IDENTIFIKACIJA NESTALIH PUTEM ANALIZE DNK

SARAJEVO, 14.09.2002.GODINE

 

UVODNICAR: AMOR MASOVIC,

PREDSJEDNIK DRZAVNE KOMISIJE ZA TRAZENJE NESTALIH

 

 

KARTONE ZRTAVA KRIJU BANJA LUKA, BJELJKINA I  BRATUNAC

 

 

Sirom BiH, u prosekturama u Visokom, Tuzli, Sarajevu, Sanskom Mostu i Nevesinju ima vise od 6.000 vreca sa posmrtnim ostacima zrtava, a njihova bi identifikacija mogla biti okoncana za godinu, ukoliko bi se mogli naci najblizi srodnici stradalih. Zubni kartoni, koji bi pomogli u identifikaciji zrtava, nedostupni su i Drzavnoj komisiji i medjunarodnoj komisiji za trazenje nestalih. Pomenute kartone kriju gradovi poput Bijeljine, Banja Luke, Prijedora, Bratunca.

Ove podatke prezentirao je Amor Masovic, predsjednik Drzavne komisije za trazenje nestalih u subotu na tribini Vijeca Kongresa bosnjackih intelektualaca.

Masovic je naglasio da ce rezultati koji ce donijeti program identifikacije putem analize DNK imati historijski znacaj za BiH. Napomenuvsi da su javnosti dobro poznati rezultati rada drzavne komisije i timova koji rade na ekshumiranju posmrtnih ostataka zrtava, Masovic je istakao da je, nazalost, u sjeni javnosti ostao rad Medjunarodne komisije za trazenje nestalih.

“Sve do 1998. godine bilo je moguce klasicnom metodom prepoznati zrtve na osnovu odjece, obuce, dokumenata ili cak  skeleta zrtve. Ali, nazalost, kako je vrijeme odmicalo klasicne metode su sve slabije davale rezultate. Srebrenicke zrtve su ili ostajale na povrsini, izlozene klimatskim promjenama, a sa druge strane u masovnim grobnicama, po narudzbi zlocinaca Radovana Karadzica i Ratka Mladica, tijela zrtava su dislocirana u razlicite sekundarne grobnice. Poput one u Zvorniku”, naglasio je Masovic.

Prema njegovim rijecima u zvornickoj grobnici do sada su otkrivene 223 zrtve sto, nazalost, nije konacan broj.

Ne postoje tacni podaci o broju nestalih. Prema podacima Medjunarodne komisije za trazenje nestalih, na podrucju bivse Jugoslavije (ICMP) ima oko 40.000 nestalih. Medjunarodni crveni kriz (MKCK) smatra da je u BiH nestalo 21.000 osoba, a prema podacima Drzavne komisije za trazenje nestalih 27.731 nestala osoba.

 

 

 

 

 

 

 

EKSHUMACIJE BOSNJAKA U SREMSKOJ MITROVICI

 

 

 

Bh. timovi u ponedeljak, prvi put zajedno sa ekspertima iz Medjunarodne komisije za nestale, odlaze na teritoriju SR Jugoslavije, u Sremsku Mitrovicu, gdje se nalaze posmrtni ostaci osoba, za koje se pretpostavlja da su Bosnjaci iz Bijeljine koji su likvidirani 1992. godine.

Tijela zrtava bacena su u rijeku Drinu, a potom su otplutala do usca Save, gdje su od strane jugoslovenskih vlasti izvadjena i sahranjena. Radi se, uz ostale, o 13-clanoj porodici Sarajlic, najmladja zrtva je 7-godisnji djecak, te porodicama Denjagic i Isic.

 

OSLOBODJENJE, 15.09.2002.GODINE

V. ZIVAK

 

 

 

 

U MRTVACNICAMA JOS 6.000 NEIDENTIFICIRANIH

 

 

U mrtvacnicama sirom BiH ima oko 6.000 neidentificiranih osoba. Identifikacija tih posmrtnih ostataka bi mogla biti okoncana za godinu dana ukoliko bi bili pronadjeni njihovi najblizi srodnici, rakao je predsjednik Drzavne komisije za trazenje nestalih Amor Masovic na redovnoj Tribini VKBI u Sarajevu.

Na skupu je istaknuto i to da ne postoji tacni podaci o broju nestalih. Prema podacima Medjunarodne komisije za trazenje nestalih (ICMP), na podrucju bivse Jugoslavije ima oko 40.000 nestalih osoba, Medjunarodni komitet Crvenog kriza (MKCK) smatra da ih ima oko 21.000, dok je prema podacima Drzavne komisije za trazenje nestalih na podrucju bivse Jugoslavije evidentirana 27.731 nestala osoba.