustav Republike Makedonije predvidja i garantuje siroku listu ljudskih prava i sloboda, kao jedan od fundamenata demokratskog politickog sistema predvidjenih istim.

Moram odmah da kazem da je jedina slicnost izmedju Kosova 99 i onoga sto se dogadja u Makedoniji u akterima. Naime, Makedoniju su napali oni koje je NATO donio na svojim krilima kao pobjednike na Kosovu, a koje je trebao nakon toga razoruzati. Medju onim koji su napali Makedoniju su i neki od 380.000 kosovskih izbjeglica koje je Makedonija primila tada u svojim domovima. Eto to su slicnosti izmedju Kosova i onoga sto se sada dogadja u Makedoniji. Situacija i polozaj Albanaca u Makedoniji, svako to zna, ni najmanje nije bila slicna onoj u kojoj su se nalazili Albanci na Kosovu. Na Kosovu je izvrsena medjunarodna akcija za zastitu prava jedne manjine, odnosno kosovnskih Albanaca i u tome je Makedonija dala svoj veliki doprinos, od logisticke podrske NATO-vim snagama, do prihvatanja 380.000 izbjeglica.

Naime, ja moram odmah da budem jasan i glasan i da kazem da je Makedonija na ocigled cijelog svijeta suocena sa najbrutalnijim nasiljem i teroristickim akcijama od strane paravojnih formacija albanskih terorista. Cijelom svijetu mora biti jasno da ono sto se desava u Makedoniji je klasicna agresija propracena sa elementima terorizma, agresija izvrsena sa teritorije Kosova i to od bivsih nerazoruzanih pripadnika OVK, a sada KZK. Cijelom svijetu, MZ u BiH, mora biti jasno i priznati istinu T.N.R ONA je rezultat cijelog kosovskog haosa.TNR ONA po sastavu, po komandnom kadru, po gogistiku je od kosovska albanska proviniencija. Glavne poteze se vuku od najvisokih struktura KZK je institucionilizirana struktura u okviro medjunarodne administracije na Kosovo. Veliko Kosovo, definitivno, je cilj svega onoga sto se dogadja Makedoniji, zemlji koja je dal i kopno i vode i sve NATO-vim snagama 1999 godine za zastita kosovskih Albanaca. Naravno tu su igri i mnoge medjunarodne nevidljive centre moci od mafijskog i kriminalnog karaktera.

Prije svega, mora se jasno reci da u Makedoniji nema rata izmedju Makedonaca i Albanaca, kao sto se u nekim stranim medijima tvrdi, a sto se nekriticki prenosi i od strane ovdasnjih pojedinih medija, vec drski nastraji na teritorijalni integritet i suverenitet Republike Makedonije a kao sredstvo u tome je odabrano poremecaj dosada potvrdjenih stabilnih medjuetnickih odnosa. Odgovorno tvrdim da nema nikakvih pobunjenih makedonskih Albanaca, albanskih boraca kao sto se oslovljavaju i u nekim ovdasnjim medijima, nego su u Makedoniju usle teroristicke bande sa Kosova koje su kao zalaznike uzele i albanske legitimne politicke predstavnike u Makedoniji zaprijetivsi im da ako oni ne ostvare njihove ciljeve politickim sredstvima, teroristi ce to ostvariti oruzjem.

I pored toga, a u cilju politickog rjesenja vec nametnute krize, makedonsko politicko rukovodstvo, ukljuci tu i albanske politicke partije, prislo je u okviru politickog dijaloga pod pokroviteljstvom predsjednika drzave raspravi i dogovoru o svim pitanjima, odnosno daljoj demokratizaciji zemlje i prosirenju ustavnih i drugih prava Albanaca kao najvece nacionalne manjine u zemlji. U tim razgovorima, kao sto vam je poznato ukljucili su se i predstavnici EU i SAD i dijalog, odnosno pregovori iako su bili teski, cak ponekad i ponizavajuci za makedonsku stranu jer su vodjeni pod prijetnjom terorista, polako su napredovali pa se doslo do takvih rjesenja za koje recimo, u pocetku cak su izgledala nemoguca i kao sto znate prije tri dana konacno je parafiran okvirni sporazum koji se treba potpisati u ponedjeljak. Medjutim, za cijelo vrijeme vodjenja tih pregovora, vama je to dobro poznato, paravojne teroristicke formacije stalno su prosirivale svoje vojne aktivnosti i zauzimali odredjene teritorije, najrpije u kumanovskom kraju, pa u blizini Skoplja i na kraju u tetovskom kraju, koji je danas bukvalno etnicki ociscen. Posljednje dvije sedmice iz tetovskih sela i smog grada protjeranom je preko 100.000. Makedonaca. A za svo to vrijeme MZ je sve to verbalno osudjivala i pozivala makedonske bezbjedonosne snage na uzdrzanost, sve u cilju da se politicki pregovori ne prekinu. Makedonske bezbjedonosne snage su se pridrzavale tim pozivima MZ sve u cilju da se politicarima da sansa za dogovor . To, kao sto znate, teroristi su ocigledno shvatili kao slabost ili nemoc makedonskih snaga pa su stalno provocirali i ubijali. Da li ste uocili da od svih nastradalih i ubijenih pripadnika makedonskih bezbjedonosnih snaga niko nije pao u borbi, svi su mucki, kukavicki ubijeni iz zasjede ili sa podmetanjem mina na putevima, sto ne rade vojne formacije koje koliko toliko drze do nekih obicaja u ratovanju, vec samo teroristi.

Ja bih ovdje jos nesto podvukao. EU i NATO su vec duboko involvirali u makedonsku dramu i ja moram nesto ovdje i licno reci. Jos u pocetku krize, prilikom napada na Tanusevce kada su pale prve zrtve - 4 pripadnika policije od postavljene mine, MZ, odnosno SB OUN, je tada to osudila kao agresiju na teritorijalni integritet Makedonije od strane ubacenih terorista sa Kosova, pritom dajuci garancije Vladi da ce poostriti kontrolu na granici sa Kosova prema Makedoniji. Tada SB je pozvao Vladu na suzdrzan odgovor, sto je ona i prihvatila. Ali uslijedile su teroristicke akcije u okolini Kumanova, pa kod Tetova, pa na samom prilazu Skoplja i sada opet u Tetovu, odakle je protjeran vise od 100.000 Makedonaca. MZ odnosno gospodja Solana i Robertson opet su osudili akcije terorista i opet su trazili suzdrzanost od strane makedonske Vlade. Uporede, pregovori su tekli, a teroristi su dalje zauzimali i etnicki cistili sela prije svega u okolini Tetova.

Sestog jula je potpisano primirje posredstvom Alijanse kao garant, ali ga teroristi opet nisu ispostovali. Ponovno je doslo do napada i kukavickog ubistva pripadnika makedonskih bezbjeonosnih snaga iz zasjede, tako da se ovih dana dogodilo klasicno etnicko ciscenje protjerivanjem cjelokupnog makedonskog stanovnistva iz tetovskog kraja. Medjutim sve to CNN i slicni svjetski medijski magnati, koji na ratovima debelo zaradjuju, to ne interesuje. I sada kada i pored svega je prekjucer parafiran okvirni dogovor za postizanje mirovnog rjesenja i kada je vec bio odredjen da datum njegovog potpisivanja bude u ponedjeljak, neko se opet pobrinuo da to sve propadne, pa je prekjucer izvrsen masakr desetorice pripadnika rezervnog sastava ARM na putu Skopje-Tetovo, a jucer je ubijeno osam policajaca podmetanjem mine u Skopskoj Crnoj Gori.

Opet su uslijedile verbalne osude, a niko da teroristima kaze stop, i da je previse. Ja moram reci i da podsjetim da je Alijansa bila inicijator u postizanju prekida vatre 6 jula i da ako se nastavi ovaj trend brutalnog krsenja odredaba primirja, ozbiljno bi se doveo u pitanje kredibilitet ove organizacije.

Ja se ipak nadam da ce Alijansa odigrati casnu i korektnu ulogu u razoruzavanju terorista, kako je predvidjeno okvirnim sporazumom i da ce biti odgovoran garant, kao ovdje u BiH implementaciji dogovorenog i stabilizaciji situacije u Makedoniji.

Takodjer pred Alijansom, za njen kredibiletet, ce biti veoma znacajno i njen buduci odnos u sprovodjenju Rezolucije 1244 i 1345 UN, a koje su veoma znacajne za postizanje mira u Makedoniji, zato sto i nakon 5 mjeseci upada teroristickih snaga sa Kosova, sve vise pripadnici i dijelova Kosovskog zastitnog korpusa su involvirani u vojnim dejstvima paravojnih teroristickih snaga u Makedoniji. Zato, podvlacim najznacajnije je da NATO casno i iskreno izvrsio poduzete obaveze i da razoruzao ove paravojne teroristicke formacije cime bi se omogucilo provodjenje dogovorenog i ponovno uspostavljanje mira u Makedoniji.

S druge strane i pored sadasnje dramaticne situacije u Makedoniji ishitrene odluke sa bilo koje strane bi bile dolivanje ulja na vatru i samo jos vise pogorsalo situaciju.

Sada je suzdrzanost i trezvenost najpotrebnija. Emocije su razumljive kada se ima u vidu sve ono sto se dogadja, ali stav politickog rukovodstva Makedonije je da se emocijama ne moze niti rat zaustaviti, a jos manje da se rijese problemi koji opravdano ili ne su doveli do svega ovoga.

Zato, odgovor na pitanje sta dalje je jednostavan i bez alternative: prekinuti podrsku teroristima s bilo koje strane da ona dolazi, prekinuti lanac kojim se dostavlja oruzje i druga oprema teroristima i prici potpisivanju postignutog i vec parafiranog sporazuma politickih lidera, a onda prici onome sto je najteze i najznacajnije: ponovo graditi i povratiti raniju medjuetnicku tolernciju i medjusobno povjerenje. Na tom putu ce biti potrebno mnogo mudrosti i hrabrosti od svih strana za donosenje politickih i ekonomskih mjera kojim, naravno uz veliku pomoc, ali iskrenu, medjunarodne zajednice, ce se omoguciti.