SEVDALINKA DANAS


TRIBINA VIJECA KONGRESA BOSNJACKIH INTLEKTUALACA
Sarajevo, 1.12.2001. godine

Uvodnicari: SAFET ISOVIC I DR. AISA SOFTIC

 

"Vrijeme ce pokazati da li ce "sevdalinka otici u muzej" ili ce vjecno zivjeti u Bosni"

 

Odavno Tribina Vijeca Kongresa bosnjackih intelektualaca nije bila tako zanimljiva kao sto je to bila ove subote. Takodje, na ovoj tribini odavno nije vidjeno toliko mladjih ljudi. I stare i mlade bosnjacke intelektualce okupila je lijepa i melodicna tema - sevdalinka. Uvodnicari su bili vrsni poznavalac sevdalinke dr. Aisa Softic i vrsni interpretator Safet Isovic. Naravno, u "programu" su ucestvovala i mnoga druga poznata imena: Husein Kurtagic, Omer Pobric, dr. Dzenana Semiz, Enisa Hajdarevic Sojko, Sanja Raljevic, Benjamin Isovic, Ahmed Buric...
Dr. Aisa Softic je u nadahnutom govoru istaknula da je sevdalinka vrsna bosnjacka ljubavna pjesma zacudjujuce ljepote, koja je nastala nakon dolaska Turaka u gradove.
"Grad je uslov za sevdalinku, a gradovi su nastali poslije dolaska Turaka", objasnila je ona. "Dakle, sevdalinka je gradska, a ne malovaroska pjesma kako je neki svrstavaju".

 


Prema njezinim rijecima, sevdalinka se gradi na ljubavnoj ceznji, na ljubavnoj igri i podjednako su je pjevali i muskarci i zene. Dr. Aisa Softic je, takodje, kazala kako se sevdalinke pjevaju od pocetka 17. vijeka od Pazara do Bihaca. Za sevdalinku je, takodje, rekla da je to slavensko-orjentalna pjesma koja u sebi sadrzi elemente evropskog trubadurstva, a koja realno odslikava sevdah i dert, odnosno ljubav i tugu, a ponekad i istorijske dogadjaje.
Safet Isovic je sevdalinku branio "visokim tonovima". Napadao je drustvo, napadao vlast sto zaboravljaju sevdalinku. A o onim etnomuzikolozima koji bi htjeli da od "urbane i gradske sevdalinke" naprave "malovarosku pjesmu" rekao je da su to ljudi koji je mrze jer su prva generacija koja je izula opanke, a obukla cipele.
Isovic je takodje govorio i o pokusajima otudjivanja sevdalinki, pa je citirao jednu prepravljenu sevdalinku, koja pocinje ovako: "Poranio celebija Niko, prije nego sabah zoru klanja".
On je nekoliko puta citirao Gradimira Gojera, koji je rekao kako sevdalinka stiti Bosnu od sund agresije i sa istoka i sa zapada. Ali, prema onom sto je kasnije ispricao, sevdalinka slabo brani Bosnu od muzicke agresije i sa istoka i sa zapada. Naime, on je rekao da u Hrvatskoj, osim Kemala Montena, "ne postoji" ni jedan drugi bosanskohercegovacki pjevac. Takodje ni u jugoslovenskim medijima.
"A kod nas je i u medijima i u koncertnim dvoranama puno hrvatskih, pa i osrednjih pjevaca", rekao je Isovic, dodavsi kako je slicna situacija sa pjevacima sa istoka.
U raspravu se ukljucio Husein Kurtagic koji je rekao: "Ja nemam nista protiv da nas radio emituje Tozovcevu pjesmu "Lijepa Vlajna", ali tek kad Radio Beograd pocne emitovati pjesme Safeta Isovica, Bebe Selimovic, Zaima Imamovica i drugih".
Isovic je govorio o tome kako se nase muzicko blago svjesno unistava. Na to je reagovala Enisa Hajdarevic Sojko, muzicki urednik BH Radija, koja je rekla da BH Radio cuva muzicku kulturnu bastinu."

"Veliko muzicko blago je unisteno", prekinuo je Isovic. "Ne postoji ni jedan snimak Joze Kristica.
"Imamo tri", rekla je Enisa Hajdarevic Sojko.
"A koliko je isparanih ploca", pitao je Isovic.
"Dogadja se", rekla je Enisa Hajdarevic Sojko. "Nas napadaju, a nasa kuca uistinu cuva nase muzicko blago."
Ona je medjutim, podsjetila da mi imamo najautenticnije muzicko blago, koje takodje cuva BH Radio - a to je seoska muzika, koja je nastala prije sevdalinki. "Kad imamo kompleks gradjanske muzike, kako tek imamo komples seoske".
Dr. Dzenana Semiz se vrlo emotivno ukljucila u diskusiji naglasavajuci kako nije bitna seoska muzika nego je bitna sevdalinka kao gradska pjesma.
"Sevdalinka pokazuje da su Bosnjaci ovdje drzavotvoran narod, jer su u nju ugradjeni svi obicaji Bosnjaka", rekla je ona. "I zato oni koji negiraju bosnjacki narod kao drzavotvorni proglasavaju sevdalinku malovaroskom pjesmom." Izlaganje je zavrsila rijecima: "Ko negira sevdalinku, negira bosnjacki narod."
Ahmed Buric je rekao kako sevdalinka bastini muzicku tradiciju sefardskih Jevreja. A za nezavidnu sudbinu sevdalinke nije optuzio samo istok i zapad, nego je rekao da je krivica i do nas. Rekao je kako se reis Ceric usprotivio otvaranju skole saza, "gdje je saz, tu je i rakija".
Mala polemika se razvila izmedju dvojice Isovica, oca Safeta i sina Benjamina. Duhoviti Benjamin je, kako je zvanicni skup, persirao oca. Oni su polemisali u vezi sa sudbinom mladih pjevaca i autorskim pravima.

Autoru - nista

Stariji Isovic je u vezi s tim rekao da je "sraman konkurs" koje je raspisala nasa televizija za pjesmu Evrovizije, gdje sva prava pripadaju - Televiziji, a autoru - nista.
Husein Kurtagic i Safet Isovic su rekli kako je osnovana Agencija za zastitu izvodjackih prava, koja ce stititi interese i zivih i mrtvih pjevaca, cije pjesme rediostanice neprekidno emituju, a nista ne placaju.
"Zabranicemo radiostanicama emitovanje pjesama Zaima Imamovica, Himze Polovine i svih drugih dok to ne plate", rekao je Kurtagic.
Vrijeme ce pokazati da li ce u pravu biti Omer Pobric koji vjeruje da ce odlaskom ove generacije "sevdalinka otici u muzej", ili Safeta Isovica, koji misli da ce sevdalinka vjecno zivjeti u Bosni. Prvi korak Isakovic ocekuje od drustva vec za Ramazanski bajram: da se na bajramskom koncertu pored Baha cuje i - sevdalinka.