PRIVREDNI RAZVOJ BiH - STRATEGIJA EKONOMSKOG RAZVOJA - Domace trziste je za robu koju niko drugi nece

SARAJEVO 29.09.2001.

Uvodnicar : Dr. ANTON JEKAUC

Sa sumom dolara, nama dodijeljenom, zemaljska kugla bi se mogla obujmiti priblizno petnaest puta...

"Bosna i Hercegovina je do sada dobila preko 5,5 milijardi USA dolara strane pomoci", izjavio je dr. Anton Jekauc , visi znanstveni suradnik Ekonomskog instituta Sveucilista u Mostaru, na redovnoj subotnjoj tribini VKBI, objasnivsi da je to "najveca pomoc koju je ikada jedna strana zemlja po glavi stanovnika dobila".

Ekspert se potrudio da opipljivom, matematski apsolutno dokazanom ilustracijom, objasni o kakvoj je kolicini novca rijec: "Od jedne milijarde, kada bi se ljepilom vezivao dolar za dolar, dobila bi se tolika kolicina kojom se zemlja oko Ekvatora moze obujmiti 2,7 puta. Sto znaci "naglasio je dr. Jekauc, "sa sumom dolara nama dodijeljenom, zemaljska kugla bi se mogla obujmiti priblizno petnaest puta!"

Naveo je jos jedno poredjenje, od kojeg, kao i od prethodnog, glava boli: "U tzv. Marsalov plan, za ukupno 16 evropskih drzava ulozeno je tek 12,4 milijarde, ili 275 dolara po stanovniku..."

Sta je sa rezultatom pomoci sto smo je mi dobili, barem kada je u pitanju modernizacija proizvodnje, jer je o tome na tribini bosnjackih intelektualaca ovaj put i govoreno?

"Mali su efekti", istakao je dr. Jekauc, upozorivsi na to da opredjeljenje za inozemna ulaganja mora biti prioritet privrednog razvoja BiH: "Praksa je jedini kriterij za vrednovanje ovog postulata".

Ovaj naucnik ima velike zamjerke na raspodjelu sredstava po PHARE programu (koji podstice tehnicko-tehnoloski progres malih i srednjih firmi), ali i na aktuelnu raspodjelu sredstava od donacija: "Hrvatska strana mora biti posebno zabrinuta zbog toga", misli on.

Ukazujuci na nuznost vlastitog tehnoloskog razvoja, dr. Jekauc je podsjetio i na drasticne, suprotne, primjere, kao sto je uvoz proizvoda iz Gorenja, za sta BiH posljednjih godina izdvaja preko 70 miliona maraka. Istovremeno, Gorenje nista ne uvozi iz BiH: "Za proteklo pola decenije taj je suficit susjeda u razmjeni sa BiH dosegao iznos veci od cetiri milijarde maraka, a da pri tome npr. nije zabiljezeno ni jedno znacajnije ulaganje neke hrvatske tvrtke, cak ni na podrucjima s hrvatskom vecinom, tvrdi dr. Jekauc.


Oslobodjenje, 30.9.2001.godine /novinarski osvrt Edine Kamenice/


AMBASADA SJEDINJENIH AMERICKIH DRZAVA
H.E. AMBASADOR


Uvazena ekselencijo.


Duboko potreseni tragedijom koja je zadesila americki narod, upucujemo clanovima porodica poginulih, americkom narodu, Vladi i Vasoj ekselenciji izraze iskrene sucuti. Uvjereni smo da ce pocinioci ovog nerazumnog teroristickog akta, cije su zrtve bili nevini ljudi, biti otkriveni i privedeni pred lice pravde.


Vijece Kongresa bosnjackih intelektualaca