GEOSTRATESKI POLOZAJ BiH I EVROPSKI INTEGRACIONI PROCES

SARAJEVO 22.09.2001.

Uvodnicar : RASIM KADIC, zamjenik ministra u Ministarstvu za evropske integracije

 

Najteze smo, jos iz "liberalnog jugoslovenskog komunizma", od svih zemalja jugoistocne Evrope dosli do samostalnosti, pa cemo i najteze doci do Evropske unije, sukus je odgovora na temu Bosna i evropske integracije, doministra za evropske integracije u Vijecu ministara BiH Rasima Kadica, izrecenog na subotnjoj tribini Vijeca Kongresa bosnjackih intelektualaca.
A do toga dana, veli Kadic, valja nam odraditi mnogo posla, u vise faza, s mnogo zadatih tema. Medju tima su: mapa puta s mnogo mjera, od kojih smo poput usvajanja Izbornog zakona glavninu savladali te proces integracije unutar BiH (tesko provodive upravo zbog Daytonskog ustava, kojega nisu usvojili parlamenti "garanata", a uz sve je i "glavni potpisnik" Milosevic u Hagu).

Sta govore sminkeri

Politicke integracije idu sporo, pa tako Parlament BiH, umjesto da usvoji set potrebnih zakona, dva puta odlaze sjednice. Jasno, kao vid opstrukcije. A do kraja godine treba usvojiti zakone o industrijskom vlasnistvu, autorskim pravima, o brzem i temeljnijem provodjenju imovinskih zakona...
"Razni sminkeri vec govore kako je BiH milimetar od Vijeca Evrope. No ono sto je izvjesno jeste da necemo biti primljeni na narednoj sesiji, nego tek u januaru 2002. godine...A vec nam "sapcu", kako neke zemlje VE nece preci preko toga sto su Karadzic i Mladic na slobodi, sto bi moglo reci da Bosne nema u VE ni u januaru naredne godine", kazao je Kadic.
"Iako mi imamo strategiju ulaska u Evropu, uz koju treba precizno reci da od nas zavisi gro stvari, takodjer je potrebno istaci kako smo mi morali, umjesto sto nam je zadat individualni pristup EU, inzistirati da garanti Daytona moraju mnogo vise uciniti u tom procesu, odnosno inzistirati da mi, Hrvatska i Srbija pod jednakim uvjetima i zajedno udjemo u Evropsku uniju", naglasio je Kadic. "A ne da se desava da Kalinic i Kostunica potpisuju sporazum o zastiti Srba s obje strane Drine, u kojemu se krije stalna prijetnja Beograda, a pod paskom nacionalista koji prizeljkuju neku novu balkansku konferenciju o promjenama granica..."
U Vijecu Evrope postoji krug zemalja koje smatraju da bi bila katastrofa da Srbija bude primljena prije Bosne, mada u politici nije nista nemoguce, istakao je Kadic, vracajuci se na ono sto BiH mora uraditi, a zadala joj je Evropa. Prije svega treba uspostaviti jedinstven ekonomski prostor, sto Vijece ministara uporno cini, potom ozivjeti konstitutivnost naroda i gradjana diljem BiH, ucvrstiti i pojacati povratak, zastiti manjine...

O obecanjima Alijanse

"Moze izgledati cudno, ali Evropa inzistira na proizvodnji zdrave hrane, sto i jeste nas strateski interes: kao razvoj i zaposljavanje te priblizavanje ovim integracijama. Ista je stvar i sa zastitom covjekove okoline, gdje je nas posao objedinjavanje ovih poslova na drzavni nivo, te formiranje Agencije za te poslove. Trece sto moram istaci i sto nam je prioritet, to je uredjenje granica, sprecavanje trgovine ljudima, ilegalne migracije, sverca, mafija i svega sto uz to ide. Evropa je posebno osjetljiva na ljudska prava i polozaj manjina. Samo sto cemo time sto je u nas na mnogim mjestima manjina konstitutivni narod koji zivi uz vecinu, a od nje ili zazire ili je neravnopravan. Nazalost, i zadnji slucaj Zepca ne daje puno nade, jer je Petric nametnuo takvu odluku koja ucvrscuje saznanje da je bolje biti vecina nego manjina, koja opet mora ici negdje drugdje gdje ce biti vecina. To su antievropske odluke, koje mogu imati mnogo sire reperkusije nego je Zepce, Maglaj i Zavidovici", dometnuo je Rasim Kadic u svom izlaganju.
Osvrcuci se na polozaj BiH u aktuelenoj geostrateskoj i politickoj situaciji, Kadic se dotakao primjera ko je sve nosio bh. pasos.
"Nazalost, neki od osumnjicenih za terorizam, imali su bh. putovnicu, ali mnogi su zloupotrebljavali pa sada vode specijalni rat protiv BiH i Bosnjaka. Taj podatak nasi su neprijatelji jedva docekali, ispostavljajuci nam kozmicku fakturu za ono sto nismo ucinili, a mozda smo mogli u teskim trenucima kada su nas ubijali bez ostatka, iz cega izvode zakljucak da su nas zbog navodnog terorizma i fundamelizma i trebali tako i toliko ubijati. Mada ostaje istina da, ako neciji pasos danas ne treba imati u svijetu, to je, nazalost, bosanski."
Odgovarajuci na pitanje sta je s obecanjima Alijanse da ce imati ljude za rjesavanje svih problema, Kadic je odgovorio, kako je Alijansa na neki nacin dosla u sukob s medjunarodnom zajednicom.
Jer ne slusamo slijepo sta nam se naredi, te nam je Petric zato i ponudio partnerstvo", tvrdi Kadic.


Oslobodjenje, 23.9.2001.godine
Str.6 Politika i drustvo