FASIZAM I ANTIFASIZAM U BOSNI*


Sarajevo, 24.11.2001. godine

TRIBINA VIJECA KONGRESA BOSNJACKIH INTELEKTUALACA

UVODNICAR:
Prof.dr. Smail Cekic


Kroz svoju dosadasnju historiju Bosna je bila raspeta izmedju krupnih politickih i ideoloskih podjela na evropskom kontinentu. Preko teritorije Bosne prolazile su granice izmedju Zapadnog i Istocnog rimskog carstva, odnosno izmedju Rima i Bizanta, tj. izmedju istocnog i zapadnog hriscanstva, kao i one sto su razdvajale Austro-Ugarsku monarhiju i Osmansko carstvo.

U XIX i XX stoljecu linija sukoba u Bosni, uglavnom, ide izmedju Hrvatske, sa zapada, i Srbije, sa istoka. Historijski gledano, od povlacenja Osmanlija sa zapada Balkana (Berlinskog kongresa 1878.), pa sve do danas Bosna je glavno popriste suprostavljenih srpskih i hrvatskih nacionalistickih interesa. Naime, rijec je o zahtjevima koji su dio sirih srpskih i hrvatskih hegemonistickih aspiracija na Bosnu i Bosnjake, sa ciljem da se Bosna zauzme i muslimani istrijebe.

Osvajacke aspiracije zapadnih i istocnih susjeda na Bosnu odrazavaju se i prisutne su i u djelima jednog broja srpskih i hrvatskih historicara i politicara. Srpska i hrvatska nacionalisticka historiografija i politika negira drzavnost Bosne i osporava historiju Bosnjaka, njihovu kulturu, jezik, vjeru, tradiciju. Osporavajuci proslost muslimana Bosnjaka, predstavnici takve historiografije i politike negiraju njihovu historiju, njihovo etnicko porijeklo, njihov identitet i status posebnog naroda.

Na toj osnovi fasisticke ideologije i velikodrzavnih projekata u dosadasnjoj historiji nad Bosnom i Bosnjacima su izvrseni brojni zlocini, posebno u XX stoljecu.

Nakon izbijanja Drugog svjetskog rata 1939. i neposrednog pristupanja Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu pred KPJ se postavila “jedna od najvaznijih i aktuelnih zadaca – borba za nacionalnu ravnopravnost ugnjetenih naroda i nacionalnih manjina Jugoslavije....., borba protiv pokusaja srpske i hrvatske burzuazije da medjusobno dijele Bosnu i Hercegovinu” (Tito, oktobar 1940.).

U teskim uslovima fasisticke okupacije i komadanja zemlje, proglasena je okupatorska tvorevina, tzv. Nezavisna Drzava Hrvatska, u ciji je sastav usla i Bosna i Hercegovina. Bosnjaci su time pretvoreni u objekt hrvatske politike. Komunisticka partija Jugoslavije, na celu sa J. Brozom, nije priznala kapitulaciju i okupaciju Jugoslavije, odredila je politicku platformu i ciljeve borbe – nacionalno i socijalno oslobodjenje svih naroda i narodnosti, te pozvala i povela sve narode i narodnosti u Narodno-oslobodilacku borbu.

Uspostavljeni okupacioni rezim rezultirao je opstim pogorsanjem prilika i uslova za zivot, a narocito teskim progonima i pogromima stanovnistva koje se u novim razgranicenjima naslo u manjini. To i povlacenje glavnih okupacionih snaga iz Jugoslavije na istocni front, te smanjenje gustine okupacije na evropski prosjek od 1 vojnika na 1 kvadratni kilometar okupirane teritorije, Komunisticka partija Jugoslavije je iskoristila za dizanje antifasistickog ustanka. Njen pokusaj saradnje sa gradjanskim partijama nije dao znacajnije rezultate. Cetnicki pokret Draze Mihailovica se pridruzio ostalim kolaboracionistima u borbi protiv Narodno-oslobodilackog pokreta, vrseci genocid i druge zlocine nad Bosnjacima.

Ustaski kolaboracionisticki rezim vise se oslanjao na nacisticki Treci Rajh i po ugledu na njega zaveo opsti progon nehrvatskog stanovnistva. Na udaru ustaskog genocida prvi su bili Srbi, Jevreji i Romi, cemu se vec u julu ostro suprotstavila Islamska zajednica. Bile su to dobro poznate muslimanske rezolucije, koje su predstavljale jedinstvenu pojavu u Drugom svjetskom ratu.

Osnovni oblik ustanka bio je partizanski rat, ali je uskoro prerastao u opstenarodni Oslobodilacki rat protiv okupatora. U 1942. godini formirana je Narodnooslobodilacka vojska sa prvim brigadama, divizijama i korpusima u njenom sastavu, dok su presudne bitke  u 1943. godini definitivno ucvrstile Narodnooslobodilacki pokret, cija je Platforma bila zasnovana na dosljednom internacionalizmu.

U antifasistickom ratu u Jugoslaviji 1941.-1945, pored oslobodilacke borbe protiv okupatora i domacih izdajnika za novu Jugoslaviju, vodjena je i borba za Bosnu i Hercegovinu, kao samostalnu republiku. Bosna i Hercegovina je u toku tog rata “dala od sebe sve sto je mogla dati... Najvise je u Bosni poruseno sela, gradova; najvise je unisteno inventara seljaka; najvise je unisteno imovine naseg naroda u Bosni i Hercegovini; najvise je palo i zrtava na tlu Bosne i Hercegovine...” (Tito, novembar 1945.). U Bosni i Hercegovini su vodjene sve, izuzev prve, okupatorsko-kvislinske ofanzive, kao i velike bitke, kao sto su Neretva i Sutjeska, koje su predstavljale prekretnicu na jugoslovenskom ratistu.

Antifasizam u Jugoslaviji 1941.-1945. je svojom pobjedom ugradio civilizacijske temelje savremenog covjecanstva. U tom ratu Jugoslavija je, a posebno Bosna i Hercegovina, imala casno i istaknuto mjesto, dajuci veliki doprinos antifasistickoj borbi i oslobodjenju zemlje.

Bosnjaci su u NOB-u ravnopravno s drugim narodima i snagama cinili jedinstveni antifasisticki blok, u kome su, odupiruci se cetnicima i ustasama, uz veliko stradanje na genocidnoj osnovi, osigurali bioloski opstanak.

NOP, s Titom na celu, je Rezolucijom ZAVNOBiH-a, na Osnivackoj skupstini 25. i 26. novembra 1943, poslije 480 godina, obnovio drzavnost Bosne i Hercegovine i obrazovao federalnu Bosnu i Hercegovinu. ZAVNOBiH i njegova djelatnost od 1943. do aprila 1945. predstavlja izuzetno znacajan medjas u citavoj historiji Bosne i Hercegovine. To je historijski datum. Sjutra se (25. novembra 2001.) navrsava 58 godina od kada je u Mrkonjic Gradu 1943, na konstitutivnoj skupstini izabran ZAVNOBiH, kao centralno politicko predstavnistvo NOP-a i najvisi organ narodne vlasti. S radoscu i tugom zelim da vam cestitam 25. novembar – Dan bosanske drzavnosti. Kazem – i s tugom, jer se danasnja dejtonska Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta, od kojih je RS (ili srpski entitet) inauguriran kao drzavno i teritorijalno pitanje, a drugi F BiH, ciji je temelj Vasingtonski sporazum, kao pitanje odnosa dijela koji je nacionalno cist i dijela koji je multietnicki. Time je na najozbiljniji nacin ugrozena drzavnost Bosne i Hercegovine. Drugi razlog sto vam sa zaljenjem cestitam Dan drzavnosti nije stoga sto postoji dan antifasizma, nego sto se pod tom parolom nastoji ukinuti Dan drzavnosti Bosne i Hercegovine, sto je s pravom naislo na ostru osudu javnosti. Na Drugom zasjedanju AVNOJ-a, 29. novembra u Jajcu, Bosna i Hercegovina je voljom njenih politickih predstavnika usla u sastav DFJ, kao jedna od 6 njenih ravnopravnih federalnih jedinica.

Iako su komunisti, s Titom na celu, Bosni i Hercegovini vratili i utvrdili drzavnost, Bosnjacima nisu adekvatno uvazena nacionalno-politicka prava. Sve do sezdesetih, odnosno sedamdesetih godina XX stoljeca komunisti nisu priznali Bosnjacima politicki status nacije. Oni su ponovo negirani kao narod i onemoguceno im je da se nacionalno autenticno izraze. Nad njima je vrsen pritisak za njihovo “nacionaliziranje” u smislu srpskog, hrvatskog, crnogorskog ili makedonskog nacionalnog porijekla i identiteta. Saveznim Ustavom iz 1974. Socijalisticka Republika Bosna i Hercegovina je postala ustavno-pravno i politicki ravnopravna sa ostalim republikama. Istovremeno je i Muslimanima priznata puna nacionalna ravnopravnost.

Bosna i Hercegovina je u poslijeratnom periodu postigla znacajan privredni i kulturni razvoj i osigurala nacionalnu afirmaciju Bosnjaka.

Politicka dogadjanja u SFRJ od 1986. karakterise pojava i jacanje nacionalizma i fasizma. Taj nacionalizam, generiran u Beogradu, u srpskom intelektualnom, politickom i vojnom vodjstvu, doveo je do unutrasnje krize u Drzavi, koja je uzdrmala temelje socijalisticke Jugoslavije i omogucila da se, na temelju velikodrzavnog projekta "Velike Srbije", razbije zajednicka jugoslavenska drzava. U sustini se radi o fasistoidnom nacionalistickom programu i nacionalistickoj agresivnoj politici. Najpoznatiji i najpotpuniji program te vrste sadrzan je u shvatanjima SANU, "gdje je smisljen i radjen srpski nacionalisticki program", posebno u Memorandumu, koji je "izrazio onu politicku misao koja ima duboke korijene i dugu tradiciju od Nacertanija do Memoranduma”. 

 

 

\

 

Devedesetih godina XX stoljeca stanje u SFRJ je bilo izuzetno tesko:

 

1) velikodrzavni fasisticki projekti na djelu, sa Milosevicevom dominacijom u zemlji: rezim u Srbiji je prihvatio velikodrzavni projekt i, s tim u vezi, postavio za cilj rjesavanje srpskog nacionalnog pitanja, pri cemu je dobio podrsku najveceg dijela srpskog naroda, prosirenjem drzavnih granica Srbije, izlaskom na zapadne granice “Velike Srbije” (Karlobag – Karlovac – Virovitica), po kome je Bosna i Hercegovina imala centralno mjesto, a sto se radilo o antidemokratskom, anticivilizacijskom, fasistickom cinu, za ciju je realizaciju veliki broj komunista zavrsio sa fasistima. Tudjman je u letku HDZ od 1989. trazio ”povijesne i “prirodne” granice, cime je izvrsio napad na avnojevske granice, sto je znacilo najavu velikohrvatske osvajacke politike u Bosni i Hercegovini.

2) razbijen SKJ: zbog nemogucnosti da se docepaju apsolutnog uticaja u Predjednistvu SFRJ i Centralnom komitetu SKJ velikosrpski orijentirani politicari su na Cetrnaestom kongresu razbili SKJ kao integrativni faktor Federacije.

3) razoruzanje Bosne i Hercegovine: Republika Bosna i Hercegovina je od 18.-23. maja 1990, na osnovu naredjenja GS OS SFRJ, od 14. maja iste godine, neposredno uoci agresije u potpunosti razoruzana, a njene cjelokupne rezerve naoruzanja, municije i opreme jedinica i stabova TO, JNA je oduzela, te ustupila i podijelila Srbima i naoruzala srpsko stanovnistvo u Bosni i Hercegovini.

4) Milosevicevo usmjeravanje zemlje na put koji je vodio u osvajacke ratove i zlocine-marta 1991.;

5) Tajni pakt Milosevic-Tudjman o podjeli i unistavanju Bosne i Hercegovina – 26. marta 1991. u Karadjordjevu;

6) insceniranje napada na Sloveniju;

7) agresija Srbije i Crne Gore na Republiku Hrvatsku (juli – decembar 1991.);

8) Aktivnosti SDS Bosne i Hercegovine i HDZ Bosne i Hercegovine na destrukciji legalnih organa drzave Bosne i Hercegovine: formiranje “srpskih autonomnih oblasti” i “hrvatska zajednica”, te kolaboracionistickih tvorevina (HZ H-B i RS)

9) javna izjava Radovana Karadzica, vodje SDS BiH, o istrebljenju Bosnjaka, 14. oktobra 1991, kada su poslanici SDS u Skupstini SR BiH srusili krhki konsenzus, koji je kako – tako odrzavao funkcionisanje podijeljenog Parlamenta. U noci izmedju 14. i 15. oktobra Karadzic je, izmedju ostalog, rekao: “… Ako dodje do rata Muslimani se ne mogu odbraniti. Kako cete sprijeciti ubijanje ljudi u Bosni i Hercegovini?

10) pretvaranje JNA u srpsku oruzanu silu – srpsku vojsku, iz koje su svakodnevno u mrtvackim sanducima stizali bosnjacki civili, namjerno ubijani, itd.

11) JNA se povukla iz Slovenije i Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu: neposredno uoci agresije na Bosnu i Hercegovinu na njenoj je teritoriji, u okviru dvije armijske oblasti (Druga i Cetvrta), od ukupno 17 korpusa JNA, djelimicno ili u cjelini bilo stacionirano 11.

12) dogovori izmedju srpskih i hrvatskih kolaboracionista o unistenju Bosne i Hercegovine: za operacionalizaciju podjele Bosne i Hercegovine konkretnije su bili zaduzeni Karadzic i Boban. U tom cilju oni su se u vise navrata tajno sastajali (pocev od 8. januara 1992. u Zagrebu, zatim 27. februara i krajem aprila 1992. u Gracu, i dr.).

 

U takvoj situaciji Bosna i Hercegovina se zalagala za mirno rjesenje krize i opstanak jugoslovenske zajednice, ne prihvatajuci nikakvo ustavno rjesenje buduce jugoslovenske zajednice u kojoj ne bi istovremeno bila Srbija i Hrvatska. Odupiruci se srpskom velikodrzavnom projektu, hrabro i casno se drzao Bogic Bogicevic na trodnevnim martovskim sjednicama Predsjednistva SFRJ, kada je vojno rukovodstvo zatrazilo uvodjenje vanrednog stanja u Jugoslaviji, koji se, i pored prijetnji i pritisaka, usprotivio velikosrpskoj politici.

U proljece i ljeto 1991. lideri jugoslovenskih republika odrzavali su seriju sastanaka, pokusavajuci da izglade razlike u stavovima o buducnosti zemlje. Alija Izetbegovic i njegov kolega Kiro Gligorov unijeli su “dasak svezine u vec ustajale predsjednicke susrete na vrhu”, predlazuci “asimetricnu federaciju” ili konfederaciju, kao model za ustavno uredjenje zemlje. Medjutim, Milosevic i Tudjman su svo vrijeme razgovarali o podjeli i unistavanju Bosne i Hercegovine. Tudjman je priznao da je podjela Bosne na dva dijela najbolji nacin rjesavanja jugoslovenske krize.

U kljucnom historijskom trenutku devedesetih godina XX stoljeca na celu Republike Bosne i Hercegovine bio je Alija Izetbegovic. Kada je dosao na vlast (krajem 1990.), te u toku 1991. i pocetkom 1992, stanje u zemlji je bilo katastrofalno. Bosna i Bosnjaci nasli su se na historijskom raskrscu i pred izborom koji se nije mogao odgadjati: krnja Jugoslavija, odnosno “Velika Srbija”, u kojoj bi, u skladu sa ideologijom i politikom velikodrzavnih fasistickih projekata, nestala drzava Bosna i Hercegovina i Bosnjaci, kao narod, ili odlucna borba za suverenitet drzave i bioloski opstanak. Suocenje sa nuzdom izbora i u uslovima potpuno oskudnih pretpostavki za odbranu, posebno imajuci u vidu cinjenice da je Bosna i Hercegovina vec maja 1990. razoruzana i 26. septembra 1991. donesena odluka o embargu na uvoz oruzja i opreme, sto je agresorima i njihovim kolaboracionistima pomoglo da zadrze i ocuvaju vojnu prednost, nije obeshrabrilo predsjednika Izetbegovica.

U teskim uslovima izglasan je Memorandum o suverenitetu Bosne i Hercegovine (10. oktobra 1991.) i, na temeljima ZAVNOBiH-a, organizovan referendum za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu (29. februara i 1. marta 1992.), na osnovu koga je uslijedilo i medjunarodno-pravno priznanje bosanske drzavnosti. Referendum je temeljna i presudna historijska cinjenica u bosansko-hercegovackoj drzavnosti i bosnjackoj politickoj opstojnosti tokom XX stoljeca.

Srbija i Crna Gora i Republika Hrvatska su, u uslovima razbijanja Jugoslavije, cije je osnovno polaziste u sustini bilo u nacifasistickoj ideologiji i politici, razradjenoj i uoblicenoj u velikodrzavnim projektima, te reinkarnacije kvislinskih snaga iz Drugog svjetskog rata, i formiranja kolaboracionistickih tvorevina (RS i HZ H-B), organizovano i sistematski izvrsile sve pripreme (ideoloske, obavjestajne, politicke, vojne, medijske, pravne, ekonomske i dr.) za izvrsenje agresije i drugih oblika zlocina u Bosni i Hercegovini. Cilj  agresije bio je osvajanje i unistenje Republike Bosne i Hercegovine i istrebljenje Bosnjaka. Da se radi o planiranim zlocinima protiv covjecnosti i medjunarodnog prava svjedoce brojni podaci – originalni dokumenti razlicite provenijencije. Jedan od tih dokumenata, koji se odnosi na planiranje zlocina u Sarajevu, prezentiracu vam (dokument).

 

 

\

 

Pola stoljeca nakon sloma fasistickog Trojnog pakta, kada se svijet ponadao “nikada vise” u Evropi se pojavio fasizam. Zbog toga ce devedesete godine XX stoljeca na Balkanu biti upamcene po novim organizovanim, masovnim zlocinima svih oblika. Bice upamcene narocito po ponovnom posezanju agresora za genocidom kao instrumentom ostvarivanja osnovnog cilja agresije – sirenja lebensrauma.

Agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu, medjunarodno priznatu drzavu i clanicu Ujedinjenih nacija 1991.-1995. drasticno je to ispoljila. Bosna i Hercegovina je pretrpila najteze gubitke: oko dvjesto hiljada ubijenih, uglavnom Bosnjaka, narocito u Srebrenici jula 1995, te mnogo vise ranjenih; a vise od polovine stanovnistva je protjerano sa svojih ognjista; poruseno, sistematski unisteno i izbrisani tragovi na oko 1.200 objekata islamske arhitekture, itd.

Nazalost, takav stepen viktimizacije, uveliko je posljedica i neadekvatnog odnosa medjunarodne zajednice. Dugo je oklijevala sa intervencijom, kasno je i neadekvatno intervenisala. Medjunarodni sudovi nedvojbeno su utvrdili postojanje mnogih zlocina i izrekli niz privremenih mjera zastite i presuda, ali se mnogi ratni zlocinci jos nisu pojavili pred njima. Sest godina poslije prestanka agresije i drugih zlocina povratak prognanih, prakticno nije ni zapoceo, a takozvano etnicko ciscenje poprima karakteristike transgeneracijske viktimizacije.

Mobilisani rezervni sastavi policije i samoorganizovane grupe patriota pruzile su prvi otpor i omogucili da se na osnovama Platforme za djelovanje Predsjednistva u ratnim uvjetima, kao najsireg okvira okupljanja svih patriotskih snaga, pod rukovodstvom Staba teritorijalne odbrane RBiH, okupe znacajne, ali slabo naoruzane snage, koje su u toku ljeta 1992. prerasle u Armiju Republike Bosne i Hercegovine, koja je narastala, ali ostala nedovoljno naoruzana. Od pocetnih ceta, bataljona, odreda i grupa bila je transformisana u brigade i korpuse, ali su njene jedinice ostale vezane za odredjene teritorije, pored centralne slobodne teritorije odvojene u vise slobodnih enklava. Do naoruzanja se tesko dolazilo, uglavnom plijenom od agresora i njihovih kolaboracionista.

U toku odbrambenog rata Republika Bosna i Hercegovina se odbranila od brutalne  velikosrpske i velikohrvatske agresije, u koju su, kao saveznici ili kolaboracionisti, bili ukljuceni i neki pripadnici sva tri njena naroda, radi pravdanja agresije i zlocina, sto uostalom redovno cine fasistoidni rezimi. Kao sto je poznato, ovaj odbrambeni rat je vodjen prvenstveno vlastitim snagama i sredstvima, u uvjetima visestruke nadmoci agresorâ i odsustva medjunarodne vojne intervencije.

Odbrambeni rat je vodjen u uvjetima koji su se granicili sa nemogucim. Zemlja je prvo bila razoruzana, pa okupirana i na njenoj trecini izgradjen efektivan okupacioni aparat, koji je, uz petokolonasko i zlocinacko ponasanje i djelovanje vise politickih partija, posebno SDS i HDZ, onemogucavao adekvatne pripreme za odbranu. Kao i u Narodnooslobodilackom ratu, 1941.-1945. godine, pocetak je bio veoma tezak: raspolozivo, zaplijenjeno, u primitivnim radionicama izradjeno, i ponesto za skupe pare nabavljeno, oruzje i municija daleko je premaseno brojem dobrovoljaca, pa ih se i po nekoliko sluzilo jednom puskom.

Dugotrajnim naporima, konstelacija odnosa u zemlji i svijetu se ipak promijenila. Iako svedene na manje od 30% ukupne drzavne povrsine i medjusobno izolirane, slobodne teritorije su nekako konsolidirane.

Odbrambeni rat je u ljeto 1995. bio na pragu potpunog uspjeha, bas zato sto je bio odbrambeni, sto nije tezio osvajanju tudjih teritorija, nego samo za odbranu svojih teritorija i svoje suverene, medjunarodno priznate drzave, uz to clanice Ujedinjenih nacija. Priblizavanje tom zavrsnom uspjehu, bilo je, medjutim, vrlo mucno i dugotrajno, ostvarivalo se iscrpljujuci i posljednje atome snage i naroda i Armije.

Stepen i trajanje tih napora uveliko su bili uvjetovani nesnalazenjem i neadekvatnim ponasanjem aparata Organizacije ujedinjenih nacija. Prije svega neshvatanjem “sustinske prirode sramnog eufemizma etnickog ciscenja”, odnosno “nepotpunog shvatanja srpskih ratnih ciljeva”, kako je generalni sekretar UN, Kofi Anan, naslovio jedan od zavrsnih odjeljaka svog sveobuhvatnog IZVJESTAJA Generalnoj skupstini UN, od 15. novembra 1999. (tacke 494.-498.).

 

 

\

 

Velikosrpska i velikohrvatska agresija na R BiH zatekla je Bosnjake politicki organizirane pretezno oko SDA. U uslovima raspada Jugoslavije i priprema agresije na R BiH i genocida nad Bosnjacima, ta politicka stranka se angazirala na pripremi odbrane od agresorâ. U teskim uslovima agresije na Bosnu SDA je, zajedno sa antifasistickim i patriotskim snagama iz redova svih naroda, organizirala otpor i pokrenula odbranu zemlje od agresije i genocida. S tim u vezi, posebno treba ukazati i na cinjenicu da su se tako Bosnjaci i na kraju XX stoljeca ponovo borili protiv fasizma, mada u mnogo tezim uslovima, jer je u to vrijeme nije postojala antifasisticka koalicija, kao u Drugom svjetskom ratu. Tim prije, jer su oni jedini narod na juznoslovenskim prostorima koji nije imao vlastitu fasisticku ideologiju, niti vlastiti fasisticki pokret.

U toj neravnopravnoj borbi Evropa, UN i medjunarodna zajednica doveli su opstanak Bosne i Bosnjaka u pitanje, izmedju ostalog, i embargom na oruzje (tu gresku priznale su UN u Izvjestaju o padu Srebrenice, od 15. novembra 1999.). I u takvim uslovima Bosnjaci su, vlastitim snagama i u neravnopravnoj borbi, braneci multietnicku drzavu Bosnu i Hercegovinu i sebe od bioloskog istrebljenja, ujedno branili Evropu i svijet od fasizma, dajuci na taj nacin ogroman doprinos u borbi protiv tog zla, koje je cijelom covjecanstvu nanijelo ogromne ljudske zrtve i velike stete. Danas se zaboravlja da su Bosnjaci branili cjelovitu Bosnu i Hercegvoinu i njenu slobodu za sve, bez obzira na nacionalnu, vjersku i politicku opredijeljenost i da su na to ponosni. U tome je uloga Alije Izetbegovica, predsjednika drzave, vrhovnog komandanta Armije R BiH i predsjednika SDA, od historijskog znacaja.

Nazalost, agresori su, u sadejstvu sa njihovim kolaboracionistima, kao sto je poznato, izvrsili uzasne zlocine nad Bosnom i Bosnjacima. O tome, pored ostalog, svjedoce i mnoge masovne grobnice koje se svakodnevno otkrivaju, i pored cinjenice da su zlocinci sistematski unistavali tragove zlocina, o cemu postoje dokumenti.

Bosnjaci su, zahvaljujuci stecenoj nezavisnosti i hrabrom otporu branilaca, pod rukovodstvom Alije Izetbegovica, zaustavili agresiju, odbranili i sacuvali drzavu Bosnu i Hercegovinu i njen multietnicki karakter. Oni su bioloski prezivjeli i postali svjesni svoje snage i historijske uloge u borbi za svoj opstanak i opstojnost Bosne. U najtezim uslovima agresije Bosnjaci su se borili i za univerzalne svjetske civilizacijske vrijednosti: ljudska prava i slobode, demokraciju, multietnicko, multikulturno i multireligijsko drustvo.

Dejtonskim sporazumom porazeni su agresori, a nagradjeni kolaboracionisti i njihove fasisticke snage, koje su unistavale drzavu Bosnu i Hercegovinu, za razliku od vremena Drugog svjetskog rata, kada su i okupatori i kolaboracionisti vojno porazeni.

 

 

\

 

Vodja stranke fasistickog i zlocinackog karaktera (Srpske demokratske stranke BiH) i ratni komandanti kolaboracionisticke Vojske RS, optuzeni za ratne zlocine (Karadzic i Mladic) su na slobodi. Djelujuci i dalje sa slobode, Karadzic je politickom establismentu u RS, entitetu punom ratnih zlocinaca, izdao upute da zajednickim snagama, u konstelaciji postojecih prilika u svijetu, rade na prikupljanju dokaznog materijala za optuzbu protiv Alije Izetbegovica.

O tom falsifikatu, sa izmisljenim argumentima, javnost je upoznata preko medija, a posebno preko banjaluckih “Nezavisnih novina”, koje, podupiruci optuzbu, navode kako je Izetbegovic “u tehnologiji ratovanja instalirao strategiju odmazde”, cime je navodno odgovoran za zlocine, kao sto su to Milosevic i Tudjman.

To nije optuznica, kako se u nekim sredstvima informiranja uporno istice. To je hrpa materijala, gdje izgleda ima svega, a narocito lazi. Ciljevi takvog postupka i izbora momenta su sumnjivog karaktera. To je, izmedju ostalog, jedan od pokusaja izbjegavanja odgovornosti za zlocine i izjednacavanja agresora i zrtve, fasista i antifasista, rusitelja i branilaca. Umjesto da zlocince Karadzica i Mladica predaju Haskom tribunalu, vlasti entiteta RS tuze Izetbegovica, i kako to ovih dana isticu sarajevski mediji, covjeka koji je najzasluzeniji za opstanak Srba i drugih naroda u Sarajevu i drugim mjestima koje su drzali u okruzenju i unistavali zlocinci iz reda tog naroda. Kazem – zlocinci iz reda tog naroda, u ovom slucaju srpskog, kako bi ukazao na distinkciju izmedju zlocinca, kao pojedinca, i naroda, kao kolektiviteta, koji, pored moralne, ne snosi krivicnu odgovornost za nedjela svojih pripadnika. Alija Izetbegovic je, i u govorima koje je drzao pred borcima, naglasavajuci znacaj odbrane Bosne, uvijek ukazivao i na vodjenje racuna o civilima i vjerskim objektima svih konfesija. On, primjera radi, nije ni u vrijeme, na genocidnoj osnovi, najveceg stradanja Bosnjaka, nijednoga trenutka pao u iskusenje osvetoljubivosti prema narodima iz kojih su zlocinci ili naredbodavci poticali. S tim u vezi, dobro je ustvrdio Mirko Sagolj kada je, izmedju ostalog, napisao: “Da nije bilo Izetbegovica, nijedan Srbin u Sarajevu ne bi izvukao zivu glavu”.

Domaca i medjunarodna javnost govori o snazi Izetbegoviceve historijske uloge i priznaje mu zasluge u odbrani Bosne i doprinos borbi protiv fasizma.

Danas kada se sa izvjesne historijske distance moze pogledati nasa tragicna bliska proslost za Izetbegovica se moze konstatovati da je u okolnostima kakve su bile ostvario onu vrstu humanistickih principa koju moze iskazati licnost visokih moralnih i patriotskih kvaliteta, kao sto je on.

Na kraju posebno naglasavam da mi u Bosni i Hercegovini moramo iz dnevnog medijskog zivota preseliti interes u sferu objektivnog naucnog pristupanja i traganja za argumentacijom koja se moze odrzati.

 * Uvodno izlaganje na Tribini Vijeca Kongresa bosnjackih intelektualaca u Sarajevu,  25. novembra 2001, povodom Dana drzavnosti Bosne i Hercegovine.