USTAVNE PROMJENE U ENTITETIMA BiH


Uvodnicar: Safet Halilovic

 


Sprovodjenje odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda

U povodu naznacene teme danasnjeg razgovora, zelim da iznesem polaznu poziciju svoje politicke pozicije i ocjenu:
Naime po mom misljenju
Odluka Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda...
kojom je dat nalog da se uspostave mehanizmi za jednaku zastitu svih naroda i gradjana na cijeloj teritoriji BiH (tj. kolektivnih i individualnih prava gradjana) predstavlja najvazniju politicku cinjenicu od Daytona do danas i stvara sansu decenije, da se izmjenama entitetskih ustava eliminiraju svi oblici diskriminacije na etnickoj osnovi, a Bosna i Hercegovina ucini racionalnom demokratskom drzavom, koja ce ukloniti posljedice genocida i agresije, te na principima univerzalnih vrijednosti demokratskih drustava, uciniti progres i otklon od lose proslosti, a ekonomskim i politickim reformama omoguciti svojim gradjanima dostojan zivot od svog rada, u prosperitetnoj zajednici evropskih drzava i naroda.

 

 

 

A V A Z, 20.01.2002.GODINE

SAFET HALILOVIC NA TRIBINI VKBI

USTAV BiH TREBA DOZIVJETI BITNU REVIZIJU

Dosljedna i potpuna provedba odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda podrazumijeva siru reviziju ustava oba bh. entiteta, ukljucujuci i pitanje opstojnosti imena entiteta Republike Srpske (RS), a takodjer i Federacije BiH, izjavio je jucer predsjednik Federacije BiH Safet Halilovic, javlja Onasa.
Provedba ove Odluke podrazumijeva i potrebu dogradnje i Ustava BiH, koji treba dozivjeti bitnu reviziju, kazao je Halilovic, govoreci na redovnoj tribini VKBI u Sarajevu. Jedan od osnovnih zahtijeva koji su Ustavne komisije morale ispostovati, je prema misljenju predsjednika Federacije BiH, da Ustavi entiteta osiguraju simetricna rjesenja koja garantuju jednakopravnost sva tri naroda i svih gradjana na cijeloj teritoriji BiH.
Ocijenivsi da Odluka o konstitutivnosti naroda predstavlja najvazniju politicku cinjenicu od Dejtonskog sporazuma i da je njena provedba jedan od najznacajnijih preduslova za normalno funkcioniranje BiH, Halilovic je kazao da zbog toga moraju biti jasno definirani problemi u njenoj implementaciji.