BOSANSKOHERCEGOVACKA KULTURA - INTEGRALNI FAKTOR BH DRUSTVA


Sarajevo, 10.11.2001. godine

TRIBINA VIJECA KONGRESA BOSNJACKIH INTELEKTUALACA

UVODNICAR:
GRADIMIR GOJER

 


Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo,Gradimir Gojer na Tribini Vijece Kongresa bosnjackih intelektualaca govorio je o temi "Bosanskohercegovacka kultura - integralni faktor bh drustva".
Ministar Gojer je rekao da je i nakon sest godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma na sceni kulturna segragacija, te da je nemoguce kreirati kulturnu politiku na entitetskom nivou.
"Bajraktari politike nacionalisticke svijesti i dalje inzistiraju na podjelama i diobama. Nacionalno osvijesceni kulturni poslenici koji su se odazvali nacionalistickom zovu prije deset godina i dalje getoiziraju kulturne procese u BiH i inzistiraju na nacionalnoj segregaciji. Na razini drzave ne postoje zakoni niti kulturne institucije od drzavnog znacaja. Neshvatljivo je da Salem Obralic ne postavi izlozbu u Pocitelju ili da balet iz Sarajevu ne moze gostovati u Banjoj Luci. To su sve paradoksi koje je proizvela vlast koja je sponzorirala kulturnu hiperprodukciju niskog kvaliteta. Nadam se da je proslo vrijeme drzavnih pisaca, slikara i redatelje, jer jedina ozbiljna umjetnicka referenca mora biti kvalitet. To su, nazalost , samo neki od problema s kojima se suocavamo.

Letargicni kulturni establisment nema predstavu od kakvog su znacaja uspjesi bh umjetnika u svijetu. Nedostatak kritike u svim umjetnickim resorima doveo je do toga da je velika muka naseg drustva nekultura. Moramo shvatiti da mi ne smijemo zivjeti jedni pored drugih, nego jedni s drugima. Kroz kulturne procese ce se integrirati BiH i tek tada ce koegzistencija razlicitih kultura , religija i politickih ubjedjenje poraziti nacionalisticke teze koje su na politickoj sceni vec cijelu deceniju", rekao je, izmedju ostalog Gojer.

(Oslobodjenje, 11.11.2001.)