BOSNA JE ODBRANJENA, ALI NE I OSLOBODJENA


Sarajevo, 12.01.2002. godine

TRIBINA VIJECA KONGRESA BOSNJACKIH INTELEKTUALACA

UVODNICAR:
Prof. dr. Omer Ibrahimagic

 


S obzirom na svoju milenijsku tradiciju suzivota Bosanaca razlicitih konfesija i kultura, u kojoj nijedna etnicka grupa nije bila apsolutno dominantna, da bi nametnula drugima svoj obrazac zivota, u Bosni nije bilo medjusobnih vjerskih i etnickih sukoba. Ratovi u Bosni su ulazili spolja, a njeni stanovnici su mogli biti izmanipulirani i da eventualno ucestvuju, na ovoj ili onoj strani u takvim oruzanim sukobima.
Zato u Bosni, u periodu 1992. do 1995. godine, nije moglo biti gradjanskog rata, ako se pod tim pojmom podrazumijeva sukob bosanskih Srba protiv Bosnjaka i bosanskih Hrvata, ili Bosnjaka protiv bosanskih Hrvata i bosanskih Srba, ili bosanskih Hrvata protiv Bosnjaka i bosanskih Srba. Zato bi se oruzani sukob 1992.-1995. u Bosni mogao okarakterizirati samo kao agresija Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) na Bosnu i Hercegovinu, na cijoj strani su ucestvovali bosanski Srbi koji su prihvatili politicki projekat velike Srbije.
Godinu dana kasnije jugoslovenskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu pridruzila se i Hrvatska, na cijoj strani su se nasli bosanski Hrvati, koji su stali na stranu hrvatskog politickog projekta da se od bosanske zemlje napravi velika Hrvatska. U oba projekta stradali su Bosnjaci i oni bosanski Srbi i bosanski Hrvati koji su se protivili tim velikodrzavnim projektima u borbi za cjelovitu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu. Razumije se da su stradavali u ratnim uzasima i oni bosanski Srbi i bosanski Hrvati koji su podrzavali agresiju Jugoslavije i Hrvatske, jer su oni unaprijed tim projektima bili planirani kao gubitnici, jer su trebali da posluze kao topovsko meso koje ce biti ugradjeno u temelje velike Srbije i velike Hrvatske.
Zahvaljujuci odlucnom otporu Bosanaca, da se od njihove domovine prave dva velikodrzavna projekta, koje su podrzale i zdrave snage Medjunarodne zajednice, doslo je do uspostave mira. Voljom te iste Medjunarodne zajednice, agresori su proizvedeni u mirotvorce. Zato se moze reci da je rat u Bosni bio odbrambeni, a ne i oslobodilacki. Odbrambeni, zato sto je BiH ocuvana u svojim medjunarodno priznatim granicama sa dva entiteta. Dakle, Bosna i Hercegovina je odbranjena u svome medjunarodnopravno priznatom drzavnom okviru. Medjutim, nije oslobodjena, jer agresor nije vojnicki potucen na bosanskom ratistu, jer to nije htjela medjunarodna zajednica. Agresor je politicki amnestiran i zato Milosevic moze danas u Hagu da na pitanje o svojoj krivici za rat u BiH odgovori: "Meni pripada zasluga za mir u Bosni, a ne za rat".23)
Bosanski Srbi i bosanski Hrvati koji su podrzavali agresiju protiv svoje domovine Bosne i Hercegovine, su proizvedeni u mirotvorce, izuzev minimalnog broja onih koji su optuzeni za ratne zlocine. Oni su nastavili borbu protiv Bosne i Hercegovine politickim sredstvima, opstrukcijom u donosenju drzavnih zakona i izgradnji drzavnih institucija. Zato se moze reci da je Bosna odbranjena u svom drzavnom okviru, ali nije oslobodjena, jer su u Bosni sto bi rekao francuski filozof Anri Levi ostali u glavama vecine bosanskih Srba "mali Milosevici", a u glavama vecine bosanskih Hrvata "mali Tudjmani". Da je ova tvrdnja tacna pokazuju i rezultati izbora 2000. godine pobjedom SDS i HDZ.
Iako je po Dejtonu Republika Bosna i Hercegovina nastavila svoj drzavni kontinuitet pod novim imenom "Bosna i Hercegovina", Medjunarodna zajednica je nepravedno politickom manipulacijom reducirala njen kapacitet na "muslimansku Bosnjacku stranu u sukobu", i na taj nacin sve Bosance koji su odbranili Bosnu i Hercegovinu u njenom drzavnom okviru, politicki i pravno izjednacila sa bosanskosrpskom i bosanskohrvatskom stranom koje su se cetiri godine borile protiv Bosne i Hercegovine.
Zato Bosna i Hercegovina danas, iako medjunarodnopravno priznata drzava, clanica UN, ne moze da funkcionira. Njene funkcije na sebe je preuzela Medjunarodna zajednica u obliku Upravljackog komiteta u Briselu, kojeg sacinjavaju politicki drektori ministarstava vanjskih poslova pet zemalja Kontakt-grupe i predstavnik Evropske unije koji su bili garanti Sporazuma iz Dejtona. Ovaj komitet upravlja Bosnom preko Visokog predstanika, SFOR i IPTF. Oni u Bosni danas zamjenjuju nepostojanje efikasnog parlamenta, efikasne vlade, efikasnog sudstva, bosanske vojske, drzavne policije, jedinstvenog ekonomskog prostora, finansijskih institucija i krpe Bosnu, zbog njene podijeljenosti na entitete koji uzurpiraju drzavne funkcije, na racun bosanske drzave.
Sve dok je tako, Bosna jeste odbranjena, ali nije oslobodjena drzava. Dok se iz bosanskosrpskih glava ne izbiju "mali Milosevici", a iz bosanskohrvatskih glava "mali Tudjmani", s Bosnom ce biti tako. A to ce stanje toliko potrajati dok Bosna ne udje u Evropsku uniju i evroatlantske sigurnosne strukture.

23) Nakon sto je procitana optuznica protiv Slobodana Milosevica, kojom je optuzen za ratne zlocine u Bosni i Hercegovini, na poziv sudije Ricarda Meja da se izjasni o njenim navodima rijecima "kriv sam" ili "nisam kriv", Milosevic je odgovorio: "Zelim da vam kazem da je ovo sto smo culi, ovaj zalosni tekst, vrhunac apsurda. Meni pripada zasluga za mir u Bosni, a ne za rat. Odgovornost za rat u Bosni snose sile koje su rasturale Jugoslaviju i njihovi satrapi u Jugoslaviji, a ne ni Srbija, ni srpski narod, ni srpska politika". Vidi: "Oslobodjenje", srijeda 12.XII 2001. godine, str. 3.