Aktivnosti VKBI

 

NA IZVORISTIMA BOSNJACKE BASTINE

KNJIGA DR. MUHAMEDA HUKOVICA

PROMOTORI:

PROF.DR. SACIR FILANDRA

PROF.DR. ZIGA JUSUF

 

MODERATOR:

PROF.DR. SABIRA HADZOVIC

 

 

Knjiga Na izvorima bosnjacke bastine, autora prof.dr. Muhameda Hukovica, predstavljena je u srijedu u prostorijama Vijeca Kongresa bosnjackih intelektualaca u Sarajevu.

Kako je kazao prof.dr. Sacir Filandra, ova knjiga je rijec jednog od najvecih bosanskih prosvjetitelja, Muhameda Hukovica, koji vec sest decenija kontinuirano djeluje na polju bosanske i bosnjacke kulture i knjizevnosti.

Prorektor sarajevskog Univerziteta, prof.dr. Jusuf Ziga istakao je da je Hukovic covjek koji je uvijek bio iznad svog vremena i cijeli je svoj zivot posvetio ispravno sagledavanju bosnjacke i bosanske bastine, te da je. Na izvorima bosnjacke bastine knjiga neposrednog iskustva.

Autor prof.dr. Muhamed hukovic je kazao da ova kniga, sa svim drugim knjigama koje je do sada napisao, tretira knjizevnu bastinu Bosnjaka, bastinu dugo vremena iskljucenu iz tokova knjizevnog stvaralastva u BiH.

 

OSLOBODJENJE, CETVRTAK 6.6.2002.GODINE

Knjiga Muhameda Hukovica “Na izvoristima bosnjacke bastine” promovirana je jucer u Sarajevu, javlja Fena.

Knjiga “Na izvoristima bosnjacke bastine” tretira knjizevnu bastinu Bosnjaka, bastinu dugo vremena iskljucenu iz tokova knjizevnog stvaralastva u Bosni i Hercegovini, kazao je Hukovic na jucerasnjoj promociji.

U knjigu je uvrsteno nekoliko knjizevnika o kojima se i danas malo zna, kao sto su Fejzo Softa, Mirhab Sukri Karisikovic, Mirza Abdurahman Malic i Gaibija sejh Mustafa, te nekkoliko pisaca izvanbosnjacke tradicije koji su pisali dobronamjerno o Bosni i Bosnjacima. U knjizi se nalaze i dva teksta o bosanskom jeziku, te nekoliko eseja o knjizevnicima novijeg perioda, kazao je Hukovic.

 

DNEVNI AVAZ, CETVRTAK 6.JUNI 2002.GODINE

 

DODJELA DRUGOG DIJELA STIPENDIJA FONDA “MUHSIN RIZVIC”

DODJELA NAGRADA ZA NAJBOLJE LITERARNE RADOVE

Prva nagrada Fonda Muhsin Rizvic za rad iz oblasti bosanskog jezika i bosnjacke knjizevnosti pripala je Zenaidi Karavdic, studentici druge godine Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Drugu nagradu dobio je Namir Ibrahimovic, a trecu Azra Rizvanbegovic, studenti trece godine Filozofskog u Sarajevu.

Nagrade u iznosu 300 KM za prvu, te 200 i 100 KM za drugo i trece, kao i 11 stipendija, podijeljene su u petak u prostorijama VKBI.

Drugi dio stipendija Fonda Muhsin Rizvic dobili su Marijana Nikolic, studentica trece godine Filozofskog fakulteta u Tuzli, Najda Jugo i Elma Boskailo, studentice trece godine i Elvira Cemalovic, studentica cetvrte godine Univeriteta Dzemal Bijedic u Mostaru, Zenaida Karavdic, Alma Genjac, Jasmina Hasanbegovic i Nina Seremet, studentica druge i Azra Rizvanbegovic, Sanja Juric i Mirela Trepanic, studentica trece godine Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Sva tri nagradjena eseja, kako je kazala prof.dr. Lamija Hadziosmanovic, clanica Komisije Fonda Muhsin Rizvic, bili su temom vezani za putopise Alije Isakovica, i u njima su mladi autori pokazali ozbiljnost pristupa temi, kao i visok stepen vlastite knjizevno-estetske razine. Medjutim, dok prvonagradjeni rad odise izuzetnim esejistickim sarmom, druga dva rada ispisana su na nesto tradicionalniji knjizevno-kriticki nacin.

Pored Lamije Hadziosmanovic, u Komisiji su bili i prof.dr. Emina Memija i knjizevnik Hadzem Hajdarevic.

OSLOBODJENJE, SUBOTA, 8.VI 2002.GODINE

 

Nagrade Fonda “Muhsin Rizvic”, osnovanog 1995.godine, za najbolje radove iz oblasti bosanskog jezika i bosnjacke knjizevnosti za 2001/2002.godinu urucene su jucer u prostorijama Vijeca Kongresa bosnjackih intelektualaca.

Svi koji su konkurisali za nagrade ovog fonda imali su na raspolaganju tri teme: Putopis Alije Isakovica, Bosnjacki ljetopisi i Pjesme i pjesnici u casopisu “Behar” Muhameda Bekira Kalajdzica.

Ziri su sastavu prof. dr. Lamija hadziosmanovic, prof.dr. Emina Memija i knjizevnik hadzem Hajdarevic jednoglasno je odlucio da prva nagrada u iznosu od 300 KM pripadne Zenaidi Karavdic, studentu druge godine Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

- Ovo je moja prva nagrada, i samim tim mi puno znaci i daje podskretda i dalje pokusavam - kratko je prokomentirala nagradjena Zenaida Karavdic iz Visokog.

Namir Ibrahimagic dobitnik je druge nagrade od 200 KM, dok je Azri Rizvanbegovic za osvojeno trece mjesto pripala novcana nagrada od 100 KM. Oboje su studenti trece godine Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Sredstva mozda jesu simbolicna, ali su od srca. Zelimo da vam pomognu da dodjete do kraja zacrtanog puta i da na odredjen nacin date doprinos radu i sjecanju na rahmetli prof. Rizvica - istakla je Sabira Hadzovic, predsjednik VKBI.

 

DNEVNI AVAZ, 8.JUNI 2002.GODINE