INTERVENCIJA NATO-a NA KOSOVU I REFLEKSIJA NA BiH
Ferid Buljubasic, vojni analiticar

Kriza na Kosovu i oko Kosova traje vec dvadesetak godina. Aprila 1981. godine tenkovi su bili na ulicama Kosova, a danas su na cijelom Kosovu. milosevicev uspon ka vrhu vlasti i aposolutizmu poceo je na Kosovu. Milosevicev uspon ka vrhu vlasti i aposolutizmu poceo je na Kosovu. Danas je Kosovo pretvoreno u pustu i spaljenu zemlju. On ne moze jos dugo braniti svoju suludu politiku. Bice porazen, on mora i on ce pasti. Dilema je hoce li Srbija pristati da pada u bezdan skupa sa njim ili ce se pokusati sto prije izvuci i spasiti sto se jos spasiti moze?
Milosevic je vodio i vodi politiku srpskih nacionalista. Sa tom politikom je razbijao Jugoslaviju i vodio ratove. Cosic i Ljubicic su odredjivali kada je cemu cas i kada i sta treba poceti. Odbijao je sve mirovne inicijative i ratovao protiv svake od njih. I Kosovo je potvrda takve politike Milosevica.
Rusenje Milosevica vojnim putem bilo je neminovno. Udari NATO-a su pokazali izuzetno visoku preciznost, globalno je znatno umanjena vojna moc Milosevica, sukob je lokalizovan na prostor SR Jugoslavije, Rusija je uspjesno neutralisana. Medjutim, egzodus Albanaca nije sprijecen. Naprotiv on je i povecan za vrijeme udara jer dok je NATO "cisto" nebo, MIlosevic je "cisto" kopno.
NATO je u udare usao previse oprezno. Potcjenio je Milosevica kao diktatora, a precjenio je snagu vojske Jugoslavije. Poceo je sa malo aviona i premalo cistih vojnih ciljeva. Jos uvijek tuku stacionarne objekte i samo pipaju ciljeve trece faze (tenkove, artiljeriju, jedinice po Kosovu). Nisu sprijecili egzodus civilnog stanovnistva. Kasno su dejstvovali po TV sistemu Srbije koji je sigurno vise puta bio u funkciji rata od nekih mostova i sl. Jos uvijek nije definisan stav i prisutna su razilazenja oko ucesca kopnenih snaga, mada je svima jasno da su one neophodne i hitno potrebne.
Milosevice je iznenadjen brzinom pocetka udara, visokom preciznoscu avijacije NATO i jedinstvom clanica NATO: Razocaran je ucinkom vojske Jugoslavije, razocaran je Rusima i drugih drzava sa pravoslavnim stanovnistvom. I dalje ce koristiti malo dejstva avijacije NATO po snagama na Kosovu i neangazovanje kopnenih snaga da ubije i protjera sto vise stanovnistva sa Kosova, pokusavati ce i dalje rat prosiriti na region, destbilizovati Crnu Goru i sto direktnije uvuci Ruse u vojni sukob.
NATO mora ici do kraja ne smao zbog Kosova i Milosevica, ne samo zbog mira na Balkanu, nego zbog sebe. Ulozili su ugled i autoritet jedne istinske vojne sile svijeta i sa tim se ne mogu igrati. Moraju povecati broj aviona, snagu dnevnih udara i brze uvoditi neophodna nova sredstva. U dejstvu moraju ici sa vise rizika i biti spremni i na sopstvene eventualne zrtve. Kopnene snage su neminovne. One
ce morati uci na Kosovo prije ili kasnije, sa vise ili manje otpora.
Kada se analizira kriza na Kosovu i njen uticaj na BiH mora se poci od realnosti da je situacija u BiH jos rovita, da nam je SR Jugoslavija susjed, da smo na Balkanu. Rat u BiH i Kosovska kriza imaju isti uzrok i istog kreatora. Ratovi u ex Jugoslaviji su vodjeni za teritorije i prekrajanje granice. I danas ima nekih planova o nemirenju duga preko ledja Bosne. Republika Srpska kao sastavni dio BiH maksimalno podrzava politiku Milosevica i koristi njegovu fabriku lazi u sistemu informisanja.
Medjutim, sta je realno? U Bosni je vec oko 40.000 izbjeglica iz Sandzaka i sa Kosova i to je velika ekonomska obaveza i problem za Bosnu. Ocekivati je pravovremenu i dovoljnu pomoc medjunarodne zajednice. Privreda Republike Srpske dosla je u tezak polozaj zbog stanja u Jugoslaviji, njihovom glavnom privrednom partneru. Vojska Republika Srpske je pod punom kontrolom SFOR-a i moguci su samo sitni incidenti sa skrivenim oruzjem. NATO je garantirao i garantira bezbjednost susjeda.
NATO ce oslabiti SRbiju u vojnom pogledu i radikalne srpske snage u Bosni morati ce se vise okrenuti Bosni kao svojoj drzavi, a ne Srbiji kao matici. Svojim prisustvom na Balkanu NATO ce uspostaviti globalnu kontrolu i nece biti vise mjesta za regionalne vojne sile. Cijeli region ce sigurno stabilizovati globalnom pacifizacijom ovih prostora. Zemljama okruzenja obecana je ekonomska pomoc radi rjesavanja humanitarnih problema i ubrzanijeg ekonomskog razvoja.
I na kraju pokusat cu dati odgovor na neka pitanja koja cesto cujemo.
Sta je sa OVK i politickim rukovodstvom Albanaca?
Svjedoci smo da vlada rasulo i da oba rukovodstva nisu imala nikakvu strategiju niti planove sta raditi ako NATO udari pocnu, a vojska, policija i paravojne snage SR Jugoslavije nastave i inteziviraju dejstva. Nisu nista naucili iz rata u Bosni, nisu iskoristili etnicki sastav, blizinu granice i same udare.

Da li je moguca vjetnamizacija Kosova?
Vijetnam se ne moze kopirati ili moze samo kratko u nekim elementima dejstva na Kosovu. U Vijetnamu su bili drugi motivi borbe, , drugaciji su zemljisni i vremenski uslovi, , a obilata je bila i pomoc SSSR-a. Rat u Vijetnamu je bio dugotrajan i Vijetnam je zrtvovao oko 2 miliona ljudi. Amerikanci imaju sindrom Vijetnama. Ako se angazuju kopnene snage realnija je slicnost izmedju "Saveznicke snage" i "Pustinjske oluje".
Dali su NATO udari poceli na vrijeme?
Slazem se sa izjavom M. Tacer da su udari na Milosevica trebali poceti prije 8 godina. Tada bi vec bio eliminisan i Vukovar i Sarajevo i Srebrenica, a danas ne bi im,ali ovo sto se dogadja na Kosovu. Kada je rijec samo o Kosovu udari bi bili daleko efikasniji da su poceli u oktobru 1998. godine. Manje je bilo vojske i policije na Kosovu, a ovakvi udari daleko vise bi paralisali u kasarnama nego sada na terenu.

FERID BULJUBASIC