SARAJEVO OLIMPIJSKI GRAD
Gospodin Bogic Bogicevic

U okviru pomenute teme gospodin Bogicevic govorio je o tri razvojne faze Olimpijskog Sarajeva.
1. Sarajevo u vrijeme kandidature za 14. Zimske olimpijske igre i u vrijeme odrzavanja 14. Zimskih olimpijskih igara februara 1984. Godine.
2. Stete koje su pretrpjeli olimpijski objekti u vrijeme agresije na BiH 1992.-1995.
3. Period obnove olimpijskih objekata 1997.-1999.

U uvodnom izlaganju gospodin Bogicevic je reako da zvanicni stavovi funkcionera Olimpijskog komiteta, na celu sa gospodinom Huanom Antoniom Samaranom, su kazali da su 14. ZOI odrzane u Sarajevu 1984. godine bile, po ocjenama svih strucnjaka, do tada "najbolje organizovane ZOI" u istoriji, i da je to trebala biti prektretnica za razvoj Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Za finansiranje ovih ZOI gradjani Sarajeva su potrosili preko 90% ukupnih sredstava dok je ostatak drzave ucestvovao sa manje od 10%.
Stete koje su pretrpjeli Olimpijski objekti za vrijeme agresije na BiH su ogromne i procjenjuju se na nekoliko stotina miliona dolara. Potpuno su unisteni ili teze osteceni slijedeci objekti:
1. Svi hoteli i pansioni na Igmanu i Bjelasnici;
2. Vertikalni transport na pomenutim planinama;
3. Skakaonice na malom polju;
4. Olimpijska dvorana ZETRA;
5. Olimpijska dvorana SKENDERIJA;
6. Olimpijski stadion KOSEVO
7. Olimpijska naselja u Dobrinji i Mojmilu;
8. Oprema RTV BiH itd.

Uz pomoc Medjunarodnog Olimpijskog komiteta, gradova domacina ZOI i drugih organizacija, u Sarajevu se obnavljaju, ili ce biti obnovljeni gotovo svi olimpijski objekti. Ovih dana bice svecano otvorena rekonstruirana Olimpijska dvorana ZETRA, u cije obnavljanje je utroseno preko 30 miliona maraka.
U narednom periodu ce, takodje, biti obnovljena bob i sankaska staza na Trebevicu, skakaonice na malom polju, skijaske staze na Igmanu i Bjelasnici, kao i vertikalni transport.

Na kraju predavanja gospodin Bogicevic je istakao da ce se Sarajevo zvanicno kandidovati za organizaciju ZOI 2010. godine i da je u tom smislu obecana podrska gradonacelnika svih gradova domacina ZOI i predsjednika Medjunarodnog Olimpijskog komiteta, gospodina Huana Antonia Samarana.