TERORIZAM I ANTITERORIZAM

SARAJEVO 06.10.2001.

Uvodnicar : NEVEN KAZAZOVIC vojni analiticar

 

"Definitivnog odgovora na terorizam nema. Mi zivimo u informatickom drustvu, u slapovima razlicitih informacija. U takvim okolnostima pojam terorizma je cesto zloupotrebljavan i izmanipulisan", rekao je u uvodnom obracanju na Tribini Vijeca kongresa bosnjackih intelektualaca Neven Kazazovic, vojni analiticar.
"Terorizam i antiterorizam su vrlo slozeni pojmovi i zahtijevaju visestruke prilaze. U svijetu postoji oko 120 definicija terorizma, a najjasnija je da je on racionalno izazivanje straha", kazao je Kazazovic te potom podijelio na evoluciju ove pojave kroz istoriju.
"Terorizam je pojava koja postoji jos od Francuske revolucije. Od tada pocinje bivati oblikom politicke borbe. Svu slozenost dobija u 20. vijeku kada postaje lanac sa brojnim karikama. Teroristicki akti vise nisu jasni. Nije jasan ni izvrsilac, ni cilj, a narocito posljedice. Terorizam je zabiljezio veliki porast za vrijeme hladnog rata, a bio je osnovni oblik borbe u zemljama koje su vodile antikolonijalne bitke", rekao je Neven Kazazovic.
U daljem izlaganju on se osvrnuo i na krizu na Bliskom istoku:
Palestinci su 1948. godine vojnom akcijom otjerani iz Izraela. To je bio jasan primjer etnickog ciscenja koje je prouzrokovalo dugogodisnju krizu. Od tog momenta na Bliskom istoku pocinju djelovati brojne teroristicke skupine na obje strane, a omiljeno sredstvo borbe bile su auto-bombe. Pravi preokret terorizam je dozivio upravo na tim prostorima kada je 1961. godine prvi put otet avion, sto je bila svjetska senzacija. Nakon toga uslijedila je
akcija u kojoj su oteta cetiri aviona koji su spusteni na jordansku pustinju, rekao je Kazazovic.

Nezaobilazna tema na tribini VKBI, bilu su i teroristicki napadi na SAD 11. septembra.
"Nakon 11. septembra u svijetu vise nista nece biti isto. Napad na Ameriku je imao vise ciljeva. Nikad u istoriji terorizma nije bilo toliko mrtvih ljudi u kratkom vremenu. Prava istina vjerovatno se nikada nece saznati, a glavni osumljiceni Osama bin Laden mozda je samo karika u dugom lancu. Jedanaesti septembar bio je kljucni udarac na globalizam i on vise ne postoji, rekao je na kraju vojni analiticar Neven Kazazovic.


Oslobodjenje, 7.10.2001.godine

Novinar: A. Sarkic