OTVORENO PISMO VISOKOM PREDSTAVNIKU MEDJUNARODNE
ZAJEDNICE U BOSNI I HERCEGOVINI


Sarajevo, 25.03.2002. godine

 

Postovani gospodine Petritschu,

gradjani Bosne i Hercegovine sa ogromnim interesom ocekuju najavljeni zavrsetak pregovora o predstojecoj implementaciji odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda. Prema informacijama kojima raspolazemo, nemogucnost postizanja dogovora bh. politickih lidera iziskuje koristenje Vasih ovlastenja u nametanju rjesenja koja ce osigurati punu ravnopravnost svih naroda i gradjana na teritoriji citave Bosne i Hercegovine.

Nase organizacije, potpisnici ovog Pisma, u ime gradjana Bosne i Hercegovine, obracaju Vam se zahtjevom da iskoristite Vase ovlasti i odmah prekinete agoniju bh. drustva dodatno potaknutu dosadasnjim tokom pregovora bh. politickih lidera. Od Vas zahtijevamo da donesena odluka garantira i ustanovi punu institucionalnu i sadrzajnu simetricnost u zastiti vitalnih nacionalnih interesa u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i Narodnoj skupstini Republike Srpske. Uvjereni smo da bi odlaganje ovog, kao i svako drugo rjesenje, predstavljalo dalekoseznu stetu po interese multietnicke reintegracije i izgradnje demokratske Bosne i Hercegovine.

Postovani gospodine Petritschu, visoko cijeneci Vas dosadasnji doprinos ostvarenju proklamiranih ciljeva medjunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, koristimo priliku da Vam skrenemo paznju na moguce posljedice Vase odluke koja ne bi bila u skladu sa prethodno navedenim principima i ciljevima. U tom slucaju, morate biti svjesni da odgovornost za moguce manifestacije gradjanskog neposluha i protesta pripadaju prije svega Vama.

S postovanjem,

Srpsko gradjansko vijece Bosne i Hercegovine
Vijece Kongresa bosnjackih intelektualaca
Hrvatsko narodno vijece Bosne i Hercegovine
Drustvo za ugrozene narode - odjeljenje BiH

Sarajevo, 25.03.2002.


Za potpisnike: Predsjednik VKBI

Prof.dr. Sabira Hadzovic