SPOLJNA POLITIKA RUSKE FEDERACIJE:
HISTORIJSKO ISKUSTVO I SAVREMENOST

SARAJEVO 01.09.2001.

Uvodnicar : ALEKSANDAR GRISCENKO, ruski ambasador


Demokratska Rusija izasla je u svijet u liku koji se sustinski razlikuje od svojih predhodnih istorijskih formi postojanja Ruske drzave. Njena spoljna politika nije smjela da bude niti povratak modelu od pocetka XX stoljeca - prije revolucije, niti, utoliko vise, nastavak sovjetske spoljne politike. Rusija se odlucno oprostila sa ideoloskim nasljedjem Sovjetskog Saveza, iako sa pravnog gledista ona je drzava-nasljednik SSSR-a. Rukovodstvo Rusije moralo je u mnogome ponovo formulistati i sistematizovati svoje poglede na kljucne spoljnopoliticke zadatke Rusije i njezinu ulogu u svijetu.
Nova demokratska Rusija nema imeprijalistickih ambicija koje pretpostavljaju nametanje drugim narodima svoje volje , teznju hegemoniji u svijetu. Sve je to ostalo iza nas uz nestanak SSSR-a i "hladnog rata". Rusija se zalaze i borit ce se za formiranje demokratskog, ravnopravnog svjetskog poretka bez nasilja u kojem se njeni legitimni interesi u potpunosti uzimaju u obzir. Takav prilaz preduslovljava i razvoj odnosa postovanja sa svim zemljama svijeta, ukljucujuci, naravno, i Bosnu i Hercegovinu.
Najvisi prioritet nove spoljnopoliticke koncepcije RF jeste zastita interesa licnosti, drustva i drzave. U okviru ovog procesa glavni napori usmjereni su na postizanje sljedecih osnovnih ciljeva:
obezbjedjenje trajne bezbjednosti zemlje, sacuvanje i ucvrscenje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, trajnog i autoritetnog ugleda u medjunarodnoj zajednici, koji najvise odgovara interesima RF kao velike sile, jednog od najuticajnijih centara savremenog svijeta i koji je neophodan da bi razvijao njen politicki, ekonomski, intelektualni (evo, vidite, i kod nas se misli na intelektualce kao sto ste vi tu prisutni!) i duhovni potencijal;
uticanje na procese sirom svijeta u cilju formiranja stabilnog, pravednog i demokratskog svjetskog poretka zasnovanog na opstepriznatim normama nedjunarodnog prava, ukljucujuci prije svega ciljeve i nacela Povelje UN-a, kao i na ravnopravnim i partnerskim odnosima izmedju drzava;
stvaranje povoljnih uslova za napredak Rusije, njene ekonomije, poboljsanje zivotnog standarda stanovnistva, uspjesno sprovodjenje demokratskih preobrazaja, ucvrscivanje ustavnog poretka, uvazavanje ljudskih prava i sloboda;
formiranje tzv. Pojasa dobrosusjedstva po parimetru granica RF, sudjelovanje u odstranjivanju postojecih kriznih zarista i konflikata u regionima pored RF i doprinos da se ne pojave potencijalna nova zarista;
trazenje saglasnosti i interesa koji se podudaraju sa drugim zemljama i medjudrzavnim udruzenjima u procesu rjesavanja zadataka koji su opredjeljeni nacionalnim prioritetima Rusije i izgradnja na ovoj osnovi sistema partnerskih i saveznickih odnosa u cilju poboljsanja uslova i parametara uzajamnog djelovanja medjunarodne zajednice;
svestrana zastita prava i interesa gradjana RF i sunarodnika u inostranstvu;
doprinos pozitivnoj percepciji RF u svijetu, popularizacija ruskog jezika i kulture naroda Rusije u stranim drzavama.

Izgradnja demokratskog sistema medjunarodnih odnosa, koji odgovara realnostima visepolarnog svijeta. Prema misljenju Rusije fundamentalnim principom ovog sistema mora da postane kolektivan nacin rjesavanja medjunarodnih problema u skladu sa medjunarodnim pravom.
Nasi partneri mogu tvrdo racunati da ce nasa politika biti:
samostalna
predvidljiva
transparentna
s obzirom na prirodne zakonske interese drugih drzava
usmjerena ka pronalazenju zajednickih rjesenja

Sto se tice neposredno nasih bilateralnih odnosa sa BiH, htio bih da naglasim da smo mi spremni da se tradicionalno prijateljski odnosi izmedju nase dvije zemlje i dalje razvijaju i napreduju u interesu ucvrscivanja mira i stabilnosti u BiH i u citavom regionu. Nadan se da ce Bosna i Hercegovina do kraja ove godine dobiti povlasten polozaj u ruskom ekonomskom poslovanju.Ove jeseni u Bosnu i Hercegovinu ce doputovati grupa ruskih biznismena koji su zainteresirani za drvopreradjivacku industriju. Ali, tu vise nema ideologije, ljudi gledaju interes,rekao je izmedju ostalog ambasador Griscenko i na kraju svog uvodnog izlaganja istakao:
"Rusija je bila, jeste sad i uvijek ce ostati velika drzava. Nekome to se moze svidjati, a nekome - ne. Medjutim, postoje realnosti koje moraju da se uzimaju onakve kakve jesu. Dimenzije Rusije, njen potencijal i istorija - sve ono preodredjuje "drzavnost" nase zemlje".

U drugom dijelu danasnje tribine uvodnicar je odgovarao na postavljena pitanja od kojih cemo izdvojiti samo neka:
Predsjednik VKBI dr. Atif Purivatra pitao je ruskog ambasdadora moze li predsjednik Putin doci u Bosnu i Hercegovinu, "jer bi dobrodosao".
"Zahvaljujem na pozivu, ali otkako sam ja ovdje, vi ste prvi koji poziva predsjednika Putina u Bosnu i Hercegovinu", rekao je Griscenko.

General Rifat Bilajac je optuzio Rusiju, ali i Ameriku, Englesku i Francusku sto su u oktobru 1995. zaustavile pobjedonosni hod bosanske armije. "Kako bi vama bilo da je Crvenu armiju u Drugom svjetskom ratu neko zaustavio pred Berlinom" - pitao je Bilajac.
On je dodao da nam je poslije zaustavljanja Armije nametnut Dejtonski sporazum koji znaci smrt Bosni i Hercegovini.
"To je vase, ali i ne samo vase misljenje, rekao je Griscenko. Ali prije sest godina je sve to izgledalo drukcije.Dejtonski sporazum prihvatili su medjunarodna zajednica i vase rukovodstvo.

Griscenko je svoje izlaganje zavrsio optimistickom vizijom sudbine Bosne i Hercegovine. Uporiste za taj optimizam nalazi, izmedju ostalog, i u "ljudima dobre volje" kojih ima kod svih naroda u BiH.