KURBAN BAJRAM

BAJRAMSKI SUSRETI U VKBI-u

POZDRAVNA RIJEC PREDSJEDNICEJ, PROF.DR. SABIRE HADZOVIC

SARAJEVO, 13.02.2003. GODINE

          Dame i gospodo, uvazeni gosti, cijenjeni i dragi prijatelji. Posebno pozdravljam ekselenije: ambasadorku Republike Turske njenu ekselenciju Meleksinu Baydur, veleposlanika Republike Hrvatske njegovu ekselenciju prof.dr. Josipa Vrbosica,  zamjenika ambasadora  Islamske Republike Iran gospodina Mahmuda Heydarija.

          Imam izuzetnu cast i licno zadovoljstvo da Vam  u ime  Vijeca Kongresa bosnjackih intelektualaca cestitam Kurban bajram “Bajram serif mubarek olsun” i zahvalim na Vasem prisustvu i Vasoj zelji da podijelite radost Bajrama sa nama. Koristim ovu priliku da Vas informisem o radu Vijeca i njegovom programu u ovoj godini.

          Svakako, Vijece je  vec i ranije jasno iskazalo u svojem radu     podrsku stavovima Visokog predstavnika H.E. Paddya Ashdowna, Predsjednistvu i Ministarskom Vijecu o temeljnim projektima veoma vaznim za drzavu BiH, kao sto su stvaranje drzave, u kojoj ce biti vladavina zakona i ustrojen pravni sistem koji ce biti garancija gradjanima za siguran zivot i rad. Zatim, veoma vazan segment drustva je stvaranje uslova i obezbjedjenje sredstava na nivou drzave za finansiranje budzetskih korisnika, u koje ulaze i obaveze drzave za vracanje stvorenog drzavnog duga. U ovom kontekstu namece se opravdani zahtjev smanjenja administracije. Vijece cijeni napore drzavnih organa i izrazava svoju solidarnost.         
Drugi veoma vazan problem, na koji je VKBI vec ranije ukazalo, to je siromastvo naseg stanovnistva, sa posebnim osvrtom na povratnike i izbjeglice. Tacno prije godinu dana ukazali smo na potrebu donosenja jedinstvenog programa na nivou drzave za povratnike i izrazavamo zadovoljstvo sto ovo Ministarsko Vijece pokrece upravo ovakav program, pa ujedno cestitamo novom Ministrstvu za ljudska prava i izbjeglice i ministru gosp. Mirsadu Kebi na programu njegovog Ministrarstva. U ovom pravcu vazno je da Ministarsko Vijece donese i usvoji Zakon o povratu imovine. Medjutim, zelim naglasiti da bi se ublazilo i smanjilo siromastvo u nasoj zemlji neophodno je kroz Skupstinu i skupstinska tijela donijeti Zakon o restituciji na cijelom prostoru drzave BiH, koji ce obuhvatiti sve gradjane, u sto treba ukljuciti i vjerske zajednice. Mislim da je krajnje vrijeme i ovom problemu prici jasno i temeljito.

          Trece ustavna je obaveza na nivou drzave i veoma je znacajna aktivnost ministarstava obrazovanja (oba entiteta), izrada jedinstvenih nastavnih planova i programa za osnovno i srednje obrazovanje. Cijenimo da bi trebalo, takodjer, na istom nivou donijeti jedinstven protokol izvodjenja tog programa,  kao i jedinstvena obiljezja svih drzavnih institucija. Na ovaj nacin postovala bi se ustavna kategorija o konstitutivnosti naroda, zatim ljudska prava svakog pojedinca, sto je veoma vazno za povratnike i manjinsko stanovnistvo na svim prostorima drzave.

 

 


          Pozdravljamo i podrzavamo program koji je predstavio predsjednik Vlade Kantona - Sarajevo gosp. mr. Zvizdic za buduci razvoj Kantona  Sarajevo, temeljen na zakonima ekologije, sto bi vratilo Sarajevu njegov raniji sjaj “zdrava sredina”. Tacno, je,  Sarajevo prije rata bilo na neki nacin centar masinske, elektro i drvne industrije, u kojoj se zaposljavalo gotovo 2/3 radno sposobnog stanovnistva. Danas je stanje veoma tesko (30.000 nezaposlenih), pa je veoma znacajna buduca platforma razvoja Kantona Sarajevo. Zelimo svima Vama puno uspjeha.

 

Na kraju, jos jednom,  Bajram serif mubarek olsun.
Hvala.

Predsjednik Vijeca

                                                                                                                               

Prof.dr. Sabira Hadzovic