SUKCESIJA EX-JUGOSLAVIJE I NJENA PRIMJENA


Sarajevo, 16.03.2002. godine

TRIBINA VIJECA KONGRESA BOSNJACKIH INTELEKTUALACA

UVODNICAR:
ANTE DOMAZET, ministar trezora u Vijecu ministara BiH

 

DNEVNI AVAZ, 17.03.2002.GODINE:

 

TRAZIT CEMO DA SRJ KOMPENZIRA NESTALI NOVAC OD SUKCESIJE

- Smanjenjem sume za podjelu, BiH ostecena za 91 miliona dolara

- Ukoliko uskoro ne bude rijeseno pitanje nestanka 589 miliona dolara sa racuna osam mjesovitih banaka bivse SFRJ u inozemstvu, BiH ce od SRJ traziti da nestali novac kompenzira drugim oblicima imovine koji su pripali prema Sporazumu o sukcesiji - najavio je Anto Domazet, ministar trezora BiH, na jucerasnjoj Tribini Vijeca kongresa bosnjackih intelektualaca.

 

Ugrozen Sporazum

- On je pritom konstatirao da se ne moze unedogled cekati da centralne banke zemalja u kojima se nalaze mjesovite banke i Narodna banka SRJ pojasne sudbinu nestalog novca. Kako je naglasio, dalje odugovlacenje bi u potpunosti dovelo u pitanje provedbu ionako poljuljanog Sporazuma, cije ratificiranje su Hrvatska i Slovenija "zamrznule" upravo zbog ovog problema.

- Smanjenjem sume za podjelu sa 645 na 56 miliona dolara, BiH je prakticno ostecena za oko 91 milion dolara, koji joj se mora kompenzirati. To podrazumijeva i nadoknadu pripadajuceg dijela od 75 miliona KM, za koje je utvrdjeno da su utrosene u humanitarne potrebe SRJ tokom sankcija, jer ni to nije njihov nego zajednicki novac svih zemalja nasljednica - napomenuo je Domazet.

- Kada je u pitanju drugi goruci problem u procesu sukcesije - devizna stednja gradjana, Domazet je ponovio stav da ce BiH, putem javnog duga, stedisama isplatiti oko 2,3 milijarde KM, dok ostatak od oko 580 miliona KM ostaje obaveza "Ljubljanske banke" i "Investbanke", odnosno Slovenije i Jugoslavije.

- Ukoliko o tome ne bude postignut dogovor na pregovorima u bazelskoj Banci za medjunarodna poravnjanja, pokrenut cemo druge pravne mehanizme, koji ukljucuju i sudske tuzbe - kazao je on.

 

BANKE U STECAJU

Pravnim i fizickim licima koje potrazuju novac od cetiri jugoslavenske banke u stecaju, Domazet je porucio da to pitanje izlazi iz okvira nadleznosti drzave BiH, jer je rijec o privatnim ulaganjima u banke, koja sa sobom nose i odredjene rizike.

- Aneksom G Sporazuma, definirano je pravo preduzeca i fizickih lica na povrat imovine u svim bivsim republikama SFRJ, a mi u tom smislu mozemo samo ohrabrivati gradjane i pruziti im pomoc u tumacenju njihovih prava.

Medjutim, za spas njihovih uloga u bankama u stecaju ne mozemo uciniti nista vise od toga sto cemo u ponedeljak zatraziti da se produzi rok za prijavu potrazivanja Trgovinskom sudu u Beogradu, koji istice 25 marta - precizirao je Domazet.

 

RUSKI DUG

Od ukupno 474,5 miliona dolara koji bi sukcesijom trebali pripasti BiH, 205 miliona dolara se odnosi na sredstva iz kliriskog duga bivse SSSR-a.

Zasad se jos ne zna koliko tih 205 miliona klirinskih dolara vrijedi u americkin dolarima, ali ce konacni iznos vjerovatno biti manji. Naime, posljednji ruski prijedlog bio je da se primijeni odnos jedan americki za dva klirinska dolara - rekao je Domazet.

 

Novinar A.Zeba

 

 

 

OSLOBODJENJE, 18.03.2002.GODINE:

 

IMOVINU OD SUKCESIJE PODIJELITI NA NIVOU CIJELE BiH

 

- PROBLEM JE RAVNOPRAVNO PODIJELITI IMOVINU U ZEMLJI SA DVA ENTITETA

- Podjelom imovine bivse SFRJ Bosni i Hercegovini je pripalo 285 miliona maraka, od kojih veci dio treba uloziti u razvoj i obnovu ove drzave, istaknuo je u subotu Ante Domazet, ministar trezora u Vijecu ministara BiH, na tribini Vijeca Kongresa bosnjackih intelektualaca.

"Prijedlog je da 184 miliona treba uloziti u razvoj drzave - 27 miliona namijenjeno je rezervama Centralne banke, 51 milion za pokrice i deficit opce potrosnje penzionera, te 21 milion za otplacivanje dugova Ujedinjenim nacijama i drugim medjunarodnim institucijama", istakao je Domazet.

"Veliki problem u Bosni i Hercegovini je podijeljenost zemlje na entitete, sto otezava ravnopravnu raspodjelu. Zato to treba izvrsiti na nivou drzave, a ne entiteta", izjavio je Domazet.

Podsjecamo, Sporazum o sukcesiji bivse Jugoslavije zakljucen je prosle godine u Becu. Utemeljen je na pravnoj situaciji disolucije bivse SFRJ.

"Prema nasim saznanjima, u vrijeme sankcija Jugoslavija je veci dio zajednicke imovine utrosila u humanitarne svrhe. BiH je tu izgubila veliki dio novca, oko 90 miliona maraka. Sadasnja jugoslovenska vlast kaze da je to bilo vrijema Milosevicegov rezima, te da se oni ogradjuju od tih dugova", navodi Domazet.

U okviru Sporazuma o sukcesiji reguliraju se i penzije zaradjene u vrijeme postojanja SFRJ. Prema tom sporazumu, svaka drzava treba preuzeti obavezu da isplati penzije zaradjene u vrijeme cjelovite Jugoslavije. Preduzecima ili pravnim licima koja su imala poslovne prostore u bilo kojoj zemlji bivse Jugoslavije njihova imovina takodjer treba da bude vracena.

"Sukcesija bivse Jugoslavije traje vec 11 godina i moze trajati jos toliko. Ipak, i Vijece ministara i svi organi BiH nastojace otkloniti sve prepreke za ratifikaciju sukcesije zemalja bivse Jugoslavije", rekao je Domazete na kraju svog izlaganja.

Novinar, S.Rozajac