KINA DANAS
Njegova ekselencija Wen Xigui, ambasador narodne republike Kine u BiH

1. oktobra ove godine je 50. godisnji rodjendan Narodne Republike Kine. U toku od pola stoljeca, njeni izgledi su dozivljavali velike promjene. narocito u posljednjih 20 god. kineska privreda stabilno se razvijala sa godisnjim prosjecnim povecanjem vise od 9%, cime je rezultiralo da kineska sveukupna ekonomska moc trenutno zauzima 7. mjesto u svijetu. Kolicina glavnim poljoprivrednih i industrijskih proizvoda: zito, pamuk, jestivo ulje, meso, ugalj. celik, cement, odjeca i televizor, vec se popela na 1. mjesto u svijetu. Od 1980.god., otkad je registrovano prvo mjesovito preduzece u Kini, pa sve do 1997.god., ukupni strani kapitali koji su direktno ulozeni u Kinu zabiljeze 220 milijardi US dolara, tako da je Kina postala druga zemlja u svijetu po sumi strane investicije. U sektoru medjunarodnog turizma, Kina takodje zabiljezava veliki napredak, tako prihod u 1998.god. je zabiljezio 12 milijardi i 600 US dolara, sto znaci drugo mjesto u svijetu. U toku ovih godina nedrustveni i privatni faktori u privredi isto se brzo razvijaju. Uz stabilni razvoj kineske privrede, timovi kineskih naucnika i strucnjaka stalno se pojacavaju, vidljiv je stalni razvoj i u oblastima obrazovanja, kulture i zdravstvene zastite, zivotni standard stanovnika u Kini se vremenom povecava. Kineska vlada svjesno se uhvatila za privrednu izgradnju kao svoj prioritetni zadatak i adekvatno uskladjivala odnose medju reformom, razvojem i drustvenom stabilnoscu. Kineski narod sada izgradjuje socijalizam sa kineskim oznakama.
Svima je poznato, Tajvan je od pamtivijeka neodvojiv dio kineske teritorije. Rjesavanje problema Tajvana i realizacija ujedinjenja drzave oduvijek su zajednicka zelja i sveta misija kineskog naroda, ukljucujuci tajvanske zemljake. Nasi osnovni principi prema kojima ce se rijesiti problem Tajvana su "mirovno ujedinjenje i jedna drzava sa dva sistema". Kineska vlada insistira na principu da u svijetu postoji samo jedna Kina. Kineska vlada energicno se suprostavi svakom pokusaju i svakoj aktivnosti koji bi mogli dovesti do tzv. "dvije Kine", "nezavisnosti Tajvana" i "jedne Kine i jednog Tajvana". Mi se zalazemo da se rijesi problem Tajvana na mirovni nacin i realizuje ujedinjenje drzave. Ideja "jedna drzava sa dva sistema" koju je inicirala kineska vlada vec uspjesno je ostvarena u rjesavanju problema Hongkonga. 20. decembra ove godine, nasa vlada ce ponovo preuzezi suverenitet nad Makaom. Duboko smo uvjereni da ce problem Tajvana biti rijesen jednog dana.
Kineska vlada vodi dosljedno vodi samostalnu i mirovnu vanjsku politiku, ciji osnovni cilj je ocuvanje svjetskog mira i stvaranje mirnog ambijenta za modernu domacu izgradnju. Kina postuje i podrzava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, i zalaze se da se svi sporovi i problemi trebaju rjesavati mirnim putem. Kineska vlada smatra da su svi narodi u BiH ravnopravni i da njihovo legalno i legitimno pravo se mora obezbijediti. Kina ocekuje da sve odgovarajuce strane preduzimaju efikasne mjere i djelotvorne aktivnosti u pojacanju medjusobne tolerancije i razvijanju domace privrede, i time daju svoje doprinose ubrzavanju mirovnog procesa u BiH. Kina smatra BiH prijateljskom zemljom, i zeli da na osnovu 5 principa miroljubive koegzistencije unapredjuje prijateljske odnose i saradnje sa BiH u svim oblastima. Duboko smo uvjereni da ce se kroz nase zajednicke napore prijateljski odnosi izmedju Kine i BiH dalje ucvrstiti i pojacati.

Statisticki podaci o Kini: