KREATIVNI NIVO JEZICKE I SLIKOVNE
PREDIZBORNE KAMPANJE

TRIBINA VKBI 21.09.2002

 

Kad politicari nude sebe

 

Kako na dzambo plakatima izgledaju Lagumdzija, Silajdzic, Behmen

-SDA i HDZ napravile veliki zaokret, a SDS ostao dosljedan sebi

 

Na nekim predizbornim panoima Zlatko Lagumdzija izgleda razrok, a u prirodi nije. Alija Behmen je na slikama daleko upecatljiviji, djeluje prirodno, s prirodnim osmijehom . Haris Silajdzic je takodje dobro uradjen i ima izgled manekena. Mladena Ivankovica Lijanovica, cija je predizborna megakampanja uradjeno briljantno, mogli su bolje uslikati. “Grebatori” s manjim budzetima koriste sva neplacena  mjesta da na njih “prilijepe” svoje “mesije” koje ce nas odvesti u Evropu. Tu prednjace  GDS sa Ibrom Spahicem, PROENS sa Jadrankom Prlicem, Republikanci sa Stjepanom Kljujicem, LDS sa mladima Rasima Kadica......

 

Izborni cirkus

 

Ovo je na subotnjoj tribini Vijeca Kongresa bosnjackih intelektualaca rekao prof.dr. Besim Spahic, koji je svoje dugo, ali veoma zanimljivo izlaganje posvetio predizbronim kamapnjaam nasih politickih stranaka. Podsjetivsi kako se u Sarajevu trefilo da u isto vrijeme gostuje i cirkus, te kako se predizborne i cirkuske plakate preklapaju, i predizborna kampanja djeluje kao cirkus.

Spahic je uporedjivao komercijalne i “politicke predizborne” plakate i ustvrdio kako one prve imaju vise kreativnosti i duha. NA ovim drugim samozaljubljeni politicari, uglevnom, veli, nude sebe.

Prema njegovim rijecima, najbolju predizbornu kampanju ima Mladen Ivankovic Lijanovic, mada u nekim elementima ta kampanja ima i slabosti i vidi se da su neki ljudi, koji su angazovani, samo uzeli pare od bogatog Ivankovica, a nisu najbolje uradili posao.

O kampanji vladajuce SDP, Spahic je rekao da je nesto bolja od prethodne. Vise je govorio o kamapanjama nacionalnih stranaka.

Naglasio je kako je HDZ u ovoj kampanji, u odnosu na nu iz 2000. godine, gotovo neprepoznatljiv. Podsjetio je da je HDZ 2000. usao u kamapnju sa sloganom “Opredjeljenje i isrebljenje” pa i onim koji je bio zabranjen o “muhamednacima kao smrtnim neprijatljima hrvatske djece i katolickog hrvatstva uopce”, a da je u ovu kampanju usao sa sloganima o uzimanju “misa u ruke”. Spahic u tome vidi “omeksavanje” ranijih ekstremnih stavova i transformaciju nacionalnog pokreta u modernu demokratsku stranku.

 

Bez “mesije”

Kod predizborne kampanje SDA, Spahic vidi “najvise iznenadjenja u pravcu demokratizacije i preorijentacije na mlade”. On je naglasio da SDA prvi put u predizbornu kampanju ulazi bez neprikosnovenog vodje Bosnjaka Alije Izetbegovica, kao “mesijom”, te da je novo i to sto se na listama ove stranke nalaze i kandidati drugih nacionalnosti (Desnica Radivojevic, Damir Mirkovic). Dobar potez SDA je, kako je rekao, angazovanje mladih glumca -Emira Hadzihafizbegovica, Damira Mirkovica, Lejla Lutvkadic, te prisustvo “svijetle figure Amora Masovica”.....

“Sloganoim - Glasajte srpski, jedino je dosljedan ostao a SDS”, rekao je Spahic. Medjutim, on je rekao da ni u tom sloganu nema nista uvredljivo za druge.

 

(“Oslobodjenje” S. Hodzic, 22.IX.2002.)