RAT U IRAKU

 

SARAJEVO, 24.03.2003.
UVODNICAR: Jasin Ravasde, vojni politicki analiticar

IZA BUSOVE POLITIKE KRIJU SE DVA SNAZNA LOBIJA

UN se u pogledu sprecavanja vojne akcije u Iraku pokazao neefikasnim, cime je izgubio kredibilitet - Vojna akcija trajace cetiri do pet sedmica

   
     
   

 

Pocetak americke vojne akcije u Iraku uzrokovao je pad svjetskog poretka na pocetku 21. vijeka, te doveo do toga da zemlje svijeta, umjesto da povedu zdrav medjusobni dijalog, krenu u utrku za naoaruzavanjem, sto ce dovesti do destabilizacije svjetske ekonomije, receno je na jucerasnjoj redovnoj tribini Vijeca Kongresa bosnjackih intelektualaca o temi Rat u Iraku - posljedice po stanje u regionu.
Zeleci prisutne upoznati sa istorijatom odnosa SAD i Iraka, te ekonomsko - politickim znacajem Iraka u regionu, uvodnicar Jasin Ravasde, magistar politickih nauka i vojno-politicki ekspert, podsjetio je da je nakon dolaska na vlast Sadam Husein unaprijedio svoju vojnu moc upravo uz pomoc zapada.

“Vazno je podsjetiti da Sedam, kao politicka licnost, najbolje funkcionise u kriznim situacijama. On je veoma dobar takticar, ali los strateg. I tada, Sadam zapocinje svoj vojni napad na Kuvajt, nakon cega SAD, koristecij svoju vojnu nadmoc koja se ogledala u snaznim zracnim snagama i desantnim jedinicama, zapocinju akciju u toj zemlji”, naglasio je Ravasde.
“Svjetski vojni eksperti cesto su se pitali zasto americka administracija tada odmah nije krenula na Bagdad, srusila Sadamov i udaljila ga sa vlasti, iako se to pitanje moze razmatrati sa mnogo aspekata, zakljucak je jedan - SAD imale su cilj zadrzati Sadama kao rezervnog neprijatelja kojeg ce u svakom momentu po potrebi aktivirati”, istice Ravasde.
Povod za americku vojnu akciju na Irak, smatra on, ne ogleda se u krsenju vojnih rezolucija UN, niti u Sadamovom posjedovanju naoruzanja za masovno unistenje, vec u dva snazna lobija koja stoje iza politike americkog predsjednika Dzordza Busa - vojnoindustrijski i naftni kartel.

   
     
   


“Americka propaganda je, nakon teroristickih ataka Osame bin Ladena i Al-Kaide, dobila za cilj da u ocima tamosnje javnosti izjednaci tog svjetskog teroristu i Sadama, zeleci time postici da americki narod podrzi vojnu akciju protiv Iraka, a poteze svog lidera Dzordza Busa smatra apsolutno ispravim”, istice Ravasde.
Americka vojna akcija u Iraku ce, prema njegovom misljenju trajati najduze cetiri do pet sedmica, ali ce trebati najmanje dvije do tri godine da se situacija u toj zemlji stabilizira, te da Iracani dobiju natrag svoju drzavu.

Oslobodjenje, 23.03.2003. godine

Aj.K.