Jakob Finci
O
bracanje ispred tri nevladine organizacije

 

Tuzni skupe,

U ime tri nevladine organizacije koje su usko saradjivale sa Vijecem kongresa bosnjackih intelektualaca i pokojnim profesorom Atifom Purivatrom, Srpskog gradjanskog vijeca, Hrvatskog narodnog vijeca i Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, imam tezak zadatak da se u ime sviju nas oprostim od dragog i postovanog prijatelja.

Treba li reci, nakon svega sto smo vec culi, da se danas oprastamo od covjeka koji je uvijek imao vremena za druge, koji je uvijek imao toplu rijec i sa kojim je bilo pravo zadovoljstvo saradjivati. Covjeku koji je razumio. koji je znao i koji je mario za probleme drugih.

Profesor Purivatra je, od pocetka bio na celu jedne od nevladinih organizacija koja je nastala i stasala u ratu i sigurno je da je, upravo njegovom zaslugom, Vijece kongresa izraslo u respektabilnu instituciju - istituciju koja je bila i ostala patriotska i opstebosanska.

Zajednickoj inicjativi ove cetiri organizacije o kontitutivnosti naroda, profesor Purivatra se posvetio punim srcem, kao sto je pristupao i svim ostalim projektima na kojima je radio.

Bice tesko popuniti prazninu koja je ostala njegovim odlaskom, a sve ono sto budemo radili u narednom periodu, imace na sebi dubok trag naseg drago prijatelja profesora Atifa Purivatre, covjeka sa velikim C.

Njegovoj porodici, koju je beskrajno volio, bice sigurno najteze, i nema rijeci kojima se njegov odlazak moze nadoknaditi, a nama ostaje da radeci dalje na onome sto je nas dragi rahmetlija zapoceo, odamo duznu postu njegovom zivotu i radu.

Neka mu je vjecna slava i hvala.