REDOVNA TRIBINA VIJECA KONGRESA BOSNJACKIH INTELEKTUALACA

UVODNICAR: MR. ALAGA DERVISEVIC

TEMA: BOSNJACI I BOSNJACKA DIJASPORA U SVIJETU

SARAJEVO, 8.6.2002.

MR ALAGA DERVISEVIC

 

Rahmetli prof. dr. Atifu Purivatri, na ciju

ideju i nagovor sam uradio ovaj tekst.

 

STANJE I PROBLEMI BOSNJACKE DIJASPORE

 

Problemi Bosnjaka i Bosnjacke dijaspore vec duze vrijeme su slozeni i visestruki. Zbog opsteg nejedinstva i nesistematicnosti Bosnjaka, do cega dolazi zbog njihove nedovoljne politicke i drzavotvorne zrelosti, oni jos uvijek nisu naucno istrazeni niti politicki sagledani, niti elaborirani. Zbog toga su Bosnjaci valjda jedini narod na svijetu koji nemaju definisanog niti svoga strateskog i dugorocnog nacionalnog programa, niti ciljeva, niti svoje temeljne nacionalne institucije, neke vrste kolektivnog nacionalnog Bosnjackog uma, koju u tom pogledu zamijenjuju postepeno u njihovoj povijesti genijalni pojedinci kao takvi. Oni danas nisu sigurni ni da li im je nacionalnost sigurna, niti njihova drzava izvjesna. Zbog toga sto nemaju izgradjenu sliku i svijest o sebi, niti dugorocno osiguranu stabilnost, njihovo je ponasanje tesko predvidjeti, pa u najtezim sistuacijama reaguju spontano, te je zbog toga jos teze njima upravljati. U toj opstoj zbrci i pometnji njih u zadnjih 120 godina masovno ubijaju, siluju i progone, vrseci tako nad njima genocid i kulturoicid. Oni zato odlaze iz ove zemlje u valovima, pa ih danas ima u vise od 100 zemalja svijeta. Jedan su od rijetkih naroda kojih ima vise van zemlje nego u zemlji. Imaju svoju dijasporu, ali je ona neorganizirana, podijeljena i neefikasna, bas kao sto im je to i matica u zemlji. Naucno, metodoloski, politicki, povijesno, drzavotvorno, nacionalno, psiholoski, kulturoloski i socioloski jos uvijek nisu temeljno istrazeni, pa je tesko danas odrediti njihovo stvarno stanje i predvidjeti sta ce se sa njima dogadjati ubuduce.Spletom ratnih okolnosti, u posljednje vrijeme, narocito poslije 11. septembra 2001. godine i teroristickih napada na Ameriku i neke druge zapadne zemlje, ni krivi ni duzni, zbog toga sto su i muslimani postali su sumnjivi i dosli su u sami vrh svjetskih zbivanja, kada je u pitanju borba protiv savremenog terorizma, sto im je dodatno otezalo ionako tesku politicku situaciju, sada jos i onu medjunarodnu.

 Zbog toga je pod hitno potrebno istraziti i utvrditi sve te osobenosti i probleme Bosnjaka danas, Bosnjacke dijaspore posebnbo, a za te zadatke Bosnjaci zaista imaju intelektualne i druge pretpostavke, ali su neorganizirani, podijeljeni, te na taj nacin dosi do naucnih, politickih i drugih kompleksnih saznanja o njima, a time i do adekvatnih zakljucaka i prijedloga mjera i jednong opceg modela za unapredjenja njihove opste organiziranosti, sistematicnosti i efikasnosti u najbitnijim podrucjima njihovog bica.


 

1. 1. Pojam dijaspore

 

Inace sam pojam ‘‘dijaspora’‘ ima starogrcko znacenje, koji znaci ‘‘rasipati’‘ ili ‘‘rasijavati’‘, pa otud danas kod nas pojam ‘‘raseljena lica’‘[1].U povijesti je poznato da su se mnogi narodi selili, pa je ova problematika stara koliko i ljudski rod. Selili su se Zidovi sa Liberijskog poluotoka, katolici iz Velike Britanije, protestanti iz Francuske, Muslimani i Jevreji iz Spanije, Srbi, Albanci i drugi narodi u nasem okruzenju i slicno, ali su nazalost i mnogi narodi na taj nacin nestali sa zemlje. Poznato je da su prvi muslimani na celu sa posljednjim poslanikom Muhammedom a.s. takodje morali da se sele, to jest postali su muhadziri, odnosno imali su svoju Hidzru. Takodje je poznato da su mnogi poznati ljudi u povijesti pored naseg posljednjeg poslanika takodje morali da se sele iz svoga rodnog kraja i iz svoje zemlje, kao naprimjer: Albert Ajnastajn, Nikola Tesla, Tomas Man, Marks i Engels, te njihov ucenik Lenjin, Wili Brant, Sozenjicin i mnogi drugi. Selenje ili hidzra svih navedenih nije znacila njihov kraj, naprotiv. Kao i prvi muslimani i Bosnjaci shodno svojim cestim selidbama dakle imaju svoju Hidzru, koja takodje moze da im kao i Jevrejima bude uputa i podrska da se ne predaju i da na kraju izaddju jaci i snazniji.

Koliko je ovom autoru poznato temeljna istrazivanja Bosnjacke dijaspore nisu do sada vrsena, cak se malo o tome i pisalo, tako da danas niko tacno ne zna koliko dakle ima Bosnjaka u dijaspori ili jasnije: Bosnjkaka po porijeklu, stalno nastanjenih u inostranstvu. Postoje pretpostavke: da ih najvise ima u Turskoj, koje govore da ih u ovoj prijateljskoj zemlji ima oko cetiri miliona, uglavnom iz cetvrte i pete generacije, koji su u ovu zemlju, sto organizovano sto stihijski poceli dolaziti nesto prije i poslije Austrougarske okupacije BiH 1878. godine, ....u koju ih se, prema rezultatima tadasnjeg popisa, tada, od ukupnog broja 870.130 hiljada iselilo oko 40%’‘[2], a sto se nastavilo u kontinuitetu sve do kraja 60-tih godina proslog stoljeca. Prema drugim tumacenjima: ‘‘broj Bosnjaka u Turskoj prema nesluzbenim podacima i iznosi oko tri miliona. Ima ih osim u Evropskim i u mnogim islamskim zemljama, SAD-eu i Kanadi, (gdje ih je oko 300.000 hiljada primj.autora). Mnogi su u ove dvije zemlje postali poznati profesori univerziteta, biznismeni, kulturni i javni radnici i slicno’‘[3].

Ipak, najpozantija i najbrojnija bosnjacka dijaspora je ona u zapadno-evropskim zemljama gdje ih je: u Njemackoj oko 200, Austriji oko 50, Svajcarskoj oko 30, Danskoj oko 20, Nizozemskoj oko 25, Norveskoj oko 12, Svedskoj oko 65, Italiji oko 15, Velikoj Britaniji oko 8 hiljada, pa cak i u Irskoj i Finskoj po hiljadu ipo. U Australiji ih je takodje oko 50 hiljada i tako dalje. Takodje u Republici Hrvatskoj "prema popisu stanovnistva iz 1991. godini broj Bosnjaka (Muslimana) koji su se nacionalno izjasnili iznosi 42.469"[4], dok je njihov stvarni broj veci od 100 hiljada ako se uzme u obzir da ih se veci dio izjasnio kao Hrvati islamske vjeroispovijesti. Otprilike isti je slucaj i sa Republikom Slovenijom, gdje su Bosnjaci u vecini uzeli slovenacko drzavljanstvo, kojih prema procjenama takodje ima oko 100 hiljada, kako ne bi imali status stranaca u toj bivsoj jugoslovenskoj republici.

 

 

1. 2. Povijest bosnjackih migracija

 

Prema prof. dr. Mustafi Imamovicu, [i]‘‘Bosnjaci su u svojoj historiji imali dvije dijaspore, odnosno ‘‘rasijavanja’‘ ili raseljavanja po drugim zemljama. Prva je vezana za vrijeme osmanskog prodora, a zatim povlacenja iz Podunavlja, zapadnih dijelova Balkana i sa obala Jadrana, a pocinje 1434-1463. godine....Druga moderna bosnjacka dijspora pocela je sa austro-ugarskom okupacijom BiH 1878. godine. U ovom drugom slucaju radi se o novovjekovnom fenomenu iseljenistva ili emigracije, odnosno o napustanju teritorije BiH od strane veceg ili manjeg broja Bosnjaka i njihovom trajnom ili privremenom odlasku u druge zemlje’‘[5]

 Negdje pocetkom sezdesteih godina ovog stoljeca u Zapadnu Evropu, prije svih u Hravtsku, Sloveniju, Njemacku, Austriju i Svajcarsku su po prvi put poceli organizovano, ‘‘trbuhom za kruhom’‘ odlaziti prvi gradjani iz bivse Jugoslavije, a medju njima i Bosnjaci. Desetak godina prije toga ova ekonomska migracija Bosnjaka se uglavnom odvijala ka razvijenijim bivsim jugoslovenskim republikama Hrvatskoj i Sloveniji o cemu nema mnogo relevantnih podataka i istrazivanja. Jedan od rijetkih istraivaca slovenacki sociolog Silva Meznaric interpretirajuci rezultate migracija u bivsoj Jugoslaviji prije svega prema Republici Sloveniji o tome u svojoj knjizi ‘»Bosanci», kaze: «da su migranti iz nekadasnjih jugoslavenskih republika dolazili u Sloveniju putujuci «trbuhom za kruhom», uglavnom nezaposleni pretezno, seosko i poljoprivredno, nekvalificirano stanovnisrtvo, ponajvise iz tradicionalno nerazvijenih i emigrantskih krajeva Zapadne Bosne i Dalmatinske zagore.Sto se tice migranata iz Zapadne Bosne, kako kaze sociolog Menari radilo se uglavnom o Bosnjacima (muslimanima) koji u Republici Bosni i Hercegovini nisu mogli naci posao, pa su iz, dakle, cisto ekonomskih razloga bili prisiljeni da ostave svoju domovinu i svoje najmilije, ocekujuci da ce na taj nacin doci do rjesenja svojih egzistencijalnih problema"[6].

 U prvo vrijeme, ova populacija Bosnjaka je ovamo dolazila bez porodica da bi kasnije jedan dio njih ili dovodio svoju porodicu iz zemlje ili je ovdje formirao. Ocevici smo da je vecina ovih Bosnjaka iskoristila vece pogodnosti u zaradama i u drugim aspektima zivota u ovim zemljama i ostvarila zavidan standard, kako u zemlji na ocevim imanjima tako i u dijaspori. Nazalost, mnogima je rat u BiH unistio gotovo sve sto su godinama stvarali, tako da je vecina njih, danas kada se spremaju za penziju ponovo na pocetku kucenja, jer se mali dio njih skucio u zemljama u kojima su bili na takozvanom „privremenom radu” kao „gast arbajteri”. Osim toga vecina njih su citavo vrijeme rata, a mnogi i poslije rata aktivno pomagali svoju rodbinu i prijatelje u zemlji, kao i svoju mladu ratom okupiranu drzavu, sto ih je svakako dodatno iscrpilo.

 1. 3. Slab interes za obrazovanjem Bosnjaka u dijaspori

 

 

 Prije toga ovamo su, doduse ne u velikom broju kao neki drugi narodi, Hrvati naprimjer, dolazili uglavnom Bosnjaci emigranti koji su vec pocetkom proslog stoljeca poceli odlaziti u Ameriku, a kasnije dolazeci u sukob sa ondasnjim komunistickim vlastima bjezeci od raznih vrsta represalija i u druge zemlje na Zapadu. Za razliku od emigranata koji su uglavnom bili obrazovani ili su se nakon dobijanja azila aktivno ukljucili u obrazovne procese, koji su rijetko sa sobom vodili porodicu, a vecina su je oformili tek nakon dobijanja azila, ova druga grupa Bosnjaka takozvanih ekonomskih emigranata je ovamo stizala sa skromnim, cesto nikakvim obrazovanjem. Prema nekim pokazateljima iz ove populacije Bosnjaka je preko 90% njih sa nepotpunom osnovnom skolom. Veoma je mali broj ove populacije sa srednjom, visom ili visokom strucnim spremom, a oni sa naucnim stepenom obrazovanja se mogu na prste prebrojati. Dok je prva grupa uglavnom nastavila sa obrazovanjem i strucnim usavrsavanjem i to organizovano, to jest prvo ucenje jezika, a zatim i sticanje znanja na svim obrazovnim nivoima, druga grupa nasih zemljaka je ostala na nivou obrazovanja sa kojim je dosla u ovaj dio svijeta. Nepoznavajuci dovoljno ni svoj vlastiti materinji jezik nikada nije uspjela u potpunosti savladati jezik zemlje u koji je dosla, te je tako ostala uskracena za elementarne osnove za daljnje usavrsavanje i sistematsko obrazovanje. Sva znanja koja je ova grupa Bosnjaka uspjela steci odnose se na prakticni rad u firmama u kojima su radili, a sto se odnosi uglavnom na najteze fizicke i najprljavije poslove ili u najboljem slucaju na posluzivanje ili rukovanje automatskim ili poluautomatskim masinama ili uredjajima u fabrikama, rudnicima i slicno rezerviranim uglavnom za strance, jer ih domaci radnici nerado obavljaju. Tako je bilo do kraja osamdesetih godina, dok danas vecina tih poslova uopse ne postoji, jer su se radni i proizvodni procesi toliko automatizirali i kompjuterizirali da je udio nekvalifikovanih i neskolovanih radnika sveden na najmanji moguci minimum, jer i ulice danas ciste masine, pa vecina stranaca opstaje zahvaljujuci svojim poodmaklim godinama i zaslugama iz prijasnjeg perioda i tako ne ostaju bez posla ili odlaze ranije u penziju uz odgovarajuce otpremnine i stimulacije, koje postoje za takve radnike. Ovo je posebno vazno kada se ima u vidu da su roditelji sa takvim znanjima i informacijama cesto jedini izvor informacija o svojoj drzavi, nacionalnom i kulturnom identitetu njihovoj djeci, kako onoj koja su sa njima u inostranstvo stalno boravila, tako i onima koja su u velikom broju zadnjih desetak godina, zbog ratnih okolnosti kod njih stigli. I ono malo dopunskih skola na bosanskom jeziku, njih u najvecoj mjeri pohadjaju izbjeglicka djeca, dok su djeca koja su ovdje duze ili su tu rodjena u manjini. Tako je naprimjer: ‘‘Polovinom 1995. godine u Njemackoj je od oko 100.000 bosnjacke djece skolskog uzrasta, njih, manje od 10% je pohadjalo dopunsku nastavu na bosanskom jeziku i pored toga sto prvi put u povijesti imaju priliku da izucavaju svoje pisce na svom bosanskom jeziku i iz pomoc svojih nastavnika. Posljedica je to politicke neizgradjenosti i nepismenosti bosnjackih masa, te neorganiziranosti drzave da iznadje elemente pomocu kojih ce to postici. Prema informacijama koje je ovaj autor dobio od starijih nastavnika obuhvatnost bosnjacke djece u bivsim dopunskim jugoslovenskim skolama je bila oko 97%’‘[7]. Jasno je da se radi o interesu i organiziranosti nase drzave da ovom problemu na jedan sistematican i organiziran nacin posveti vecu i znacajniju paznju, sto se ne bi moglo reci za bivsu zajednicku drzavu koja je to znala i umjela ostvariti.

Postavlja se pitanje, na koji nacin ce danasnja mlada generacija u dijaspori nauciti svoj materinji-bosanski jezik, upoznati svoju povijest i kulturu, dobiti osnovna saznanja o osvojoj drzavi, naciji, vjeri, ako ni onaj minimum koji se predaje u dopunskim skolama na bosanskom jeziku ne pohadja i ne izucava, a od roditelja gotovo nista od toga ne mogu dobiti, jer ni oni sami o tome ne znaju mnogo. U najtezoj situaciji za nas narod i drzavu, kada je zbog ratnih dejstava veliki dio populacije u zemlji izginuo ili dozivio razne traume i ranjavanja, mlada populacija u inostranstvu ostaje dodatni izvor za obnovu stanovnistva. Sa ovakvim saznanjima o svome jeziku, drzavi, povijesti i kulturi ta generacija i ako se jednog dana vrati u zemlju ce imati velikih problema sa adaptacijom na uslove zivota koji tamo vladaju. Ako se tome doda da mlada populacija ovdje nije usmjerena na kvalitetnije skole, a veoma mali broj ih pohadja vise ili visoko obrazovanje, sto je katastrofalno u odnosu na uslove koje ovdje imaju, onda se postavlja pitanje, koji je to kvalitet, osim patriotskog svakako, na koji kod ove populacije nasih Bosnjaka drzava moze racunati. Donekle je bolja situacija sa Bosnjacima koji su kao izbjeglice zadnjih desetak godina dosli u te sedine cija djeca u vecem broju pohadjaju kvalitetnije skole i fakultete od onih koja su se tamo zatekla ranije ili su tamo rodjena. posebno se to odnosi na djecu u Americi i skandinavskim zemljama gdje je u izbjeglickoj populaciji najveci broj djece i omladine koja su dosla sa zavidnim znanjem iz nasih skola ili su djeca obrazovanijih roditelja i intelektualaca, ciji uticaj u ovom pogledu je odlucujuci.

Pisuci davno o slicnim pitanjima i problemima Bosnjaka u dijaspori, najeminentniji Bosnjak u dijaspori, koji je vise od 50 godina perom posvetio Bosnjacima i Bosni, nedavno preminulu rahmetli dr. Smail Balic je u Bosanskim pogledima jos pocetkom 1960. godinedavno napisao: ‘‘Samo integralne licnosti medju izbjeglicama imaju izgleda, da se popnu na gornji dio skale. To su oni, koji zive za ideal, plemenit i velik i koji znaju na porazu graditi pobjedu. To su oni, kojima je usvisno, radi cega su u tudjini. Izbjeglistvo bez duhovne podloge kao promasen post; ne ushicuje srce i ne postice misao. Glad je jedina suha ostavstina, koju takav post donosi na svijet. Sta drugo ostavljaju iza sebe izbjeglice, bez ideala do opustosenu domovinu, besmislene rane i povecanu pometnju? Isim var, dzisim Yok’‘ (Ime imaju supstance nemaju), rekli bi Turci. Tesko da ce ovakvi ikada na porazu izgraditi pobjedu. Ima nade za sve, koji od nevolje znaju napraviti skolu. Ako izbjeglice budu svoje stradanje shvatili kao ‘‘hidzru’‘, t.j. svjesno iselenje radi ideala, mogu se tjesiti da im patnje nece biti uzalud’‘[8]. 

1. 4. Nezainteresiranost i neorganiziranost drzave BiH i

Bosnjaka po pitanju bosnjacke dijaspore

dovodi u pitanje njihov opstanak u svijetu

        

Zbog opce neorganizovanosti Bosnjaka u dijaspori za sto je najveca krivica na drzavnim organima koji se moraju vise angazirati na njihovom organiziranju i vezi sa domovinom, veoma su ceste podjele medju Bosnjacima u po svim pitanjima, kako politckim, regionalnim, kulturoloskim, obicajnim, jezickim, obrazovnim, materijalnim, pa cak i vjerskim. Narocito je uocljiva podjela medju Bosnjacima na one koji su duze vremena u dijaspori i onima pristiglim u zadnjih desetak godina, takozvanim izbjeglicama, gdje se posebno istice podjela na one obrazovanije i one druge koje uglavnom prestavljaju Bosnjaci sa dugogodisnjim boravakom u inostranstvu, od kojih vecina misli da se samim njihovim dugogodisnjim boravkom vani podrazumijeva i njihova intelektualna i svaka druga nadmoc nad skorojevicima, koji u vecini sa sobom nose vise obrazovanje i organizaciono iskustvo, sto se vidi i po njihovom brzom uklapanjun i adaptaciji, posebno njihove djece i omladine u skolama i svakodnevnom komuniciranju i zivotu uopste. U tom pogledu se cesto javlja zavidnost, medjusobne optuzbe jednih i drugih za svasta, pa cak i mrznja, sto se drasticno odrazava na veoma ceste podjele medju njima. Tako je i kod nasih ljudi u iseljenistvu na povsinu isplivalo sve ono sto sa sobom nosi takozvani "emigrantski sindrom", sto je na samom pocetku svoje diplomatske aktivnosti kao ambasador nase zemlje u Svajcarskoj uocio i akademik Muhamed Filipovic konstatujuci nakon jednog sastanka sa oko 40 predstavnika bosnjackih organizacija i udruzenja u Svajcarskoj. Naime, "od samog mog dolaska u Bern, kod mene su poceli dolaziti predstsvnici brojnih nasih organizacija, klubova, udruzenja i brojnih dzemata nasih ljudi koji su tada zivjeli u Svajcarskoj, bilo kao stari emigranti ili kao nove izbjeglice i prgnani ljudi, da me informiraju o stanju u tim zajednicama, a sve te informacije su se ustvari pretvarale u teske optuzbe onih drugih, tj, ljudi iz drugih organizacija, u stilu "svi su drugi lopovi, prevaranti, kradljivci, opasni tipovi koji saradjuju sa neprijateljima, osim nas".....Rekao sam im, nakon sto sam uocio totalnu simbiozu SDA i diplomacije koju oni vode, gdje ja kao ambasador trebam igrati kako oni sviraju...... jer ja nisam njihov amabasador i da to nisam postao po zelji i volji ove stranke, vec amabasador drzave BiH, i da u tom smislu u drzavi Svajcarskoj treba da stvorim jedan imidz i radim ono sto treba da rade amabasadori u odnosu na drzavu u kojoj su akreditirani, ali i pored toga ja zelim da im pomognem gdje god budem mogao i gdje mi moja pozicija i uloga bude dozvoljavala,.... a da oni za svoje svakodnevne potrebe imaju nas konzulat nakon cega su poceli da me ogovaraju i vode protiv mene pravu harangu. Receno je da rastjerujem prave ljude i prijatelje Bosne, koji su svojim sredstvima izgradili i podigli amabasadu, da uvodim "vlaske obicaje", primam i Srbe i Hrvate isto onako kao i muslimane, pa tako, dakle, amabsada nije vise "nasa" tj. muslimanska.....Rekao sam, da bi za pocetak bilo dobro da prestanu manipulacije sa novcem koji se prikuplja kao pomoc za nasu drzavu, koji ne treba da se nosa po dzepovima i torbama, da se ne zna ko ga ima i ko sa njim raspolaze, te da je amabasada dala stampati numerirane cekove nase vlade i odgovarajucih organa kojima se pomoc upucuje. Sav promet novca bi trebao ici tim legalnim putem o kojem postoji bankovna i druga evidencija.....Na kraju sam im rekao da bi ih, ako nastave da me harangiraju i ogovaraju mogao gotovo sve proglasiti lopovima, jer su mi svi u prethodnim pojedinacnim razgovorima samnom rekli za one druge to isto"[9]

Uostalom nesto slicno se sa Bosnjacima dogadja i u zemlji, pa nije cudo sto se taj njihov patent veoma brzo prenosi medju njih i u dijaspori. Zato se sve vise moze cuti misljenje da nasi Bosnjaci u dijaspori u kvantitativnom smislu predstavljaju jos samo statisticki broj. Kako se sa njima radi, kako su organizirani i kako im se od strane drzave posvecuje paznja u kvalitativnom smislu se nemaju cime pohvaliti i bit ce veliko cudo ako opstanu i samo kao statisticki broj u buducnosti, s obzirom na cinjenicu da ih sve vise uzima drzavljanstvo zemalja domacina, posebno oni koji odlaze u prekookeanske zemlje. Dodaju li se tome i cinjenice da Bosnjaci, a i ostali Bosanci i dalje masovno odlaze van zemlje, samo ih je poslije Dejtona prema nekim izvjestajima otislo oko 250.000 hiljada, vjerovatno onih najkvalietnijih, onda ovaj problem dobija jos vise na znacaju, sto dobro obavijesteni prdstavnik prsjedatelja OSCE-a za vojna pitanja u BiH umirovljeni talijanski general Karlo Zan takodje nedavno, govoreci o neophodnosti integracije jedinstvene BiH armije u Oslobodjenju kaze: ‘‘Da bi se izbjegla tiranija vecine, kreirali smo tiraniju manjine sa pravom veta (smijeh). Kao rezultat toga, 250.000 mladih ljudi, drzavljana BiH, nakon Daytona sada radi u Njemackoj, Francuskoj, Italiji, Svicarskoj, itd. Rade vrlo dobro, jer su vrlo obrazovani i profesionalni ljudi. A rade za moju penziju, umjesto da rade za dobrobit BiH (smijeh). Tragedija BiH lezi u tome trojstvu’‘[10].Iato tako, jedno je istrazivanje pokazalo da 62% omladine zeli da napusti zemlju i nastani se negdje u inostranstvu smatrajuci da ovde nema nikakve perspektive.

 Jedno je sigurno, zahvaljujuci ratnim dejstvima, koja su zapocela aprila 1992. godine i najvecoj golgoti Bosnjaka na ovim prostorima u njihovoj povijesti Bosnjaka danas ima u vise od 100 zemalja. Koliko ih u kojoj zemlji ima i sta se sa njima danas desava i kakva im je buducnost to bi trebalo istraziti? Pored dakle, ovih u Turskoj moze se konstatovati da ih u zapadnim zemljama ima najmanje oko jednog miliona, ito oko 650.000 hiljada u evropskim i oko 350.000 hiljada u prekomorskim zemljama. Prema dosadasnjim svjetskim standardima u slicnim situacijama se vise od pola izbjeglog stanovnistva nikada nije vracalo u svoju zemlju. Agresor na nasu zemlju i na istrebljenje Bosnjaka je sve to, dakle, imao u vidu, a svjedoci smo da sedam godina poslije rata jos uvijek nisu stvoreni uslovi za vecinu izbjeglih Bosnjaka da se vrate svojim kucama. Cini mi se da se obistinjuju prorocanstva prof. dr Otmara Haberla, dekana na Fakultetu politickih nauka u njemackom gradu Esenu kada mi je u jednom intervjuu 1994. godine tako nesto slicno nagovijestio, odgovarajuci na moje pitanje o mogucem povratku Bosnjaka u zemlju poslije rata on je odgovorio: ‘‘da ce njih nazalost vecina ostati vani, tamo dobiti dozvole boravka, zaposlenje, skole za djecu i druge sasvim udobne uslove, sto ce biti odlucujuce za njihovo opredjeljenje da tamo ostanu....jer, ‘‘ako su podaci kojima raspolazem pouzdani, a to je, da je negdje oko 600.000 bosanskih Muslimana ili iseljeno ili ubijeno, a to znaci trecina Muslimana uopste i ako se ovaj proces obavio u svega dvije i pol godine, onda treba duplo vremena ili nesto vise da bi se ovaj procas opasnosti nestanka vecine Muslimana dovede do kraja....Osim toga, ako Muslimani ne ocuvaju svoj nacionalni, drzavotvorni i kulturni identitet u Bosni i Hercegovini od njih ce ostati samo tragovi njihovog postojanja u Sarajevu i okolini kao sto je to danas slucaj sa sarajevskim Jevrejima.....Zato je potrebno stalno drzati vezu sa svojom domovinom i maticom, posebno djeca i omladina pomocu jezika, kulture, obicaja i istinskog i patritskog odnosa prema domovini i stalno gajiti nadu, jer ja se nadam da se ipak nece dogoditi ono najgore kako sada izgleda" [11] .

 

 

 

1.5. I pored svega, sve je vise uspjesnih Bosnjaka u svijetu

 

 

I pored navedenih problema oko neorganizovanosti i nejedinstva Bosnjaka u dijaspori koja se prije svega odnosi na njihovu neorganiziranost, koja je rezultat njihove neobrazovanosti i neadaptiranosti, shodno sredinama u kojima su nastanjeni ipak se moze konstatovati da je velik broj Bosnjkaka uspio da postigne izvanrdene rezultate, posebno u zadnje vrijeme, na raznim polijima njihove aktivnosti, pocev od preduzetnistva, znanosti, obrazovanja, kulture, sporta i slicno, sto bi trebala biti velika prednost za njihovo organizovanije vezanje za domovinu i ukljucivanja u raznim vidovima saradnje, pa i pomoci. Taj ce kvalitet stalno rasti, jer zahvaljujci ratnim dejstvima i selenjima u zadnjih desetak godina veliki broj mladih ljudi se ukljucio u obrazovne procese na najvisem nivou, sto je jedan dio srece u velikoj nesreci, tako da se spravom moze pretpostaviti da ce tek za narednih desetak godina Bosnjaci u dijaspori imati kvalitetnu osnovu za izgradnju svoga lobija na Zapadu koji nam je do sada nedostajao, sto treba posmaztrati kao dobitak za narod i za drzavu samo u sucaju ako se to bude znalo ubuduce iskoristiti.

 

 

 

Sarajevo, maja, 2002. god. Mr Alaga Dervisevic[1] Bratoljub Klaić: "Riječnik stranih riječi", Nakladni zavod Matice Hrvatske, Zagreb, 1990. god.

   str. 297.

[2] Bakir Tanović: "Dijaspora u Turskoj i SAD-eu u svjetlu historijske sudbine Bošnjaka" i BiH

   dijaspora". Zbornik referata i priloga u diskusiji sa Savjetovanja: "Bosna i Hercegovina i perspektive

   razvoja" održanog 19. 12. 1995. god u Sarajevu, u organizaciji Akademijenauka i umjetnosti BiH,

   Instituta za organizaciju i ekonomiku u Sarajevu i Agencije za istraživanje i programiranje razvoja

  "Bosna" Sarajevo, str.56-57.

[3] Dr Enes Pelidija: "Bošnjaci u dijaspori i u muhadžirluku", isto kao pod br.1. str.27.

[4] Dr. Šemso Tanković: "Bošnjaci u Republici Hrvatskoj", Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca,

   Sarajevo, (Biblioteka posebna izdanja), 1997. god. str.16.

[5] Dr. Mustafa Imamović: "Pojava i karakter bošnjačke dijaspore" u knjizi: "Bošnjaci u emigraciji",

   Bošnjački institut Cirih, Odjel u sarajevu, 1996. god. str. 49.

[6] Silva Mežnarić: "Bosanci" Zavod za izdavačku delatnost "Filup Višnjić",Beograd, 1986. god. str.38.

[7] Alaga Dervišević: "Mladi Bošnjaci uče i svoj bosanski jezik", Euro Bosna, Hanau-Frankfurt, od 03.

   08. 1995. god.

[8] Dr. Smail Balić: "Izbjeglica",Bosanski pogledi, br. 1/1960.god.

[9] prof. dr. Muhamed Filipović: "Bio sam Alijin diplomata", (knjiga II), Delta, Bihać, 2000. god.

   str. 113-121.

[10] Karlo Žan: "Integracija vojski ne znači centralizaciju", Oslobođenje od 12. 02. 2001.str.3.

[11] Alaga Dervišević: "Intervju: prof. dr. Otmar Haberl: "Muslimani u Bosni su istorijska činjenica",

    Nedjeljni Nova Bosna magazin, Hanau-Frankfurt, Njemačka, od 17. 11. 1994. god. str. 6-7