FILM I POLITIKA
SARAJEVO 18.08.2001.

Uvodnicar : DANIS TANOVIC

Na danasnjoj Tribini Vijeca Kongresa bosnjackih intelektualaca gostovao je filmski reditelj Danis Tanovic. Njegov film "Nicija zemlja" dobio je prestiznu nagradu za scenarij na ovogodisnjem Kanskom filmskom festivalu.

Ovih dana u Sarajevu je otvoren sedmi po redu Sarajevo film festival. Na dan otvaranja festivala 17.08.2001. godine prikazan je film "Nicija zemlja" koji je pobudio veliku paznju kod sarajevske publike. Inace film je prodat svim produkcijskim kucama izuzev u Njemackoj i Australiji, ali kako je autor rekao nada se da ce uskoro biti distribuiran i u Njemacku.

Vezujuci se za naslov teme, autor je rekao da je dobro dok se film bavi politikom, prikazujuci sve njene dobre i lose strane, ali da nije dobro kada se politika pocne baviti filmom. U tom trenutku film prestaje biti umjetnost i postaje mocno sredstvo u rukama mocnika.

 

 

 

Iako je ovaj uspjeh gospodin Tanovic postigao van Bosne i Hercegovine, nije propustio da naglasi da je izuzetno zahvalan ovoj zemlji koja ga je odskolovala i dala mu izuzetno dobru bazu na koju je bilo lako nadograditi iskustva koja je sticao u inostranstvu.