javna rasprava o:
NACRTU AMANDMANA NA USTAV REPUBLIKE SRPSKE


Sarajevo, 9.02.2002. godine

VIJECE KONGRESA BOSNJACKIH INTELEKTUALACA
SRPSKO GRADJANSKO VIJECE - GPR BiH
HRVATSKO NARODNO VIJECE


Puna tri sata diskutovalo se jucer u Sarajevu o Nacrtu amandmana na Ustav RS koji je utvrdila Ustavna komisija Narodne skupstine tog entiteta, a s ciljem da se usaglasi entitetski s Ustavom BiH.

Naime, Vijece Kongresa bosnjackih intelektualaca, Srpsko gradjansko vijece - Gradjanski pokret za ravnopravnost BiH i Hrvatsko narodno vijece organizovali su javnu raspravu u centru koje su se nasla pitanja zastupljenosti konstitutivnih naroda u institucijama vlasti RS, definiranje i zastita vitalnih nacionalnih interesa, te definicija sluzbenog jezika u ovom entitetu.

 

PROVESTI U DJELO

Amandmani na entitetske ustave moraju jednako u oba entiteta garantirati ravnopravnost bosnjackog, srpskog i hrvatskog naroda. Time se mora sprijeciti postojeca diskriminacija, jer nema obicnog covjeka u BiH koji nije za njeno ukidanje - kaze predsjednik SGV-a Mirko Pejanovic.

Ravnopravnosti ne moze biti sve dok nema ustavnih mehanizama koji bi je zastitili. Takve ustavne mehanizme, kako kaze Pejanovic, trebaju predstavljati Domovi, odnosno vijece naroda u oba entiteta, dakle i u Republici Srpskoj.

Predsjednik HNV-a prof.dr.Ivo Komsic istice da se Odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda mora provesti u djelo, te da se za to moraju iznaci putevi.

Bio je to stav koji je iznijela i vecina brojnih ucesnika jucerasnje rasprave. Vecinski je iznesen i stav o tome da se podjela vlasti u RS treba izvrsiti uzimajuci u obzir popis stanovista iz 1991. godine.

No, narocito zustro jucer se raspravljalo o definisanju sluzbenog jezika u RS. Clan Ustavne komisije ovog entiteta Remzija Kadric istaknuo je da se pitanje jezika u prevelikoj mjeri ispolitiziralo.

S obzirom na to da neki u RS, kako kaze Kadric, pojam bosanskog jezika vezuju za pretenziju na teritoriju i na suzavanje prava drugih jezika, Ustavna komisija RS je pokusala naci kompromis te su ponudjena tri sluzbena jezika za svaki od naroda.

 

BOSNJACKI ILI BOSANSKI

Napravili smo ogroman ustupak i smatram to pruzenom rukom za kompromis. Mada, je licno misljenje, da bi bilo bolje rjesenje da je samo srpski jezik definisan kao sluzbeni, a ostala dva kao ravnopravna.

Medjutim, u Ustavu RS kao jedan od jezika stajat ce bosnjacki, a ne bosanski jezik osim ako neka sila u demokratiji ne kaze drugacije. Oni koji se zalazu da to bude bosanski hoce da izvrse genocid - kategoricno i ostrog tona kazala je Desanka Radjevic, poslanik u Narodnoj skupstini RS i clanica SDS.

Na stav o potrebi osnivanja Doma naroda u RS, Radjevic je reagirala suprotno od pripadnika cetiri nevladine organizacije. On bi podrazumijevao "mijenjanje Ustava BiH sto bi za RS iz politickih razloga bilo neprihvatljivo".

U RS je, ipak, sazrelo uvjerenje da se moraju mijenjati unutrasnji odnosi i da se ravnopravnost svih naroda mora postovati. Vjerujem da ce u nastavku prevladati razum i da ce se naci rjesenja koja ce biti na zadovoljstvo svih gradjana i svih naroda BiH - rekao je za nas list moderator jucerasnjeg skupa prof.dr.Kasim Trnka.

 

SRBI SU SHVATILI DA RS NIJE DRZAVA

U prvom Ustavu RS taj entitet bio je definiran kao drzava srpskog naroda. Srbi su sada napokon shvatili da RS nije drzava i to je pozitivan pomak - kazao je za nas list prof.dr. Hasan Balic.

Jucerasnji dolazak delegacije institucija RS protumacio je kao zelju da im se pomogne pri stvaranju takvog ustava koji ce svim narodima garantirati ljudska prava i slobode.

 

USTAVNO - PRAVNO RJESENJE

Pravo je svakog naroda da govori svojim jezikom i da ga naziva kako on smatra da ga treba nazivati. Uostalom, to je i ustavnopravno rijeseno pitanje jer je vec receno da je to bosanski jezik.

U svim medjunarodnim ugovorima koje je BiH zakljucivala pise bosanski jezik. Prema tome, potpuno je nelogicno da se u RS upotrebljava neki drugi naziv - kazao je za "Dnevni avaz" prof.dr.Kasim Trnka

 

Sarajevo, 10.02.2002.godine

DNEVNI AVAZ

A.BOGUCANIN

 

 

 

ONI KOJI HOCE BOSANKI JEZIK, CINE GENOCID

(Oslobodjenje, 10.02.2002. R. Kolar)

 

Ovo je izjava Desanke Radjevic, poslanika u Skupstini RS, izrecena u subotu u Sarajevu na raspravi o nacrtu amandmana na Ustav RS

Javnu raspravu o nacrtu amandmana na Ustav RS vodili su u subotu u Sarajevu Vijece Kongresa bosnjackih intelektualaca, Srpsko gradjansko vijece, Hrvatsko narodno vijece i Krug 99. Uradili su to na zamolbu-pismo Dragana Kalinica, predsjendika Skupstine manjeg bh. entiteta. Osnovne odrednice zajednickog stanovista i ovog foruma je: odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda je konacna i obavezujuca za vlast u oba entiteta.

Ugledni naucni i javni radnici jucer su u Domu armije pokusali da se ustavne promjene ubrzaju i budu sto kvalitenije. Zalazuci se da govori struka vise no politika. No, sto bi rekao Sead Hodzic, nije to samo pravno, no mnogo dublje pitanje. Politicko, je kakvo...

Od ove odluke, Ustavnog suda, nista vise nece biti kao prije u BiH. Zalozimo se da nadjemo razumna rjesenja u ovim prijedlozima, koje cemo odavde poslati Skupstini RS, kako smo i zamoljeni - kazao je moderator skupa prof.dr.Kasim Trnka.

Remzija Kadric, clan Ustavne komisije RS: - Nismo zadovoljni prijedlozima o diobi vlasti (trazimo da to bude po pipisu iz 91.), zastiti nacionalnih interesa i jeziku. Narocito je ispolitizirano pitanje jezika. Eto, oni predlazu da budu tri: srpski, hrvatski i bosnjacki. A ja kazem da svakako ima pravo govoriti kako hoce i svoj jezik nazivati svojim imenom.

Amandmani na Ustav u oba entiteta moraju garantirati ravnopravnost sva tri naroda jednako u entitetima kao i u cijeloj drzavi...Kad govorimo o jeziku, njegova upotreba mora biti ravnopravna, jer onaj ko negira naciju i jezik, vraca nas u 91-92. i na teze da neki narodi ovdje ne postoje...(snazan aplauz) - kazao je prof.dr.Mirko Pejanovic, predsjednik SGV.

Profesor ustavnog prava s mostarskog Univerziteta Nurija Pobric se zalozio da se precizira sta je stvarni vitalni interes, naglasivsi da je ravnopravnost naroda i gradjana bila u prijeratnom ustavu, a sada su je entiteti ukinuli, sto je nevidjeni pravni presedan:

Cini mi se da je jedino ispravno simetricno institucionalno uredjenje vitalnih interesa u oba entiteta, a to su Domovi naroda - dodao je Pobric.

Temperatura u sali je do kljucanja digla diskusija Desanke Radjevic, poslanika u Skupstini RS (vidi okvir), koju je ovako smirio prof.dr. Ivo Komsic:

Molim vas, nemojte upadati u zamku da napadate jedni druge. Kalinic nas je pozvao da mu dostavimo misljenja i prijedloge ove nase cetiri nevladine organizacije, i dajte da to strucno i mirno uradimo.

Sead Hodzic, pravnik i nezavisni poslanik, je objasnio kako Dom naroda ne moze zamijeniti nikakva ustavna komisija, kao sto nude amandmani na ustav RS, niti to moze biti parlamentarno tijelo. Kao sto ni gradjanin ne moze biti konstitutivan, u smislu u kojem se govori u ustavnim promjenama.

Dr.Hasan Balic je kazao kako je uporedjivao ustav RS i americki, te konstatirao da u amandmanima ima velikog napretka, kao sto je, na primjer, onaj iz preambule, gdje se kaze da RS nije drzava, nego "entitet Srba, Hrvata i Bosnjaka..."

Iako je u pitanju bila samo rasprava, cetiri recene nevladine organizacije su misljenja da bosnjacki, srpski i hrvatski narod, zajedno sa ostalima, mogu ostvariti svoja prava jedino konstituiranjem Doma naroda u RS, Federaciji BiH i doma naroda u Parlamentarnoj skupstini BiH. Odnosno, kroz ustavne institucije, a najvaznija od njih je Dom naroda, koji bi odlucivao o vitalnim nacionalnim interesima: ustavnoj poziciji ravnopravnosti naroda, razvoju i zastiti nacionalnog identiteta, razvoju kulture i njenih institucija, razvoju i ravnopravnoj upotrebi jezika, te zastiti vjerskih sloboda i kulturne bastine naroda.

 

 

 

Desanka Radjevic, poslanik

u Skupstini RS

Cestitam Bosnjaci, dobili ste drzavu!

Kako primijeniti konstitutivnost u RS? Evo, SDS je dao amandman, po kojem je RS ravnopravan entitet u BiH, gdje su njeni gradjani konstitutivni. Ko stvarno moze imati nesto protiv ovoga? Drugo, oko sluzbenih jezika: sluzbeni je srpski (ijekavski i ekavski) ravnopravni su hrvatski i bosnjacki. No svi znate da je to jedan jezik i znate njegov naziv, samo necete da priznate (uzvici: koji, reci, da nije esha?...kakav bosnjacki)...Molim vas, reci cu zasto bosnjacki, a ne bosanski. Do sad mi niko nije objasnio to pitanje. Izvolite, objasnite...Kazem vam, u Ustavu RS stajat ce da je to bosnjacki, ukoliko nam neka sila ne naredi drugacije...

A genocid - cuje se vise glasova iz sale.

Reci cu vam: oni koji hoce bosanski jezik, cine genocid...To sto smo priznali bosnjacki, smatramo nasim velikim ustupkom.

Hocete zastupljenost u vlasti? Pa gdje to u svijetu ima da se vlast konstituise mimo izbora. A sto trazite 91, da odgovorim i gospodinu Trniki: nikada vise nista u BiH nece moce biti vraceno u 91...

...Oko Doma naroda da kazem. On vec u sustini postoji, to je nasa ustavna komisija. Ako hocete drukcije, silom mijenjate Ustav, a to ne mozete, morate i nas pitati barem, sta mislimo... Za nas je Dom naroda neprihvatljiv iz politickih razloga. Mozda za jedno desetak godina...ako dotle steknemo malo vise poverenja...I da jos odgovorim na diskusije predhodnih govornika, i to oko 91. Konacno, eto i vi Bosnjaci ste dobili svoju teritoriju i drzavu, i ja vam cestitam na tome, ali bili ste prije Srbi, to mi govore neki vasi, a i citala sam u nekim bosnjackim knjigama, pa onda imali malo m, pa ste eto sada Bosnjaci.

Neka ste...bio je pledoaje drugarice Desanke.