SAOPCENJE ZA JAVNOST


Jucer je, iznenada, u Sarajevu, u 73-oj godini zivota, preminuo redovni profesor Fakulteta politickih nauka u mirovini, dr. Atif Purivatra, predsjednik Vijeca Kongresa bosnjackih intelektualaca. Profesor Purivatra je bio jedan od najistaknutijih bosansko-hercegovackih intelektualaca u posljednih vise od tri decenije.
Iako krhke fizicke konstitucije, posjedovao je nevjerovatnu radnu energiju, istrajnost i odgovornost u poslu i neoponovljive organizacijske sposobnosti. Profesor Purivatra je bio jedan od najboljih poznavalaca politicke historije Bosnjaka u 20-tom stoljecu. Njegovi radovi, a posebno knjige, spadaju u najcitiraniju literaturu sa ovih prostora, kako u zemlji tako i u inozemstvu. Ostat ce trajno zapamcen njegov izuzetni doprinos u afirmiranju i priznavanju bosnjacke nacije.
Prof.dr. Atif Purivatra je rodjen 16.9.1928. godine u Sarajevu. Po odlasku u mirovinu nastavlja intenzivno djelovati u okviru BZK Preporod, Vijecu Kongresa bosnjackih intelektualaca, kao i u drugim intelektualnim asocijacijama.
Poseban je doprinos prof. Purivatre, kao predsjednika Vijeca Kongresa bosnjackih intelektualaca na priznavanju, odbrani i afirmiranju Bosne i Hercegovine, drzave ravnopravnih naroda i gradjana.
Vjeran svojim idealima, ostao je uporan u nastojanjima cetiri nevladine organizacije za priznavanje konstitutivnosti bosansko-hercegovackih naroda na cijelom podrucju njihove drzave.

Sarajevo, 12.09.2001.godine

 


SAOPCENJE ZA JAVNOST

Povodom smrti prof.dr. Atifa Purivatre porodici Purivatra i Vijecu Kongresa bosnjackih intelektualaca stigli su brojni telegrami saucesca. Predsjedatelj Predsjednistva BiH Jozo Krizanovic je naglasio da odlazak profesora Purivatre ne znaci i zaborav - naprotiv toliko toga je ostavio iza sebe da ce ga pamtiti brojne generacije Bosne i Hercegovine i njegova Sarajeva. Potpredsjednik Federacije BiH dr. Safet Halilovic u svom pismu istice da ce profesora Purivatru nadzivjeti njegov jedinstveni naucni opus, kojim je usao u povijest drustvene misli u BiH, posebno njegov znanstveni aktivisticki doprinos u oblikovanju moderne nacionalne svijesti Bosnjaka, temeljenim na nasim posebnostima univerzalnih vrijednosti savremene civilizacije. Sve to je postigao u iznimno teskim povijesnim okolnostima. Prof.dr. Mirko Pejanovic u ime Srpskog gradjanskog vijeca - pokreta za ravnopravnost istice: Posebno smo cijenili doprinos prof. Purivatre razvoju odnosa, saradnje i povjerenja medju narodima u BiH."
Izraze saucesca uputili su i Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99", Hrvatsko kulturno drustvo "Napredak", Medzlis Islamske zajednice Sarajevo, Internacionalna liga humanista, Mesihat IZ Hrvatske, general pukovnik Atif Dudakovic u ime Zajednicke komande Vojske FBiH, gradonacelnik Sarajeva, dr. Muhidin Hamamdzic, ministar Safet Halilovic, zamjenik Federalnog ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta, dr. Dubravko Lovrenovic, zamjenik predsjedavajuceg Doma naroda parlamentarne skupstine BiH Sejfudin Tokic, predsjednik Bosanske stranke Mirnes Ajanovic, Bosnjacka zajednica kulture "Preporod" Tuzla, ambasador BiH u Austriji Emina Keco-Isakovic, zamjenik ambasadora BiH u Francuskoj Esad Bucuk, ambasade i predstavnistva u Sarajevu, brojni pojedinci i institucije iz zemlje i inostranstva.
Zajednicka Komemorativna sjednica odrzat ce se u cetvrtak, 13. septembra u 11 sati u Amfiteatru Fakulteta politickih nauka. Istog dana bice dzenaza ispred Begove dzamije poslije podne namaza, a profesor Purivatra bice ukopan u Haremu Ferhadije dzamije u 13,30 sati.

Vijece Kongresa bosnjackih intelektualaca

Sarajevo, 13.09.2001.godine