MEDJUDRZAVNI ODNOSI R. HRVATSKE I BOSNE i HERCEGOVINE


TRIBINA VIJECA KONGRESA BOSNJACKIH INTLEKTUALACA
Sarajevo, 13.10.2001. godine

Uvodnicar: DR.SC. JOSIP VRBOSIC, VELEPOSLANIK R. HRVATSKE U BiH

 

Sveukupni odnosi izmedju Republike Hrvatske i BiH su u usponu i na tragu onoga sto stanovnistvo BiH i Hrvatske od svojih politickih predstavnika ocekuje, izjavio je hrvatski veleposlanik u BiH Josip Vrbosic, govoreci na tribini Vijeca Kongresa bosnjackih intelektualaca o temi Medjudrzavni odnosi RH i BiH. Ambasador je dodao kako se ocekuje daljnji rast ekonomskih odnosa i medjusobne razmjene dviju prijateljskih susjednih zemalja, rast ulaganja Hrvatske u BiH te povecanje hrvatske pomoci pojedinim "kulturnim, gospodarskim i drugim institucijama u BiH".

Vrbosic je istaknuo da ce pomoc Hrvatima u BiH biti transparenta tako sto ce biti javno oznacena u proracunu RH.

Hrvatska politika ne zeli nad Hrvatima u BiH imati mentorstvo u smislu serviranja statusnih rjesenja iz Zagreba nego potice domace politicke snage da rade na izgradnji zajednicke BiH kuce - rekao je Vrbosic.


To znaci, pojasnio je, da ce RH nedvosmisleno i jasno u dijalogu sa medjunarodnom zajednicom i institucijama drzave BiH iznositi svoja principijelna stajalista o bitnim politickim pitanjima Hrvata u BiH. Po njegovim rijecima zelja je Hrvatske da gradjani BiH hrvatske nacionalnosti sami definiraju svoje narodne interese u okviru drzavnog prostora BiH.

Vrbosic je naveo kako ce se Hrvatska zalagati i pruzati pomoc za povratak prognanika i izbjeglica na cijeloj teritoriji BiH, te pruziti pomoc razvoju medija posebno elektronskih.

Hrvatska je takodjer, rekao je Vrbosic, spremna pruziti tehnicku i ekspertnu pomoc Bosni i Hercegovini tokom pregovora o ukljucivanju u Svjetsku trgovinsku organizaciju.


BHP - Jutarnje novine, 15.10.2001.godine